IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо американският хулиган не може да си позволи да притиска Китай?

"Нулирането" на часовника по-скоро ще ускори икономическото и военно развитие на азиатския гигант, според икономист

16:01 | 11.02.17 г. 14
<p>
	Доналд Тръмп.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

Доналд Тръмп. Снимка: Ройтерс

Докато президентът на САЩ Доналд Тръмп продължава да дестабилизира следвоенния световен икономически ред, по-голямата част от света колективно е затаила дъх. Коментаторите търсят думи, за да опишат покушението му над конвенционалните норми на лидерство и толерантност в съвременната либерална демокрация. Традиционните медии пък, които се сблъстват с президент, който понякога може да е зле неинформирани и все още наистина вярва в това, което казва, се колебаят да поставят етикет „лъжи“ на видно неверни негови твърдения, пише в свой анализ за онлайн изданието project-syndicate.org икономистът Кенет Рогоф.

Някои биха казали, че изпод хаоса и ругатните има икономическа обосновка за безредното отстъпление на администрацията на Тръмп от глобализацията. Според този възглед САЩ са били подведени да позволят превъзходство на Китай, което неминуемо ще доведе до безвъзвратно съжаление.

Важно е да се признае, че корените на движението против глобализацията в САЩ са много по-дълбоки, казва Рогоф. Някои икономисти се противопоставят на Транстихоокеанското партньорство от самия му зародиш с мотива, че ще навреди на американските работници. Всъщност това споразумение щеше да „отвори“ Япония повече, отколкото да „затвори“ САЩ, а отхвърлянето му само отваря вратата към китайското икономическо господство в Тихия океан, посочва икономистът.

Американските популисти, вдъхновени вероятно от Томас Пикети, изглежда не се впечатляват от това, че глобализацията тласна стотици милиони отчаяно бедни хора в Китай и Индия в глобалната средна класа. Либералният възглед за възхода на Азия е, че светът е станал по-справедлив, защото икономическата съдба на човека не зависи чак толкова от това къде се е родил.

По-циничната гледна точка обаче е в основата на популистката логика, а именно, че с прекомерното придържане към глобализма САЩ е посял семената на собствената си политическа и икономическа разруха. Така Тръмпизмът играе по тънката струна на националната смъртност. Целта не е просто да се върнат вкъщи американските работни места, а да се създаде система, която ще разшири американската доминация.

„Ние трябва да се съсредоточим върху нас самите“, е мантрата на Тръмп. За съжаление, с тази нагласа е трудно да си представим как Америка поддържа световния ред, от който се възползваше в продължение на няколко десетилетия, посочва Рогоф. И не се заблуждавайте: Америка е големият победител. Никоя друга голяма страна не е толкова богата, допълва той.

За добро или лошо влакът на глобализацията отдавна е напуснал гарата и идеята, че можем да го върнем обратно е наивна, пише още икономистът. Каквото и да е могло да се направи по друг начин, дори и президентът Ричард Никсън да беше посетил Китай, това вече е невъзможно да се случи. Съдбата на Китай и ролята му в света вече е в ръцете на китайците и техните лидери. Ако администрацията на Тръмп смята, че може да нулира часовника, като започне търговска война с Китай, много по-вероятно е това да ускори икономическото и военно развитие на страната, отколкото да го забави.

Досега на мушката на Тръмп основно беше Мексико. Дори и да прекрати Северноамериканското споразумение за свободна търговия, това вероятно би имало скромен ефект върху икономиката на САЩ. Той по-скоро се опита да унижи мексиканците. САЩ необмислено дестабилизират съседите си от Латинска Америка. В краткосрочен план мексиканските институции демонстрират стабилност, но в дългосрочен Тръмпизмът по-скоро ще подкопае авторитета на лидерите им, допълва Рогоф.

Ако администрацията на Тръмп опита същата тактика с Китай, тя ще бъде грубо изненадана, прогнозира той. Китай има и финансови оръжия, тъй като държи трилиони долари американски дълг. Прекъсване на търговията с Китай би могло да доведе до значително увеличение на цените в магазините за евтини стоки, на които много американци разчитат.

Огромни части от Азия пък са уязвими от китайската агресия. В момента Китай по-скоро би изгубил конвенционална война със САЩ, но много скоро азиатският гигант може да развие военните си способности.

САЩ не могат да "спечелят" търговска война с Китай и всяка победа ще бъде пирова за азиатската страна. Вашингтон трябва да проведе трудни преговори с Пекин, за да защити съюзниците си в Азия, заключава икономистът.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 3 rate down comment 0
Misho ILIEV
преди 7 години
> Римската империя понякога е била управлявана от откровени из.роди, но това не е и пречело да бъде велика. Та по същия начин и със съвременната технологична, икономическа и финансова "римска империя".Римската република започва да дегенерира и решението, което намират римските елити е да превърнат републиката в империя. Но Импрерията по рождение е била осъдена на още по-голяма деградация, вулгаризация и смърт. Иначе, да, външно е изглеждала могъща.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 9 rate down comment 1
comet
преди 7 години
След като откриха Америка, първо унищожиха бизоните, после индианците бяха набутани в оскъдно останалите резервати, после роби африканци бяха доставени но и те изпаднаха в гетото, постепенно и привилегированите бели европейци започнаха да изпадат в гетото, програмите за войни с цел доставяне на нови роби са на макс, но каквото доставят то е 90% в гетото след има няма едно поколение, а разширяването с територии забоксува (Русия, Китай, Иран, ... не се дават засега). ... Нагнетеното напрежението (особенно след изоставянето на златния стандарт) от натрупан дълг/създадени пари е ОГРОООООМНО !!!!!!!!! ... БОМБАТА (от натрупан дълг (и присвоен вече от ЕЛИТА) за поколения напред) ДА НЕ ГРЪМНЕ, може да отложи във времето САМО пълно подчинение на ЦЕЛИЯ свят (без изключение) със забрана на златото, преминаване към електронни пари, и тотално дозаробване на робите в животински ферми американски тип! ... От относително независимите държави, най-селфсъфишънт е Русия (в пъти по-добре от Китай), заради което и основната атака е срещу Русия (а не срещу Китай (който дори още не е преминал през следсоциалистическото чистилище)). ... Хора, възстановявайте връзката с Майката Природа, връзката която ни е съхранявала през хилядолетията!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 11 rate down comment 3
michaelis12
преди 7 години
това е човека зад който стоят властелините на промената, а журналистите нали се сещаш на кой са собственост и кой ги командори ?! .... :)) Та на кукловодите много им се иска да го думнат ей сега на минутата дори си го обсъждат публично но знаят, че ако го направят ще стане такова нещо в САЩа, което не са си и представяли в най смелите си мечти ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 23 rate down comment 3
lozkhris
преди 7 години
Мигленче,хубаво преписваш и превеждаш.Никой не очаква от теб да публикуваш статии,хвалещи Тръмп в медия,която е на хранилка на ротшилдовата клика.Само че би било забавно за теб и душеприказчиците ти блимбергови да осъзнаете,че не сме в поствоенното пространство и приказките за Дядо Коледа и Холокоста вече не хващат дикиш.Тръмп,уважаема/разбирай корпоративна Америка/ МОЖЕ да срине Китай за 5 дни - проблемът е,че т.нар. collateral damage ще бъде апокалиптичен.Никой няма интерес от това.По-скоро тук става въпрос за бавно и систематично разрушаване на статуквото,при което Китай притежава американски книжа,а американски фирми инвестират като луди и местят работни места нататък.Евтините магазини като Уол-Март?Те не са там за удобство.Те са там да запушват устите на мързеливата черна и латиноп/ассмина, трето поколение безработни. Направи си труда да разучиш колко американци/гарантирам ти-95% са черррнилки/живетя на food stamps и в квартири,за които плаща държавата.За това е Китай.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 18 rate down comment 1
Jay Gould
преди 7 години
Единствения президент наричан ''хулиган'' по време на досегашния ми живот бе Роналд Рейгън! Така го наричаха в комунистическата преса и по държавната телевизия. Този е втория, но левицата и журналистите го мразят май не по-малко отколкото мразиха бившия актьор.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 16
Атанасио
преди 7 години
САЩ нямат никакъв шанс за търг. или валутна война с Китай Колкото до Тръмп мисля ,че трябва да мине психотестове и т.н. всякакви видове тестове и защото е на 70год. тоест трябва и лимит за възрастта Тръмп неразбира как функционират регулациите за банките щом иска да ги премахне и т.н. дано не вкара светът във война защото положението е по-лошо от 1929г. и 2008г. взети заедно и т.н. обяснил съм - - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1752811994997027По-важното е ,че може да се оправят нещата ако се вземат точно определени мерки и се инвестира в правилните неща - https://***.facebook.com/boyan.durankev/posts/1701431930135034
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 28 rate down comment 4
comet
преди 7 години
Как да притискаш някой, който си държи семейството под контрол, има собствен конкурентен бизнес, има и независими от теб пазари за продукцията, не само че не ти дължи пари но ти му дължиш пари, че има и законно оръжие (като твоето). Е, няма твоя стандарт, но пък то американската мечта е един стандарт, ... ! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 13
Стоян Петров
преди 7 години
Римската империя понякога е била управлявана от откровени из.роди, но това не е и пречело да бъде велика. Та по същия начин и със съвременната технологична, икономическа и финансова "римска империя".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 31
StraightForward
преди 7 години
Какви промени, като е над 70 годишен !! Къде и КАК ТИ РАЗБРА, ЧЕ е БИЛ УСПЕШЕН БИЗНЕСМЕН !!?? И нали тези ВИ бизнесмени бяха врагове!??или пак забравихте ??? Промените са към разруха и към анархия, това водят некадърните решения на такива !!! ??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 36 rate down comment 4
aldy
преди 7 години
Мигленчето се е объркАла. Тръмп въобще не е никакъв хулиган, колкото на някои да им се иска това да е така. Тръмп е един успешен бизнесмен, за когото са важни резултатите. И друго нещо, далече по-важно - Тръмп не дойде на власт, защото на него много му се прииска. Него го издигнаха на власт, защото Америка се нуждае от сериозни промени. И не Тръмп има нужда от тези промени, а Америка, в лицето на тези сили, които желаят промените. А те съвсем не са за пренебрегване, а още по-малко са хулигански.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още