IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Левон Хампарцумян: Влизането в еврозоната е печат за качество на икономиката ни

Вероятно не всички банки ще вземат дигиталния завой, твърди пред Investor.bg главният изпълнителен директор на УниКредит Булбанк

08:15 | 13.02.17 г. 15
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Левон Хампарцумян по време на публична лекция за предприемачеството пред студентите от СУ, организирана от Investor.bg.</p>
<p>
	<em>Снимка: Investor.bg&nbsp;</em></p>

Левон Хампарцумян по време на публична лекция за предприемачеството пред студентите от СУ, организирана от Investor.bg.

Снимка: Investor.bg 

Левон Хампарцумян е главен изпълнителен директор и председател на Управителния съвет на УниКредит Булбанк от 2001 г. Член е на ръководството на БОРИКА. В периода април 2005 – април 2008 г. и април 2011 - април 2015 г.  е председател на Управителния съвет на Асоциацията на банките в България. Член е на борда на Българския форум на бизнес лидерите и на Управителния съвет на Института за пазарна икономикa.

От 2015 г. е председател на Обществения съвет на TELUS International, а от 2017 г. е и член на Почетния тръст на Фондация „Международна награда на херцога на Единбург – България“.  В периода 2008 – 2012 г. е председател на Настоятелството на Софийския университет„Свети Климент Охридски“.

Пред Investor.bg банкерът коментира рестриктивни ли са банковите регулации, какво ще е нивото на лихвите, какви са предизвикателствата пред банковия сектор и как ще се отрази на клиентите въвеждането на дигитализацията. 

– Г-н Хампарцумян, могат ли икономическите резултати за миналата година да ни дадат основание да твърдим, че сме загърбили кризисния период?

– Мисля, че технически кризата свърши, когато финансовият министър Симеон Дянков твърдеше, че е свършила. Въпросът е, че растеж между 0,5 - 1% в българския контекст не може да се усети „на улицата“, грубо казано. Малкият процент се усеща само от най-активните хора – собственици на фирми, скъпо платени професионалисти, мениджъри. Когато стигнем до 3% - 4% икономически растеж и нагоре, това дава основание за потребителско доверие и икономически оптимизъм сред по-широк кръг от хора. От тази гледна точка можем да кажем, че 2016 година е краят на кризата или по-скоро е период на растеж, който се усеща от повече хора.

– Българските банки трябва да се съобразяват с много регулации, които налага БНБ, но и с мерките, които взема Европейската централна банка за стабилизиране на европейския банков сектор. Пазят ли регулациите банките от проблеми?

– Всички регулации се правят в периоди след криза на пазара и на база на исторически данни, за да предотвратят криза, която вече сме имали. Разбира се, кризите затова са кризи, защото са трудно предсказуеми. Новите, по-тежки и по-взискателни регулации са създадени по начин да предотвратят криза от типа, която имахме през 2008 – 2009 година.

Това обаче не е 100%-ова гаранция и продължава да бъде отговорност на мениджмънта на отделните банки, а целта на регулаторите е да предотвратят достатъчно рано локална криза в дадена институция или в сегмент на пазара.

След като сме част от Европейския съюз и имаме декларирана амбиция да влезем в еврозоната, ЕЦБ е ключов фактор в регулирането на финансовия сектор в България, така че няма нужда да водим спорове от типа дали нулата на координатната система е на правилното място!

– Ще се повишат ли изискванията към банките след като и гуверньорът Димитър Радев обяви, че през 2018 г. страната ни поема по пътя към еврозоната? Трябва ли да се промени политиката на кредитните институции, за да отговори на допълнителни изисквания, които съответстват на стандартите на ЕЦБ?

– В никакъв случай не говорим за резки промени, а за синхронизиране в много по-висока степен както на начина на работа, така и на начина на регулиране на финансовите институции в България с тези, които можем да видим в по-развитата част на Европа и света.

Добрите управленски практики и предпазливото управление на риска са ключови за успеха в сектора.

– Уместно ли е присъединяването ни към еврозоната точно сега, при очертаващите се проблеми в Европа и отслабването на еврото на фона на тотално въздържане от страна на държавите от ЕС към такава стъпка?

– Ние сме членове на Европейския съюз от 2007 година, вече десет години, консумирали сме значителна част от преимуществата да бъдем членове на ЕС, защото това продължава да бъде най-богатата и развита част на света. Част от договорите, които подписахме при присъединяването към ЕС, включват и ангажимента ни да се присъединим към еврозоната. 

Не виждам в момента политически продаваема алтернатива на еврозоната

Тъй като сме във валутен борд от 20 години, чрез фиксирания курс сме изконсумирали значителна част от негативните ефекти от присъединяването към една такава обща валута. Същевременно, бидейки само с малкото си пръстче там през фиксирания курс, не успяваме да ползваме значителна част от преимуществата. Винаги съм бил убеден, че колкото по-бързо влезем в еврозоната – толкова по-добре.

Там не са само цветя и рози, но това е печат за качество на българската икономика и администрация, на държавата като цяло. А и не виждам в момента политически продаваема алтернатива на еврозоната.

Мога да прибавя още един аргумент в тази полза. Ако нямаме фиксиран курс и не сме в еврозоната, това означава, примерно, валутният курс на лева да се определя от четири-пет човека, които чрез него да провеждат монетарни политики и да определят икономиката. Последният път, когато сме го правили, завърши с катастрофа. Сещате ли се за имената на четири-пет човека, на които ние ще имаме публично доверие, които в петък ще се събират и ще определят курса в понеделник? Имам и по-сложни аргументи в полза на влизането в еврозоната.

Последна актуализация: 11:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

13
rate up comment 3 rate down comment 0
serafima
преди 7 години
Господин Хампарцумян е химик, преориентирал се в едни смутни времена в правилния бизнес за собствено благополучие. Разбира се, не е глупав и може да скалъпи сносно твърдение.Но в случая си мисля за неколцината наши (главно ***), които много се възторгват от идеята БГ да влезе в еврозоната (те не ни допускат още в приемната) и никога не дават конкретни аргументи къде ще ни бъде ползата. Няма да им помагам, но ще попитам друго - ако някой си купува фабрика у нас на 8 септември 1944 г. за какъв го смятаме? Еврозоната си има огромни проблеми, които и тя не вижда как ще ги реши, а Гольо тръгнал да се глави при нея. НИКОГА не казват ще има ли потенциал страната да приеме финансовите ангажименти освен регулярните и тези на закъсали държави като Гърция, Италия и т.н. Ще дава ли химикът от неговите авоари? Вместо това замъглено подсказват колко ШИК ще бъде да сме в тази група, защото няма да има нужда да сменяме валута. Нашата валута и без това е фиксирана към еврото. Е, и???!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 6 rate down comment 4
khao
преди 7 години
умен, умен ... колко да е умен :) добре е да влезнем, но не съм съгласен че тоя е умен :) тарикат, да
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 7 rate down comment 9
misanthrope
преди 7 години
Така е у нас. Когато един умен човек каже истината, дингилите дори не могат да я разберат. Дори не искат да я прочетат, те само знаят да се*атПоложението за това, тъне цялото в Л*н***Е долу защо сме били влизали където всичко се тресе. Човека ти е обяснил защо тресенето ни тресе и нас вече от 20 год. ама кой да чете? Чукча писател, не читател
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 1 rate down comment 4
rmarkov
преди 7 години
https://***.youtube.com/watch?v=7G7rZKkywMg&t=276s
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 20 rate down comment 1
крас
преди 7 години
ХАМПИ,В БНБ се случват неща които пораждат повече въпроси, отколкото отговори. През последният месец в баланса на У - ние Емисионно на БНБ си наблюдава едно странно натрупване на парични средства в чужда валута.КАК ДА СИ ОБЯСНИМ увеличаването на средствата във валута с близо 50% в рамките на по малко от ДВА месеца?ТЕГЛЕНЕ НА ВАЛУТА ОТ ВЛОЖИТЕЛИ НЯМА, КАКТО И ПРЕДСТОЯЩИ ПЛАЩАНИЯ ПО ВЪНШНИЯ ДЪЛГ.Внушението ти, че ще приемем еврото като разплащателно средство, е нереалистично. КОЙ ЩЕ ПОЗВОЛИ НА БНБ ДА ЕМИТИРА БЪЛГАРСКО ЕВРО КОЕТО ДА Е ОБЕЗПЕЧЕНО С АКТИВИ НА ЦЕНТРАЛНАТА БАНКА? КАК ЩЕ СТАНЕ ТОВА КОГАТО АКТИВИТЕ НА БНБ СА В ЧУЖДИ КРЕДИТНИ ИНСТИТУЦИИ?!Всъшност не подготвяте ли БНБ смяна на ФИКСИРАНИЯ курс евро / лев или пък освобождаването на лева?Последното изглежда по правдоподобно. ИГРАТА НА БАНКИТЕ С ПАРИТЕ ОТ ЕВРОПРОЕКТИТЕ Е НА ПЪТ ДА ПРИКЛЮЧИ.Време е да бъдат постригани НАБЪБНАЛИТЕ депозити.ДВАДЕСЕТ ГОДИНИ СТИГАТ!ВРЕМЕ Е ЗА ПРОМЯНА!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 20 rate down comment 4
redcretin
преди 7 години
Иде 2020та, а с нея и края на лапачката :)После Хъмпти ще се покрие, а раята ще плати масрафа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 16 rate down comment 0
bertram
преди 7 години
Те и гърците така казваха докато лапаха заемите....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 14 rate down comment 3
scott
преди 7 години
прочее, къв печат си слага икономиката ни, като дори не е в ерм 2?Качествено,некачесвено, липсващо?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 28 rate down comment 5
scott
преди 7 години
Всеки път, когато Хъмпти-дъмпти си отвори устата, ТЕЧЕ ЗЛОВОНИЕ.....хъмпти, да ти кажем кво напарви Дянков с ени 1.6 милиарда лева от здравната каса? Кво беше офицялното алиби у пресата? ПРИСЪЕДИНЯВАНЕ КЪМ ЕРМ 2 И ИЗПЪЛНЕНИЕ НА ИЗИСКВАНИАТА, ЗАТВА ГИ КРАДЕМЕ ТЕЗ ПАРИ. ВСЪЩНОСТ, НЕ ГИ КСРАДЕМЕ, ШЕ ГЩИ ВЪРНЕМ.... срока мина, парите не се върнаха. Който имал пари, плащал за здраве, вноските му ги вземахме.КАЖИ ПАК ЗА ЕВРОЗВОНА, ЕРМ 2, ФИНАНСОВА................Дори не ми е забавно. Колко хора уби и пак ти дават да се изказваш, кукловодите ти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 35 rate down comment 6
sdar
преди 7 години
Малко е тъпо да искаш да влизаш някъде, където в момента всичко се тресе. Освен ако нямаш някакви скрити интереси.Вчера много се издразних на интервюто на Кирил Домусчиев, човека живее в някаква измислена реалност, бил недоволен от статуквото, но подкрепял бил ГЕРБ, все едно не ГЕРБ са статуквото вече 10г. И бил недоволен и нямало вече да работи в БГ-то, а реално използва евтиния труд.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още