IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ВАС отмени рестрикциите на НЗОК за лечение на хепатит С

Решението подлежи на обжалване

15:18 | 09.02.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Върховният административен съд (ВАС) постанови да не се прилагат новите правила за лечение на хроничен вирусен хепатит С, докато не приключи окончателно делото за легитимността им. Това става ясно от определение на първа инстанция в съда.

Решението подлежи на обжалване в 7-дневен срок.

Жалбата във Върховния административен съд (ВАС) срещу новите правила за лечение на хепатит С беше подадена от Сдружение „ХепАктив”.

Новите правила за прилагането на безинтерфероновите терапии бяха приети от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) в последните дни на миналата година и отключиха вълна от недоволство. 

С новите критерии Здравната каса затегна лечението на хепатит С с безинтерферонови терапии, които водят до пълното излекуване на пациентите. Лекарите нямат право сами да решават предписването на терапията, а са длъжни да използват най-евтината. На практика по новите критерии от началото на 2017 г. фондът плаща за терапия, но предписването се определя според икономическата целесъобразност, а не по медицински причини.

Острата реакция на пациентите, лекарите и фармацевтичните фирми срещу тези рестрикции впоследствие предизвика НЗОК да търси допълнителни отстъпки, които да намалят цената на терапиите. Така Здравната каса обяви ново договаряне за лекарствата срещу хепатит С, но не предвиди промяна в режима на реимбурсация.

Проблемът с избора на най-евтината терапия обаче остана, защото се запази изискването на пациентите да се изписва най-евтиният медикамент.

Очаква се през март новите правила за лечение на хепатит С да бъдат пренаписани.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:00 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още