IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кольо Парамов: "Твърдият" Brexit носи предизвикателства за България

Стабилността на финансите на страната ни минава през еврото, посочи финансистът

11:58 | 24.01.17 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

"Твърдият" Brexit ще постави предизвикателства пред България, тъй като връзките между Европа и Великобритания ще се променят коренно. Това коментира финансистът Кольо Парамов в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria.

„Ако не се насочим към пазарите на Далечния изток и не променим същността на разбирането си за развитие на България като член на ЕС в тази сложна обстановка, ние трудно ще търсим пари за увеличение на пенсиите с 2-3 евро на месец или година", посочи финансистът.

Той е на мнение, че България е на опашката на икономическото развитие и политиците трябваше да предвидят този модел на поведение още преди 3-4 години, когато „се изправи проблемът за влизането на страната в еврозоната“.

„Ние не успяхме да преформатираме икономическата база и да проумеем, че запазването на стабилността на финансите на България минава през еврото, да ползваме част от възможностите на еврозоната и на Европейската централна банка, за да се подготвим за един по-тежък удар", смята Парамов.

Според него не е късно за ускорен курс към еврото, но българската олигархия не иска да допусне тази възможност чрез политиците.

„Не можем да държим 160% гаранция на валутния борд, да не използваме тези пари, да даваме заеми при такива високи лихви и да блокираме инвестиционната активност в България“, категоричен е той.

Парамов твърди, че изборът на новия американски президент Доналд Тръмп ще има влияние върху системата на долара, световните финанси, международната търговия.

Парамов вярва, че „Тръмп ще промени коренно движението на световната икономика към по-добро“.

„Вероятно Тръмп ще заложи на резултата от научно-техническата революция и ще принуди политиците в Китай, Русия и целия свят, включително и във Великобритания, да тръгнат по ново начало, каза Кольо Парамов. – Аз виждам влияние върху преразпределение на системата на долара, влияние върху световните финанси, върху международните отношения в търговията. Тръмп ще промени коренно движението на световната икономика и това движение ще бъде към по-добро, по-реално и по-силно за икономическата база. Ще работи нов политик с огромен опит и с възможност да отчита всички онези фактори, които влияят на ежедневния процес на света.“

„Не мога да кажа, че промените, които предначертава новият президент, ще доведат до по-добро. В краткосрочен план политиката на Тръмп ще доведе до подобрение в определени сегменти от американското общество“, смята от своя страна Юлиян Войнов.

По думите му начинът, по който се разви глобализацията през последните 40 години, доведе до намаляване на бедността в световен мащаб, но от друга страна развитите държави занемариха една част от своите общества, които са губещи от глобализацията. Тръмп използва този мотив на хората от Америка, които не са доволни от икономическото развитие и най-вече от загубата на работни места и доходи, и спечели изборите. 

Финансистите коментираха политическата ситуация в България и влезе ли страната ни в цикъл на непрекъсната нестабилност?

„Най-тежките предизвикателства пред евентуално ново правителство напролет са в касите на прокуратурата", подчерта Парамов. – Те трябва да бъдат отворени и задействани като механизъм на разкриване на същността на проблема с българската олигархия, а оттам и свързаността с политическите лица, които не трябва да бъдат допуснати до новата политическа игра“ 

Вижте повече във видеото:

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

2
rate up comment 6 rate down comment 1
KPetkov
преди 7 години
Г-н Парамов, по-важно е какво не ни казвате. Другото са локуми.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 1
крас
преди 7 години
Най-тежките предизвикателства пред евентуално ново правителство напролет са в касите на прокуратурата", подчерта Парамов.А БРЕ КОЛЬО,А БРЕ ПАРАМОВ,ЗАБРАВИ ЛИ КОЙ СЪЗДАДЕ КРИЗАТА СВЪРЗАНА С ФАЛИТА НА КТБ?!Забрави ли кой разпореди влизането на службите в банката като слонове в стъкларски магазин?Забрави ликой прожектира филма за едни изнесени стотици милиони в ЧУВАЛЧЕТА от банката?РЕЗУЛТАТА от поведението на ГЛАВНИЯ ПРОКУРОР бе опашки пред банковите офиси - ликвидна криза - фалит на КТБ - разграбване на БЕЗЦЕНИЦА на активите й - и разбира се едни 4,5 млрд. лв които не някой друг , а БЪЛГАРСКИЯ ДАНЪКОПЛАТЦ трябва да плати!!НАМА ОСЪДЕНИ ЗА КТБ , ЗА ПРЕДОБИВАНЕ ПО ПРЕСТЪПЕН НАЧИН НА НАЙ ГОЛЕМИЯТ ОТ АКТИВИТЕ НА БАНКАТА /Виваком/ НА БЕЗЦЕНИЦА Най големият грабеж от историята на БЪЛГАРИЯ, се замита не от мен , а от този който пъшка в креслото на ГЛАВНИЯ ПРОКУРОР!!ЗАЩО ЛИ Е ТАКА?ТИ ВИЖДАШ ЛИ ГИ ТЕЗИ НЕЩА КОЛЬО ИЛИ СЪЗАКЛЯТНИЧЕСКИ МЪЛЧИШ?!КАЖИ СИ КОЛЬО,Ще ти олекне.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още