IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Има ли нужда България от още ядрени мощности?

Всичко зависи от развитието на икономиката на страната и на региона, съдбата на въглищните централи и живота на АЕЦ "Козлодуй"

10:48 | 14.02.17 г. 40
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: <em>Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

Има ли нужда България от нови енергийни мощности, включително и ядрени, зависи от развитието на икономиката на страната, както и от развитието на икономиката и новите мощности в региона, коментира в ефира на Bloomberg TV Bulgaria енергийният експерт Еленко Божков.

"В Турция вече започна подготовката за изграждане на (ядрена - б.р) централа на Средиземно море", посочи той в пример за развитието на регионалния пазар. Според него това е негатив за България.

Бившият изпълнителен директор на Електроенергийния системен оператор (ЕСО) Валентин Костов пък посочи, че изграждането на нови мощности, включително и АЕЦ "Белене", до голяма степен зависи от удължаването на срока за експлоатация на двата ядрени блока в АЕЦ "Козлодуй".

И двамата експерти са категорични, че екологичните ограничения за кондензационните централи ще станат причина за търсене на нови мощности не само у нас, а и в региона. В Северна Гърция също работят няколко централи на лигнитни въглища, уточни Божков.

Затварянето на въглищните централи ще доведе до "рязко повишение" на цената на електроенергията, допълни Костов.

От гледна точка на инвестициите не е еднозначно дали да се изгради нова ядрена централа, или да се построят още реактори в съществуващата, посочи още експертът. Той добави, че в Белене има лицензирана площадка, докато за АЕЦ "Козлодуй" процедурата за нова мощност тече в момента. В Козлодуй обаче е изградена цялата необходима инфраструктура за пренос на произведената електроенергия.

"Тази инфраструктура, по направени оценки за Белене, ще струва 1,5 млрд. евро", поясни той.

Какво още коментираха експертите за АЕЦ "Белене" можете да видите във видеото!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

24
rate up comment 14 rate down comment 7
Илко
преди 7 години
Имаме нужда още от американски въглищни технологии от 19 век, за да може да теглим още 43894341 млрд дълг. А ако БКП и Тодор Живков не бяха построили АЕЦ преди 40 години, какво щеше да е сега? Още едни Марици ли, още 1 млрд за ФАЩ всяка година ли ? Българите на референдума казах ме Да ,демократизма не зачита интереса и думата на българите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 12 rate down comment 5
Стоян Петров
преди 7 години
Чел съм много. Затова и знам, че Сърбия всъщност е Белградския санджак, управляван от два свинарски рода и раздут изкуствено от Русия и Франция до Югославия. Искаха да налапат и България. Е, стана това което трябваше да се случи - разпадна се. Изживяването на познанието е много имагинерно. Хората на тази земя обикновено изживяват мига. Но ти момче може би ми говориш за Вас, свръхчовеците? А простолюдието не може да Ви разбере. Хихихихи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 11 rate down comment 10
pepe
преди 7 години
Ама не ги спря да бомбандират инфраструктурата по Дунав, което пряко афеква именно Войводина. С "Момче" се обръщай към сина си, ако имаш такъв. На недорасляци е трудно да обясниш общата картинка, както се казва - "Познанието трябва да се изживее" - с четене на преаса, особенно днешно време, много трудно можеш да си създадеш адекватна представа за ставащото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 12 rate down comment 2
Стоян Петров
преди 7 години
Момче, ами на няколко километра северно от Белград започва Войводина. Основното население там са унгарци. За какво да ги бомбардират?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 10 rate down comment 11
pepe
преди 7 години
За енергията и пазарните принципи е ясно, но никой не говори за стратегическото значение на ядренните централи - където има ядрени централи, война не се допуща. Защо - защото винаги може една от воюващите страни да прибегне до принципа "Като не печеля - всички губят". Особенно тука в Европа, дето големите европейски столици са ти на няма и 2000 км. Някой замислял ли се е ако сърбите имаха ядренна централа, дали щеше да се допусне това което стана при тях и защо операциите бяха ограничени в ючната част на страната, а севернатъа остана непокътната - защото там в близост се намират както Унгарската, Румънската и Българската АЕЦ-ове. Никой не иска да рискува да стане някакъв сакатлък, но за сметка на това в покрайнините на София си пристигна една ракета.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 19 rate down comment 3
Стоян Петров
преди 7 години
Нали се разбрахме, че ще листнете дружеството на борсата, ще си купите акции и ще се напечелите. Ние с гайдите ще гледаме отстрани, как Вие правите пари от реактор. Защо искате да я строите с моите данъци?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 13 rate down comment 2
Hahoto
преди 7 години
Трябва да си държим на собствения въгледобив и термичните централи. Те са ни топлили 50 години, още 20-30 ще изкарат без проблем, после технологиите ще позволят да се заменят и без да се строят нови АЕЦи. Да закриваш нещо работещо, модернизирано и евтино /както направихме и със старите блокове на АЕЦ Козлодуй/, това май най-добре го умеем...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 7 rate down comment 4
StraightForward
преди 7 години
Ето как РУСИЯ РАБОТИ С СЪСЕДНИТЕ СИ ПОДЧИНЕНИ СТРАНИ, ПОСЛЕ ИМАЛО БИЛО МАЙДАН, А ТУК НЯМА ЛИ ДА ИМА МЕГДАН ДА СВАЛИМ ХИБРИДНИЯ ПРЕЗИДЕНТ ДЕТО САМО РУСИЯ ГЛЕДА!!! ?? МЕГДН НИ ТРЯБВА, ТРЯБВА ДА ПРЕКЪСНЕМ ЧЕРВЕНАТА ЛАМЯ, КОЯТО Е НАЛАЗИЛА БЪЛГАРИЯ !??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 8 rate down comment 5
StraightForward
преди 7 години
"Руският енергиен монополист гигант Газпром" не прие предложената от Молдова схема за погасяване на дълга за енергийни доставки. Това коментира в. Комерсант. Газовият дълг на бившата съветска република е в размер на $ 6,5 млрд.Проблемът е, че по-голямата част от дълга е натрупана от непризнатата сепаратистка проруска република Приднестровие, която си е на разпореждане на Кремъл . Тя дължи около $5,8 млрд.Молдова не иска да ги плаща с аргумента, че няма контрол над тази област. Кишинев предложи да погаси своята част от дълга за сметка на прехвърлянето на активи на Молдовагаз". Дългът на Приднестровието пък трябва да бъде прехвърлен на Тирасполтрансгаз", а след това - на администрацията на сепаратисткия регион.Газпром не приема схемата, а иска държавната Молдовагаз като страна по договора да поеме цялата сума, а тя да си търси парите от своите клиенти.Проблемът за газовите доставки е висящ от последните десетина години. "http://***.dnesplus.bg/News.aspx?n=790899
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 10 rate down comment 3
khao
преди 7 години
също така като лъжеш и манипулираш, не си мисли че ние не помним близката история ... май Стойнев говореше за американски реактори ? ... просто тиквата тегли накрая чертата и легализира кражбата на тези пари от нас за сметка на русия и нейните *** (бсп и тиквата)... и те така, не че ще вденеш де :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още