IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съдии обявиха формулата за изчисление на пенсиите от НОИ за неразбираема

Казус от Варна повдига проблема за намаляване на държавните пенсии при прехвърляне на партиди между УПФ и Сребърния фонд

16:21 | 30.01.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Две съдебни инстанции обявиха формулата за изчисление на пенсиите от Националния осигурителен институт (НОИ) за неразбираема.

С две влезли в сила съдебни решения - на Административен съд, гр. Варна, и на Върховен административен съд (ВАС), механизмът на изчисление на пенсиите от Националния осигурителен институт (НОИ) е постановен като сложен и неясен.

Съдиите смятат, че прилаганата формула е неразбираема както за осигурените лица, така и за съда, който трябва да упражни контрол върху „законосъобразността на разпорежданията на осигурителния институт за отпускане на държавните пенсии.

Това става ясно от решенията, публикувани официално на сайта на институциите.

На две инстанции магистратите са постановили, че конкретно разпореждане за преизчисляване на отпусната пенсия, издадено от териториалното поделение на НОИ във Варна е непрозрачно, като от текста на съдебното решение става ясно, че: „…от цитираните показатели и цифри не става ясно по категоричен и ясен начин на лицата, които искат да се запознаят с документа как реално са направени самите изчисления, какви показатели са взети, кои периоди на осигуряване, липсват данни за начина, по който е извършено изчисляването”.

Това дава основание на съда да се съмнява „дали законосъобразно е определен индивидуалният коефициент (ИК).“

Решението на Административен съд, гр. Варна, е обжалвано от НОИ, но състав на ВАС потвърждава констатациите на първоинстанционния съд и постановява окончателно НОИ да преизчисли пенсията по ясен и разбираем начин за лицето.

Двете решения са във връзка с дело, образувано по жалба на осигурено в универсален пенсионен фонд (УПФ) лице срещу решение на директора на НОИ (Варна), с което е потвърдено издаденото преди това разпореждане за отпускане на пенсия за осигурителен стаж и възраст.

Осигуреното лице обжалва начина, по който е определена пенсията му от НОИ и по-конкретно изчисляването на индивидуалния коефициент и периода, за който този индивидуален коефициент да бъде приложен.

Оказва се, че лицето се е осигурявало в УПФ и неговата пенсия за осигурителен стаж и възраст е намалена, защото към датата на издаване на разпореждането на НОИ за отпускане на държавната му пенсия, то не е избрало да прехвърли партидата си в УПФ във фонд „Пенсии“ на Държавното обществено осигуряване.

“Логично, механизмът за определяне размера на пенсиите обаче трябва да е предварително и публично оповестен, така както налагат общите принципи за работа на всички административни органи, включително и НОИ”, коментират финансисти от пенсионния бранш.

Те са на мнение, че НОИ трябва да оказва съдействие и да предоставя общодостъпна, точна, систематизирана и разбираема информация на гражданите и осигурените лица, особено ще се отнася за изчисляването на техния индивидуален коефициент.

“Казусът от гр. Варна не е изолиран случай и може да се мултиплицира, тъй като се отнася до всички лица, които са се пенсионирали, или им предстои да се пенсионират, които имат осигуряване в УПФ”, посочват актюери.

Според тях допълнително усложнение може да донесе и законовата възможност за многократно прехвърляне на партиди между УПФ и Сребърния фонд, тъй като размера на държавните пенсии се намалява спрямо периода на осигуряването на лицата в УПФ.

„Ако се запази досегашният начин за изчисляване на индивидуалния коефициент от страна на НОИ, това ще увеличи неяснотата и ще ограничи правото на осигурените лица да се информират за начина, по който НОИ е изчислил размера на държавната им пенсии. Ще се ограничи и ролята на съда при упражняването на контрол за законосъобразността на издадените решения”, предупреждават финансисти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още