IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Храните ментета са трудни за установяване и носят големи печалби

Престъпниците действат в организации, подобни на мафията

09:29 | 14.02.17 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Зелената течност капе непрекъснато, докато Андреас Клиймант слага евтина смес от спанак, уасаби и пипер във фунията над съд евтино олио за готвене.

По такъв начин се прави фалшив зехтин, който ще бъде представен за скъпия маслинов продукт. Никой няма да забележи разликата: ментето има вкус, който е доста подобен на скъпия студено пресован зехтин, отбелязва в свой материал DPA, цитирана от БТА.

Откакто съществува храната има и ментета, казва Андреас Клиймант, учен, който неотдавна демонстрира фалшификата на изложение на храни с цел да предупреди потребителите за ширещите се измами с хранителни продукти.

Ресторанти в Европа са хващани да продават евтината риба пангасиус вместо скъпата риба морски език, а от незапомнени времена във виното се прибавя вода, а в меда - захар.

На пазара плик с лешници може да съдържа и няколко фъстъка, които са по-евтини, въпреки че може да са опасни за хората, които имат алергия към фъстъци.

В Европа се повтарят скандалите с месо, като например този с конското в бургери с говеждо, преди това пък пилешко с изтекъл срок на годност бе преработено за продажба като прясно.

Печалбите се перат по същия начин като незаконните приходи от продажба на наркотици и трафик на хора.
Клиймант, който е ветеринар по образование, работи за германската служба за защита на потребителите и задачата му е да открива измами с храни.

Той бе на селскостопанското изложение "Зелена седмица" в Берлин, за да обяснява трудностите, с които се сблъскват супермаркетите.

Сред демонстрациите, които представи, бе и тази с три буркана, пълни със зехтин, които посетителите трябваше да пробват. В два от бурканите имаше истински зехтин, а в третия беше неговото менте. 

"Изобретението" от спанак и уасаби е успешно. Много малко хора го различиха, казва той.

Сред измамите с храни са изкуствено оцветено чили, скариди, пълни с гел, и пластмасови зрънца в ориза.

В много страни са познати примерите за яйца, които са обявени за органични, а нямат нищо общо с такова отглеждане, или за месо, представяно като нещо, което не е.

Страните от ЕС си сътрудничат за установяване на мошениците. "Престъпниците действат в организации, подобни на мафиотската," посочва германската служба по храните.

Преди няколко години американските власти обявиха, че пазарът на фалшиви храни е на стойност 15 млрд. долара годишно.

Европейската агенция Европол залови над 10 хил. тона и милиони литри фалшива храна от 57 страни миналата зима, включително изкуствено оцветени маслини в Италия, захар, съдържаща изкуствена тор, в Судан и фалшив алкохол в Гърция и Великобритания.

Хелмут Чийрски, ръководител на германската служба за защита на потребителите, отбелязва, че мошениците правят големи пари, а потребителите като цяло са оставени на милостта им.

Ако обаче първокласен зехтин струва само 3 евро, тогава нещо би трябвало да не е наред, допълва той, предупреждавайки потребителите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:58 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 3 rate down comment 0
bkbelchev
преди 7 години
khao не прави свободни съчинения Тогава всички си получаваха заплатите на 25то число от месеца. Няма такъв случай заплатите да закъснеят или да не се платят
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 0
majnata
преди 7 години
Нямаше като доде демокрацията...преди си имаше сичко , баш си беше добре !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 0
khao
преди 7 години
хубаво си беше през комунизма когато нямаше нищо по магазините и нямаше как да ни прецакат :):):) ... те и не плащаха, така че и да имаше, пак трябваше да копаме :):) така беше в развития индустриализъм на БКП, къв инжинер си ако не си прекопал 1000 декара през кариерата си :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 13 rate down comment 3
majnata
преди 7 години
Щото на държавата и е през онаа работа какво яде гражданинът , който впрочем няма как да не си плати данъците на таа държава , дет се "грижи" за него...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 19 rate down comment 5
Karo
преди 7 години
Това все едно е писано за БГ-то, то тук нормални храни не останаха, всичко е поевтинено и отвратително. Проблемът е в тоталната липса на контрол от страна на държавата върху храните у нас, което се прави за да се поевтиняват храните у нас и да се отчита ниска инфлация, е разбира се че ще е ниска като се оценяват ментета. И така човек свиква с буламачите у нас. И като отиде някъде в чужбина или дори на море в Гърция или Турция, и човек се чуди абе аджеба защо там храната е нормална, а в БГ-то вкуса е друг ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 3
majnata
преди 7 години
И когато всичките тия гадости се срещнат в Макдоналдс например , консуматорите стават за чудо и приказ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още