IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България остава най-корумпираната държава в ЕС

Страната ни отстъпва с шест позиции до 75-то място в общата класация на Transparency International

08:58 | 25.01.17 г. 37
<p>
	Най-добре се представят страните в жълто. За съжаление, преобладават тези в оранжево и червено, където гражданите са изправени пред значителна корупция. <em>Графика: Transparency International</em></p>

Най-добре се представят страните в жълто. За съжаление, преобладават тези в оранжево и червено, където гражданите са изправени пред значителна корупция. Графика: Transparency International

България остава най-корумпираната държава в Европейския съюз (ЕС) и през 2016 г., показват резултатите от годишния Индекс за възприятие на корупцията на Transparency International.

Държавите в индекса се оценяват по скала от 0 до 100 пункта. Най-ниските оценки означават, че публичният сектор се възприема като силно корумпиран, а по-близките до 100 пункта резултати са индикация за по-голяма прозрачност. При резултат под 50 точки страната се счита за силно корумпирана.

С резултат от 41 пункта, който е непроменен спрямо предходната година, България попада в групата на силно корумпираните държави.

В общата класация страната ни е 75-та от 176 включени държави и последна от всички 28 държави от ЕС, сочат данните, публикувани на сайта на международната неправителствена организация.

България дели 75-тото място с Турция, Кувейт и Тунис.

В индекса за 2015 г. България беше 69-та от общо 168 държави и отново последна в ЕС.

От страните от ЕС в индекса за 2016 г. преди България са Гърция (69-та), Италия (60-та) и Румъния (57-ма). Унгария също е на 57-мо място, Хърватия е на 55-то, а Словакия - на 54-то.

От Балканските държави най-напред е Словения (31-ва). Сърбия е 72-ра, Албания и Босна делят 83-тото място с други страни, а Македония е 90-та. Най-назад, на 95-то място, е Косово.

Русия и Украйна делят 131-тото място с Казахстан, Иран и Непал.

На първо място в общата класация като най-некорумпирана държава е Дания (с 90 пункта), следвана от Нова Зеландия (също с 90 пункта) и Финландия (89 пункта). Челната десетка допълват Швеция, Швейцария, Норвегия, Сингапур, Холандия, Канада и Германия.

На обратния полюс, на последното 176-то място, е Сомалия (10 пункта). Южен Судан е 175-ти (11 пункта), а Северна Корея - 174-та (12 пункта). Сирия е 173-та, а Либия, Судан и Йемен си поделят 170-ата позиция.

Над две трети от всички държави в индекса за 2016 г. са под границата от 50 пункта. Средният резултат в глобален аспект е едва 43 пункта. Броят на добре представящите се страни е далеч по-малък в сравнение с тези с изразена корупция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

34
rate up comment 0 rate down comment 0
tonitov
преди 7 години
След като съда и прокуратурата я инициират, а не се борят, няма да има държава. Десе готви окупационните схеми, и с машите се съда и най- вече прокуратурата ги обвиняват и делят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 7 години
ех да можеше и форумните гении да видят какво си написал, може пък да им дойде акъла :) е баш това е проблема и решението не минава през диктатори като ***
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 7 години
Всеки момент очаквам и президентът на Съединените щати да бъде обявен за комунист ----ей го поредния тъпyнгер-писател. Толкова време громиш империализма тук, а така и не запомни коя е лявата и коя дясната партия в САЩ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 7 години
по скоро ти криво четеш или политическите понятия като ляв и десен изобщо не са ти ясни.... та путин и другите диктатори що не можаха да вменят същите неща на тяхните хора ? пак ти казвам не е до доктатора, почети още :) ... и аз само питам, правя забележки за неадекватни изказвания, тук не защитавам никой ... съгласен съм със статията. Относно колко е далеч от русия, хахахахаха, виж коментар номер 13 ... а, уж право четеш :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 6 rate down comment 1
pinoccio
преди 7 години
Напротив, друже, точно така е в икономическата теория - където данъците са високи,там има растеж. Където данъците са ниски, невзетото не отва за създаване на капитал, а за възвръщаемост на рента. По-старите икономически концепции са залагали на определен тип поведение като спестовност и съзидание, но тези времена отминаха и сега е налице друга поведенческа парадигма. Икономиката с това е лъженаука, защото е субективна. Не е като математика, физика, химия и дори спортна гимнастика, ако щеш, където или правиш коремното или не.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 4 rate down comment 1
QUANTUM
преди 7 години
Както се вижда богати са тези държави, в които корупцията е ниска - разбира се, бе петролните икономики. Това е ясно. Интересното обаче е, в богатите страни и данъците са по-високи - това противоречи на икономическата теория...По нашите ширини корупцията, шуробаджанащината е нещо нормално, и колкото да звучи песимистично, няма как скоро да се премахне, защото това е в културния ни ген.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 10 rate down comment 0
SSIW
преди 7 години
На място , където бяха положени всички усилия, в манталитета и мисленето на хората да се закодира , че Държавата и Обществото са пранги, които ограничават порива на Индивидуума към свобода и личностно развитие, че всеки аспект на човешките взаимоотношения и всичко на този свят ТРЯБВА да има материално(т.е. пазарно) изражение, резултата е повече от логичен от къде да се вземе мотивация у хората да се съобразяват с правилата и да ги е грижа за обществени конструкции, като Общество, Държава, Закон , след като в тяхното разбиране това са инструменти за ограничаването им във Свободата и личностното им развитие ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 14 rate down comment 2
pinoccio
преди 7 години
Добре, но как класираха Северна Корея на предпредпоследно място? Първо - оттам нито влизат, нито излизат данни. Там и полска мишка не може да мине границата с останалия свят. Второ - как си мисли който и да било, че в тази страна някой може да открадне нещо от Любимия Син? Това означава, че или никой не краде или всичко бива окрадено от Ким Чен Ун - друг вариант няма. Ако всичко бива окрадено от Любимия Син, то това означава, че има само един крадец и всичко го знаят кой е. А корупция има, когато много хора крадат и никой не ги знае - съдът не ги знае, прокуратурата не ги знае, полицията не ги знае, само Вуте ги разпознава след третата ракия. Обикновено ги наричаме политическа класа, но това си остава някакъв неясен и разфокусиран образ. По тези критерии Северна Корея трябва да бъде на първо място, а не на предпредпоследно. Да не забравяме, че в тази толкоз корумпирана страна фундаменталните науки са на топ ниво - учените ги подкупват с банани от всички съседни в класацията страни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 10 rate down comment 0
ivan.ivanov
преди 7 години
Ето защо няма качествено образование и здравна система за вас и вашите деца. Парите, които държавата събира от вас под формата на данъци отиват в банковите сметки на корумпирани чиновници, депутати и партийни лидери.Тези хора са главни виновници за средата, в която живеете.Какво бъдеще имате, вие и вашите деца, в такава корумпирана държава?Кога ще емигрирате от България (най-корумпираната и бедна страна)? Има много други прекрасни държави, в които да се установите с вашите семейства.Осигурете им светло бъдеще сега.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 5 rate down comment 1
nobel
преди 7 години
Всеки момент очаквам и президентът на Съединените щати да бъде обявен за комунист и червена тиква.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още