IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

К. Караиванова: БФБ още не е алтернатива на финансирането с банков кредит

Появи се реална надежда, че пазарът ще дръпне нагоре и тези настроения стават все по-масови, коментира председателят на КФН

17:20 | 08.02.17 г. 7
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Развитието на капиталовия пазар е основен ангажимент, който Карина Караиванова пое пред парламента при избирането си за председател на Комисията за финансов надзор (КФН).

„Адекватното състояние на фондовата борса за мен не е самоцел - добрият капиталов пазар води до преки икономически ефекти: повишаване на БВП, осигуряване на допълнителни приходи в бюджета, привличане на местни и чужди капиталови ресурси“, коментира Караиванова в информационния бюлетин на Асоциацията на банките в България. 

Като се позовава на анализите на Световната банка, тя посочва, че ръстът на пазарната капитализация с 10 процентни пункта спрямо Брутния вътрешен продукт (БВП) увеличава БВП на глава от населението с 2 500 долара. „Изводът е универсален за която и да е страна от света. За съжаление, пазарната капитализация на Българската фондова борса  (БФБ) е около 12% от БВП, за разлика от развитите европейски държави, където е 60-100%, да не говорим за САЩ и Великобритания, където е 120%“, отбелязва Караиванова.

По думите й българският капиталов пазар страда от сериозни системни пороци - ниска ликвидност, липса на атрактивни инструменти и интересни компании за инвестиране, непривлекателен е за институционалните инвеститори, а чуждестранните го напуснаха.

„В момента Българската фондова борса не представлява за бизнеса онази жизненоважна алтернатива на финансирането чрез банкови кредити. Релацията между банковия и небанковия сегмент е в известна степен противоречива. Развитието на единия ще доведе до развитие на другия и то не само защото всяка търговска банка е и инвестиционен посредник, а защото привличането на инвестиции чрез капиталовия пазар ще спомогне и за увеличаване на банковото кредитиране“, обяснява тя.

Практика е банките да осигуряват допълнително финансиране в размер на 2-3 пъти повече от привлечения капитал. „Единственото решение за съвземането и развитието на капиталовия пазар е провеждането на адекватна, последователна и консенсусна политика, не само от страна на държавата, а от всички заинтересовани страни – инвестиционни посредници, емитенти, бизнес. Изключително обнадеждаващ факт в тази насока е създаването на Съвета за развитие на капиталовия пазар в края на миналата година, който за първи път обедини всички участници на този пазар“, заявява председателят на КФН.

Караиванова определя това като изключителен успех, защото за първи път „имаме наличие на единна воля от всички участници на този пазар“.

Тя посочва само някои от 14-те мерки за съживяване на пазара. Едно от тях е изграждане на единна система за подаване на информация и ползване на услугите на институциите на пазара - така наречената единна входна точка. „Това би спестило много усилия, а и доста средства на бизнеса“, коментира Караиванова.

На второ място тя посочва стимулиране създаването на платформи, на които да се търгуват малки, средни и стартиращи компании без одобрен от КФН проспект, както и търгуване на чуждестранни компании на пода на софийската борса. „Това ще даде възможност на българските инвеститори лесно и удобно да влагат парите си в атрактивни компании от Европа и Северна Америка“, заяви председателят на финансовия регулатор.

Тя обръща внимание и на стартирането на вторичен пазар на държавни ценни книжа (ДЦК), като допълва, че КФН има активна роля в изпълнението на тази стратегия, усъвършенствайки регулаторната и надзорната си дейност, както и законодателни инициативи.

По думите й ще бъдат предложени поправки на Закона за публичното предлагане на ценни книжа и законодателна уредба на някои висящи въпроси чрез Закон за клиринга и сетълмента на финансови инструменти. „Подготвихме промени в Закона за публичното предлагане на ценни книжа, с които целим да повишим доверието в капиталовия пазар чрез създаване на допълнителна защита за инвеститорите. Предлагаме по-ясни правила относно промяната в условията на издаване при предлагане на облигации и равнопоставеност на облигационерите при частично предсрочно погасяване на емисия“, отбелязва Караиванова.

Тя посочва още, че от съществено значение са и инициативите, които КФН ще предприеме за повишаване на финансовата грамотност и укрепване на общественото доверие. „Имаме намерение да открием кол център за по-ефективно административно обслужване. КФН ще организира срещи и семинари за запознаване с новостите в дейността на КФН, както и активно ще участва в образователни инициативи, с цел повишаване на финансовата грамотност. Още преди да бъде одобрена Стратегията за развитие на капиталовия пазар, КФН демонстрира на практика волята си да помага реално на бизнеса и да съдейства за разширяването на пазара. Със своя наредба попълнихме някои бели петна в Закона за публичното предлагане на ценни книжа, които позволиха да се появи първият български борсово търгуван фонд - Експат Бългерия Софикс“, посочва още Караиванова.

По думите й появата на този нов инструмент много скоростно и много видимо промени ситуацията на капиталовия пазар – вдигнаха се оборотите, индексът SOFIX нарасна с 27% в края на декември 2016 година, спрямо декември 2015 година. Пазарната капитализация на БФБ също нарасна с 12,75% през 2016г.

Появи се реална надежда, че пазарът ще дръпне нагоре и тези настроения стават все по-масови. Смятам, че много сериозна роля за промяната на обстановката изигра и промененият стил на комуникация на комисията. Отворихме се за диалог с бизнеса, всяка седмица провеждаме срещи, като всяка асоциация или отделна компания на пазара има възможност да сподели пред ръководството на КФН своите идеи и мнения. Въпреки положителните резултати от края на миналата година смятам, че все още развитието на капиталовия пазар не отговаря на потенциала на българската икономика. За това е важно всички участници на този пазар да продължат усилията си за неговото развитие, така че да имаме фондова борса, която да представлява динамичен елемент от икономическата архитектура на България. Ние в КФН сме впрегнали на пълни обороти енергията и експертния си потенциал за реализирането на тази цел“, казва още Караиванова. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:24 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 2 rate down comment 0
StraightForward
преди 7 години
Законова рамка се определя от справедливостта, а тя в тази конституция е много малко!! Ама как тоя регулатор да кажем с нови правила и закони и нова конституция ще се справи с мутро мажоритарите, та ТЕ СА ИЗБИЛИ МАСА НАРОД ДА ЗА ВЛИЗАТ В ТИЯ БИВШИ ДЪРЖАВНИ АКТИВИ!!???ТОВА НИКОГА НЯМА ДА СТАНЕ !! НИТО БФБ ЩЕ СЕ ПРОМЕНИ, НИТО МУТРО МАЖОРИТАРИТЕ, ВИДЯ СЕ, сега със ФОНДА, НА ТАЗИ ИНФРАСТРУКТУРА, СУПЕР СПЕКУЛАТИВНА И РИСКОВА, че даже паразитна, не ефективна и какво ли още не!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 0
Alee
преди 7 години
Аз пък очаквам адекватни действия срещу некоректни мажоритари, които подкопават доверието в БФБ. Ако трябват примери ще дам един от близкото минало- Домусчиев. Примери от преди това много. За развитието на БФБ си трябват доста неща, но основните са две - Регулатор, който работи и адекватна законова рамка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 11 rate down comment 0
Спящият бик
преди 7 години
Не смея да се зарадвам много, но истината е, че новият шеф на КФН ми импонира с точните си и професионални изявления. Разликата с предишния мушмурок, забравих му името, е голяма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 3
gmgoiko
преди 7 години
Каква добра новина за Банките... като стана дума за мафия и олигарси...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 4
StraightForward
преди 7 години
Коментарът е изтрит поради наличие на обидни квалификации
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 4
StraightForward
преди 7 години
Коментарът е изтрит поради наличие на обидни квалификации
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още