IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръмп може да сложи край на ерата на ниски лихви

Въпреки недобрата връзка между Тръмп и Джанет Йелън именно новият президент може да намери изхода за Фед от капана на кризисния модел

14:23 | 23.01.17 г. 25
Автор - снимка
Създател
<p>
	Джанет Йелън. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Джанет Йелън. Снимка: Ройтерс

След последната сериозна финансова криза през 2008/2009 г. големите централни банки в света са в режим на криза. Те държат лихвите на ниски нива и наводняват финансовите пазари с пари, за да насърчат икономическия растеж и инфлацията - дълго време без успех. Но сега новият президент на САЩ Доналд Тръмп може да помогне на централните банкери с икономическата си програма и по този начин да насърчи спестяването дори на места като Германия, пише в свой анализ DPA. 

Дали той ще удържи на обещанието си обаче не е сигурно. А централните банкери се страхуват от несигурността повече от всичко друго. За ръководителя на Федералния резерв на САЩ Джанет Йелън е известно, че винаги намира слабости, що се отнася до икономиката на САЩ. Дали става дума за сътресенията на пазара, за световната икономическа слабост, за предложения референдум за членството на Великобритания в ЕС, или за президентските избори - тя почти винаги намира причина да запази основната лихва близо до нулата. От началото на финансовата криза досега имаше само две малки увеличения.

Но сега дори и Йелън няма с какво повече да се противопостави. „Тъй като икономиката се доближава до нашите цели, вече има смисъл постепенно да се намали нивото на паричната подкрепа", каза тя през миналата седмица. Тя очаква „няколко увеличения" през тази година. Нищо чудно: безработицата е ниска, а инфлацията за първи път от 2014 г. е малко над два процента – целта, която преследват централните банкери. Но този успех монетарните власти едва ли могат да си припишат.

Защото експертите са единодушни: причината за завръщането на инфлацията не са ниските лихвени проценти, а две неща, над които централните банкери не могат да влияят. Първо, цените на петрола започнаха да се повишават отново от началото на 2016 г., след като преди това паднаха драстично.

А това се отразява почти автоматично в данните за инфлацията, като цените се повишават. На второ място - това е Тръмп, който също сега насърчава цените. Противно на всички прогнози той насърчи курсовете на акциите и на държавните облигации. Вместо да потърсят убежище в сигурни убежища, инвеститорите залагат все повече на риска.

Веднага след избирането си Тръмп намери необичайно мирни думи и обяви инвестиции за милиарди долари в инфраструктурата. Това ще стимулира икономиката, а по този начин - инфлацията. Единственият проблем е: дотук всичко е несигурно. Спорно е дори дали Тръмп ще може да прокара подобна икономическа програма дори в рамките на своята партия.

В допълнение, републиканците сега са заети с други въпроси: Тръмп се настройва срещу корпорации, застрашава с наказателни такси и мита. А в своя мрачна реч веднага след полагането на клетва Тръмп повтори кредото си от кампанията „Америка на първо място". Но засега остава неясно дали и до каква степен той иска да ограничи достъпа до пазара в САЩ.

Несигурността веднага се отрази на финансовите пазари. „Може би ще трябва да се тревожим за това, че тази отровена политическа среда ще продължи да съществува," каза наскоро Денис Локхарт, един от водещите американски централни банкери.

Въпреки това инфлацията се засилва, дори и в еврозоната и Германия. Тук равнището на инфлацията е 1,7% - отново на нивото отпреди повече от три години. За потребителите и спестителите това не означава задължително нещо хубаво, защото пазаруването става по-скъпо, а спестяванията губят стойност. От друга страна, по-високата инфлация би могла да върне на спестителите в по-късен етап и по-високите лихвени проценти. Тъй като централните банки биха могли да реагират и да увеличат лихвените си проценти. В еврозоната обаче това вероятно ще отнеме време.

По време на последното заседание, когато трябваше да се вземе решение за лихвите, президентът на ЕЦБ Марио Драги заяви, че не вижда причина да се отклонява от хлабавата парична политика.

„По-високата инфлация се дължи главно на неотдавнашния скок на цените на енергията“, каза той.

„Драги вероятно ще продължи да печели време", казва Кристоф Кут, експерт в DZ Bank. В САЩ обаче Тръмп може да принуди властите да действат и да повишат лихвените проценти по-бързо заради рязко покачващите се цени. Това от своя страна ще има сдържащ ефект върху икономиката. Потенциалът за конфликт изглежда неизбежен.

Още по време на предизборната кампания Тръмп неколкократно остро атакува президента на Фед. Наблюдателите се притесняват за независимостта на централната банка. Наскоро това се прояви и на финансовите пазари - може би непредвидено. Републиканцът се оплака през миналата седмица от "силния" долар, тъй като той прави американските продукти в чужбина по-скъпи, а американските компании - неконкурентоспособни.

„Това ще ни убие", оплака се Тръмп. Веднага след това доларът се понижи с половин процент.

След това последва реч на Йелън, в която тя намекна за повишение на лихвите, а доларът нарасна с повече, отколкото се сви по-рано.

„В битката Йелън срещу Тръмп резултатът е 1:0“, казва Луц Карповиц от Commerzbank.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:55 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

19
rate up comment 3 rate down comment 4
sibila 200
преди 7 години
Две неща за сведение на червендалестите червено тиквеничковчета!1. За Хилъри гласуваха по много хамериканци отколкото за Тръмп,доста повече.2.Забравяте че в САЩ левите са всъщност демократите....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 3 rate down comment 0
fri
преди 7 години
днес Dow стигна 20,000!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 9 rate down comment 0
Grosss
преди 7 години
Глупости на таркалета,ако съборят доларът какъв е проблема да вдигнат лихвите даже ще е наложително щото фирми и граждани ще теглят депозити.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 6 rate down comment 4
kloynat
преди 7 години
нито каката иелен нито патока трьмп могат да спрат гората да се разлиства хубаво е пнякога нещата да се слу4ват по естествения пьт на нещата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 9 rate down comment 3
Атанасио
преди 7 години
Проф. Ричард Улф добре обяснява и анализира последствията, които ще имат икономическите мерки, предлагани от новия американски президент Доналд Тръмп - http://***.dokumentalni.com/?p=4398Лихвите не може да се вдигнат защото при 19 трлн. държ.дълг 1% повече лихва означава 190 млрд. от бюджета за лихви но тъй като ще намаляват данъците незнам от къде ще дойдат тези пари и т.н. проф.Улф го обяснява тоест няма полезен ход защото става въпрос за системна криза и трябва нова ''система''(ресурсно базирана и планирана екологична икономика),и съм обяснил подробно https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1752811994997027
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 12 rate down comment 7
albobo76
преди 7 години
Има спекулации, че Тръмп е там, за да управлява предстоящия фалит, той има опит в това. Напълно е възможно, ако Тръмп откаже да "слушка" да му спретнат една финансова криза и "Майдан".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 25 rate down comment 4
honaniga
преди 7 години
Е именно де. Аз това и казах, че алтернативните са мнозинство. И победата на Тръмп е изключителна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 8 rate down comment 25
rainmaker
преди 7 години
всъщност 3 мил по малко хора са гласували за тръмп отколкото за хилари, така че дори само гласувалите да вземем, мнозинството не го подкрепят...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 44 rate down comment 5
honaniga
преди 7 години
Да, права си. Дори и аз се учудих, че Тръмп спечели, което му прави голяма чест. Истина е , че белият хетеросексуален мъж на когото му се "отдава" да работи здраво и учи е на изчезване. Но явно вече ножа е опрял до кокала и затова Тръмп е избран. Истината е, че демократите само и само да се докопат то властта са на страната на тези "на които са им накърнени чувствата", а именно малцинствата, феминиските, алтернативните, любителите на марихуаната и всички на които не им се "отдава" работата и ученето. Всичките тези само искат и на висок глас защищават правата си, но не обелват дума за техните задължения. Смятат, че отдаващите са им длъжни. Ти от феминиските ли си или от другите категории. Тогава ре разбирам. Спретни един митинг пред катедралата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 11 rate down comment 9
promo
преди 7 години
Е ако почне да го прави е за психиатър, те са едуин човек , по стила си личи..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още