IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Първи иск срещу Тръмп заради конституционни нарушения

Антикорупционна организация твърди, че приходите на президента от чужбина нарушават основния закон на САЩ

23:33 | 24.01.17 г. 11
<p>
	Доналд Тръмп. <em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Доналд Тръмп. Снимка: архив, Ройтерс

Антикорупционна организация внесе иск срещу Доналд Тръмп за нарушаване на американската Конституция заради приходите, които той продължава да получава от чужди страни, предаде Франс прес.

Това е първият иск срещу новия президент на САЩ, който отстъпи управлението на бизнес империята си на своите деца, но без да прекъсне каквито и да било финансови връзки.

Искът е внесен в нюйоркски федерален съд от неправителствената организация "Граждани за отговорност и етика във Вашингтон", подкрепена от видни юристи и специалисти по американско конституционно право.

"Създателите на нашата Конституция са направили всичко възможно да възпрепятстват корупцията и най-вече чуждестранната корупция. Настойчивостта на президента Тръмп да получава плащания от чужди правителства е крещящо нарушение на фундаментална клауза от Конституцията ни", коментира един от експертите в организацията - Зефър Тичаут.

Според друг юрист - Норман Ейсън, експерт по етика в правителството на Барак Обама, отказът на Тръмп да публикува данъчните си декларации също е нарушение. Ищците смятат да ги изискат в хода на делото.

Вносителите на иска твърдят, че като продължава да получава "пари и услуги от чуждестранни правителства, от клиенти на хотелите си, от наеми на недвижимо имущество и трансакции с недвижимо имущество в чужбина", Тръмп нарушава Конституцията.

Клауза за доходите в основния закон забранява на всеки, заемащ обществена длъжност, "да приема подаръци, възнаграждения, служба или титла от крал, принц или чужда държава" без съгласието на Конгреса. 
Доналд Тръмп незабавно определи внесения срещу него иск като напълно несъстоятелен.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:25 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

5
rate up comment 3 rate down comment 1
ratten
преди 7 години
пица, ти сега и против щатския президент ли си?аз мислех, че си модерен демократ евроатлантик
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 13 rate down comment 18
majnata
преди 7 години
Въженце...или чемоданчика и към Киев...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 22 rate down comment 16
majnata
преди 7 години
Е да де ама е президент на САЩ , Путин е президент на Русия а у нас президент е Радев...тъй че апчетата редовно , иначе въженцето и на абажура...вън от играта сте , откачалка...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 23 rate down comment 12
majnata
преди 7 години
Доналд Тръмп незабавно определи внесения срещу него иск като напълно несъстоятелен. Естествено че са несъстоятелни...корупция дрън дрън , Доналдът не е на ниво Плевелиев алоооу...ама нека си лаят поммиярите...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 21
Птица
преди 7 години
Хахахахах, НЕ СТИГА, ЧЕ е ДОСТАТЪЧНО ДЕГРАДИРАЛ, АМИ И МОШЕНИК. хахаха ЗАТВОРНИЧЕСКА КЛАСИКА!!??На ВИ СЕГА РАЗВИТИЕ И БЪДЕЩЕ!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още