IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Реституирани имоти са бомби със закъснител в кварталите на София

Собственици на бивши ниви притискат общината да изкупуват имотите, казва главният архитект на столицата в интервю

09:38 | 25.01.17 г. 11
<p>
	<em>Снимка: Pixabay.com</em></p>

Снимка: Pixabay.com

Реституирани имоти в жилищните комплекси са като бомби със закъснител за устройствените планове и застрояването. Това коментира в интервю за „24 часа“ главният архитект на София Здравко Здравков.

Здравков дава пример с кварталите „Мусагеница“, „Дружба“, “Левски Г”, “Обеля”, “Студентски град”, където е имало земеделски земи, върнати на собствениците в реални граници.

„В “Дружба” плановете се движат вече 8 г. точно заради натиска на собствениците на реституирани имоти и на граждански сдружения, които не искат никакво застрояване. Собствениците настояват застрояването да е в максималните обеми, а сдруженията искат всички имоти да са за озеленяване. Намирането на компромис е изключително сложно“, коментира той.

„Бивши ниви се възстановиха в реални граници, без да се отчита, че са вече в урбанизирана територия с улици, ток, вода, канализация. И сега собствениците буквално ни притискат за изкупуване на парчетата, останали в улична регулация“, казва още Здравков.

Той напомня, че общината ще изпълнява специална програма за отчуждаване на имоти за изграждане на инфраструктура. Има сериозен проблем с изкупуването на имоти, върху които вече са реализирани инфраструктурни проекти без да са осъществени отчуждения.

От подобен проблем тръгнаха и протестите в кв. „Младост“, които доведоха и до предсрочни избори за кмет на района. Кандидатът на ГЕРБ изгуби вота от Десислава Иванчева, която оглавяваше протестите срещу застрояването на квартала.

От думите на Здравков става ясно, че Иванчева настоява за промяна на общия устройствен план на район „Младост“. Според него обаче това може да вкара общината в съдебни производства, които да се проточат с години.

Главният архитект на София казва още, че планът на “Младост” е с едни от най-ниските параметри на застрояване в София. Плътността е 21%, кинтът е 1,4 при почти двойно за града, а с нов план се рискува тези показатели да се увеличат, посочва той.

Здравков подчерта, че Иванчева ще води и преговорите със собствениците на имота до бл. 19, от който започнаха протестите в “Младост”, за размяна с друг общински имот. Столичната община е решила да поиска и одобрението й за най-големия проект в квартала – комплексът на „Гаранти коза“ на мястото на „Деница“, който е и приоритетен и се подкрепя от правителството.

Главният архитект казва, че ако Десислава Иванчева като кмет на район „Младост“ издаде положително становище за проекта, той ще се реализира.

Що се отнася до небостъргачите в София, Здравко Здравков коментира, че общият устройствен план дава възможност да се строи без ограничение във височината за отделните устройствени зони.

„Липсата на ясни регламенти позволява на инвеститорите да правят всякакви предложения. А главният архитект може да връща подобни искания само по законосъобразност. Не мога да си превиша правата и да кажа: “Предложението ви не ми харесва, преместете го“, коментира той.

Според него датският урбанист Ян Геел, който помага за дългосрочната визия на София, е определил строителството на високи сгради навсякъде като „изсипани със самолет“. Освен по бул. “Т. Александров” има разрешение за висока сграда срещу Министерството на земеделието. От хотел “Маринела” (бившият Кемпински – б.ред.) искат второ тяло. Има одобрен план за сградата на БЧК, също за още едно тяло. Собствениците на “Енергопроект” искат ново тяло, което надвишава сградата с 50%, посочва Здравков.

Той допълва, че трябва да се определи ясен регламент за високото строителство. Допълнителни регламенти ще има и за преместваемите обекти, рекламата и т.нар. зимни градини на заведенията по бул. „Витоша“, за които ще се увеличи и цената за наем на площи (т.нар. тротоарно право).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:30 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 14 rate down comment 1
redcretin
преди 7 години
София е презастроена и в момента, инфраструктурата е недостатъчна дори и за сегашните стандарти.Ама пусти рушвети... :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 15 rate down comment 4
Momchil_Matev
преди 7 години
Некадърник! След това интервю, съвсем свободно можеш да си заминаваш!Вместо да вдигаш рамене, спираш строителството и предлагаш уредба за застрояване във височина - на СОС, оттам на НС. Има си Закон за София, но и на другите градове ще им е полезно. Имаш Сдружение на общините.Не може всеки да си строи където и каквото си иска!Не е ясно как си сметнал "кинтата" на Младост, но е лъжа и измама.Датският архитект елегантно ви е намекнал на празните глави в СО с термина "изсипване", че сте закъсняли и следва да промените начинът си на мислене. "АHАLNО изсипване" е точният термин, а много хора инвестират над и под масата за осъществяването му!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 18 rate down comment 4
Стефчо
преди 7 години
Публична държавна /общинска/ собственост не подлежи на реституция. Най-обикновена корупция на съда.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 18 rate down comment 1
abdul
преди 7 години
А като видиш как *** от модерно предградие става инвеститор клас А ще ти стане не комично, а тъжно..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 23 rate down comment 2
abdul
преди 7 години
Има страшно много измами с фалшифициране на документи за реституция, които изобщо не си правят труда да ги разследват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 11 rate down comment 3
ratten
преди 7 години
Столичната община е решила да поиска и одобрението й за най-големия проект в квартала комплексът на Гаранти коза на мястото на Деница, който е и приоритетен и се подкрепя от правителството.------------------кое правителство, това в оставка ли?че те имаха време да го разрешат и преди новата кметица, дори маса пара прибраха от инвеститора....каква комична постановка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 10 rate down comment 0
Alee
преди 7 години
Най-обичам бал ляб и да живея в Младост!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 12 rate down comment 0
lozkhris
преди 7 години
Някой може ли да обясни на простолюдието като как, аджеба, ЦУМ беше "реситуиран" на Гергов?....Просто питам за един прЕател..;):):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 14 rate down comment 8
sdar
преди 7 години
Не е лошо да се реституират имотите на хората, това е нормално нещо. Обаче като ти върнат имоти би следвало човек да може да се разпорежда с него в рамките на общия устройствен план, разбира се. Това че имота е бил градинка между блокове, не означава че човек трябва да го хариже на хората да си е пак градинка. Означава, че човек да има право да го огради, а ако устройствения план разрешава, то и да може да построи сгради на него. Но ограждането си е задължително право за частен имот.А за протестиращите, човек не може да претендира да иска да се разпорежда с чужди имоти. Все пак сме правова държава по конституция.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 15 rate down comment 2
vzhekoff
преди 7 години
При такива главни архитекти, които иначе пледират, че били за зелен град, на реститутите адвокати не им трябват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още