IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дизеловите коли в София без катализатори ще бъдат спирани от движение

Столичната община започва проверки с Пътна полиция

09:23 | 05.02.17 г. 16
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Дизелови автомобили, които се движат в София без катализатори, ще бъдат спирани от движение. Столичната община започва проверки с Пътна полиция и държавната Автомобилна инспекция на нивата на вредните емисии от автомобилите.

Те ще се правят от мобилна лаборатория на Пътна полиция, съобщи във Facebook кметът Йорданка Фандъкова.

Със служебния министър на транспорта Христо Алексиев вече се работело за затягане на контрола над пунктовете за технически прегледи и регистрацията на автомобили. 

Често катализаторите се режели, вместо да се подменят, след като им мине срокът. Това е една от мерките, с които общината ще опита да намали вредните емисии във въздуха.

Започват и проверки за горене на гуми в някои квартали.

"Най-важното е да се въведат национални стандарти за горива, които се ползват за отопление. Това значи да се забрани продажбата на дърва за отопление с висока влажност и на въглища с високи нива на сяра и пепел", пише Фандъкова.

Подготвя се и доклад до СОС да се ограничава движението на автомобили в София при трайно високи нива на фините прахови частици и в тези дни да има безплатен градски транспорт. За всички мерки е нужно съдействието на различни институции, а най-важна е подкрепата от гражданите, защото ефективните действия, които дават резултат, изискват ограничения, казва Фандъкова.

Четете още в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

16
rate up comment 7 rate down comment 2
Кайзер Созе
преди 7 години
Ами намелете цената на билета за градски транспорт наполовина и 50 % от пътуващите с автомобили ще се прехвърлят на обществен транспорт.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 1 rate down comment 1
yoyo1
преди 7 години
Да минат през автоджамбазите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 5 rate down comment 8
FNM
преди 7 години
Лобистко е в полза на хората, които искат по-чист въздух. Не е в полза на тарикатите, които си махат катализаторите и филтрите за твърди частици, за да спестят някой лев за сметка на своето и на останалите здраве.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 9 rate down comment 7
FNM
преди 7 години
Крайно време беше тази простотия с премахването на катализаторите и филтрите за твърди частици на дизеляците да бъде пресечена. Дано това намерение се реализира, защото сами себе си тровим с тарикатлъците си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 18 rate down comment 3
Hris0 Hrist0v
преди 7 години
*** въпрос, на какво основание ще ги спират от движение, при положение, че това колата ти да няма катализатор не е незаконно? Нали до преди 1-2 години имаше даже облекчение от данъците за коли с катализатори. Реално погледнато, всеки на когото му спрат колата от движение може да заведе дело срещу столична община и да го спечели.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 14 rate down comment 5
khao
преди 7 години
предлагам на общинари без мозък да им бъде спирано дишането :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 19 rate down comment 4
pdurchev
преди 7 години
Както firstcmt каза: "А след като два пъти си осъмвал с отрязан катализатор?". Аз осъмнах само един път и след като сигнализирах в полицията, те ми казаха да пусна сигнал, но няма какво друго да очаквам. Как да си купя друг катализатор? Кой ще ми гарантира, че на следващата сутрин няма да намеря колата пак без катализатор? В крайна сметка не струва 10-20лв. един катализатор!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 12 rate down comment 1
emilioner
преди 7 години
Това няма как да стане,подобен закон се приема само от народното събрание защото касае закона за движение по пътищата.Явно непознаване конституцията на страната дори да те спрат в съда ще падне всяка една санкция.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 15 rate down comment 9
misanthrope
преди 7 години
Абе Фандъкова бе мамина златна бе, а тези дето са заводски без катализатор, тях какво ги правим? Не съм чул до сега някой някъде да е забранил кола. Можеш да им вдигнеш данъка, можеш да им слагаш глоби, но не можеш да ги спираш. Само за протокола, карам бензинова кола от 2014та, не дизел с избушен катализатор. А иначе време е нещо да се направи срещу това да. Купуваш кола за 1000 лева 180 коня и тровиш всички и им застрашаваш живота, щото ти си гъзар от там Българите били бедни. Ами като са бенди, няма всеки общак с жена - кифла да ми карат две коли, щото вече сме граждане!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 45 rate down comment 7
Пуки
преди 7 години
По стар сталински обичай виновния е показан. Следват троловете а истината за замърсяването времето ( проверете миналите години по това време ) и ( бедността на българите ) се замита. Важно е да не се гледа във вярната посока. Обвинявате българите , че са влюбени в стари коли а вие карате нови, но купени с данъците на бедните българи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още