IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как Grexit отново дойде на дневен ред

Има две съществени разлики от предишните спасявания - МВФ не участва и политическият климат в Европа е много променен, коментира DW

08:51 | 15.02.17 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

В Гърция от години се повтаря един и същ сценарий: на задлъжнялата страна редовно ѝ свършват парите, държавният банкрут и напускането на еврозоната са все така вероятни, а гръцкото правителство и страните-донори продължават да се заплашват, да си падат на колене, да се карат. И какво се случва накрая? На Гърция ѝ отпускат пари и страната изглежда спасена, пише Кристоф Хаселбах в материал за Deutsche Welle.

За последен път тази сцена се разигра през лятото на 2015 година, когато Атина получи своя трети спасителен пакет на стойност 86 млрд. евро. Действието на тази програма продължава до 2018 година, но отделните траншове се изплащат само ако страната изпълнява условията за финансиране, т.е. ако продължава курса на икономии и реформи. И точно тук нещата издишат. Това лято Гърция би трябвало да върне стари дългове на стойност над 6 млрд. евро. Но тя може да извърши тези плащания само ако получи нови заеми. Което обаче този път е повече от несигурно.

Днес две неща са по-различни от преди. Международният валутен фонд (МВФ) не участва в третия спасителен пакет за Гърция, защото смята, че дълговете са непоносимо бреме за страната. За да се включи във финансирането, МВФ настоява някой да отнеме част от задълженията на закъсалата страна. А това могат да направят само другите страни от еврозоната. 



Така стигаме до втората разлика: днес политическият климат в Европа е много променен. Десният популизъм на Стария континент се намира във възход, издигат се лозунги против ЕС и еврото. В няколко от по-големите страни-членки на Общността предстоят избори: във Франция например, чиято крайнодясна кандидатка за президент Марин льо Пен иска да извади страната от еврозоната, или в Германия, където много хора си мислят, че германското правителство е наляло твърде много пари на данъкоплатците в гръцката каца без дъно.

"Преди изборите във Франция и Германия не можем да очакваме никакви решения за Гърция", убеден е икономистът Маркус Вил от университета в Санкт Гален, Швейцария.

Германският финансов министър Волфганг Шойбле демонстрира боен дух. В едно от най-гледаните политически телевизионни предавания в Германия той каза, че ако Гърция не продължи икономиите и реформите, оставането ѝ в еврозоната не е сигурно. "Гърция има жизнен стандарт, който не може да си позволи", каза още той.

Холандският вестник De Volkskrant пък още отсега настоява за изключване на Гърция от еврозоната: "И без това са загубени отпуснатите на страната пари, а на избирателите ще им бъде по-лесно да преглътнат временното излизане на Гърция от еврозоната".

Бившият президент на ЕП и кандидат на германските социалдемократи за канцлер Мартин Шулц обаче е на друго мнение. Той предупреждава, че темата Грекзит може да разедини Европа. "Такъв интерес могат да имат Марин льо Пен или Доналд Тръмп, но не и Германия и ЕС", уверява Шулц. Шефът на ЕК Жан-Клод Юнкер пък похвали Атина за усилията в реформите. "Нито една друга страна не е постигнала по-големи успехи в конкурентоспособността от Гърция", заяви той в интервю за "Дойчландфунк".

Тези думи със сигурност са се харесали на левия гръцки премиер Алексис Ципрас. Впрочем той поиска от германската канцлерка Ангела Меркел да озапти финансовия си министър Шойбле, който се държал твърде агресивно спрямо Гърция. Само че не само Шойбле очаква повече от Гърция. И други страни-донори настояват за повече успехи - например за 3,5% бюджетен излишък след обслужването на дълговите плащания. Според премиера Ципрас, това е невъзможно. На същото мнение е и лидерът на гръцката опозиция Мицотакис: "Почти няма да откриете експерт, който да смята, че това е постижимо", казва той. Според него, всичко над два процента излишък е нереалистично.

Швейцарският икономист Маркус Вил смята, че Гърция трябва да продължи да извършва още реформи, например по отношение на пенсиите. Той обаче е убеден, че без ново опрощаване на дълговете страната не може да се върне на пътя на растежа. И много други експерти виждат нещата по същия начин, не само тези от МВФ. Може би дори и финансовите министри на Германия, Холандия и Франция си го мислят. Само че преди изборите те не могат да си позволят да го кажат, заключава Хаселбах. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:22 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 1
SS-23
преди 7 години
Да уточня, че количественото сравнение "много/малко" се отнася не към кредитодателя, а към кредитополучателя. Т.е. това, което е "много/малко" за един кредитополучател, може да е "малко/много" за друг. Отговорността и риска трябва да се поема от този, който и би поел и евентуални бъдещи облаги, т.е. от кредитора! Когато Мицотакис има всичко на всичко 1000 евро, а ти си му дал 10 000 с идеята, че ще ти върне 20 000, след 10 години, не може да очакваш нищо друго, освен - загуба! Виж ако му дадеш 500 или най-много 1000 евро, с идеята, че ще ти върне 1500 след 10 години - почти може да си спокоен. "Когато даваш, трябва да е съизмеримо с това, което може да вземеш към момента на даването!" SS-23 - (15.02.2017)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 0
sssaaa
преди 7 години
Когато дължиш малко пари на "банката/кредитор", то тогава проблемът си е изцяло и единствено твой. НО когато дължиш МНОГО пари на "банката/кредитор", то тогава преблемът е изцяло и единствено на "банката/кредитор".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 2
majnata
преди 7 години
Шефът на ЕК Жан-Клод Юнкер пък похвали Атина за усилията в реформите. "Нито една друга страна не е постигнала по-големи успехи в конкурентоспособността от Гърция", заяви той в интервю за "Дойчландфунк".хаха , на колко водки е бил ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 0
Един Българин
преди 7 години
Ако ЕС не отстъпи, на гърлежите ще се наложи да живеят не с толкова с колкото разполагат, а с по-малко. циПРАСЧО и компания трябва да разберат че безкрайното шикалкавене не е в интерес на страната в дългосрочен план. Кой би искал да инвестира ако знае, че във всеки момент може стандарта на населението може да падне примерно 3 или 5 пъти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 9
Иван Митев
преди 7 години
Къде е трудното при ситуацията в Гърция?Гърция страда от неправилно управление на паричната система. Ако не се допускаше тази грешка държавата нямаше да има сегашни дългове. Все още обществеността не зачита вредното държавно поведение и болезнените злини се уголемяват.Вариантите са два: 1) При запазване на неправилното управление на паричната система щетите се уголемяват. 2) За устойчив обществен просперитет е необходимо правилно управление на паричната система.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 2
khao
преди 7 години
има законодателство как се напуска ЕС ... и като цяло пак си писал съчинения по кратинка от комсомолская правда с малко истина вътре :) .. а такъв термин като почти няма ... го оставям без коментар, явно си бил почти бременен по някое време в живота си
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още