IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Земите с неясна собственост ще бъдат отдавани под аренда за 5 години

Кодексът за поземлените отношения трябва да реши въпроса с напояването

10:30 | 15.02.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Земите с неясна собственост ще бъдат отдавани под аренда за петгодишен период  - това предвижда проектът на Кодекс за поземлените отношения, по който работи агроминистерството.

Кодексът трябва да реши и въпроси като инвестициите за напояване и раздробената собственост.  Проектът на земеделското министерство бе представен на среща на Асоциацията на земеделските производители в България (АЗПБ) край Варна.

Той трябва да обедини цялото законодателство за земеделските земи.  Друга цел е да гарантира устойчивост на инвестициите, казва пред БТА Свилен Костов, експерт по поземлени отношения. 

„Законът за собствеността и ползването на земеделските земи (ЗСПЗЗ) е променян десетки пъти. Това създава несигурна обстановка във всеки инвеститор, който иска да се развива устойчиво и да планира, но не за следващите една-две години“, коментира експертът. Той изтъква, че в сегашните закони има противоречиви текстове и това засилва бюрокрацията в сектора.

В проекта е развита концепция за електронизация на администрацията. „У нас има изключително раздробена собственост - близо 12 млн. имота, собственост на 5 млн. граждани. Цялата тази информация има нужда от електронно управление и общи масиви“, заявява Свилен Костов.

Според него електронна обработка на информацията може да започне, когато има обществена и политическа воля. Финансиране може да се намери от европейските фондове или от бюджета.

Авторите на проекта предлагат специални правила за инвестициите за напояване и учредяване на сервитути.

„Даваме по-големи права на сдруженията за напояване, които да планират и изграждат инфраструктурата на ниво стопанство, а държавата в лицето на МЗХ да има възможност да поддържа и разширява мрежата от основни напоителни канали, които са гръбнак на системата“, пояснява той. 

Този процес е свързан и с комасацията на земята по собственост, за разлика от сегашния механизъм за уедряване по ползване (с ежегодни споразумения между земеделците – бел. ред.).

С проекта се стимулира комасацията по собственост. Въвежда се  пространствено подобно на  общите устройствени планове на общините.

„Но пространственото планиране за земеделските земи е по-облекчен вариант. Идеята е да се каже ясно кои земи за какво са подходящи - за трайни насаждения, за пасища, за други култури“, казва Свилен Костов. Всяко землище ще има карта, която да показва на потенциалните инвеститори земята за какво е отредена.

„По принцип документът предвижда стимулиране на дългосрочното отдаване на земята под аренда за поне петгодишен период. При това срещу паричен еквивалент, а не както беше масовата практика арендаторите да плащат на собствениците в натура“, допълва експертът.

На въпрос как ще се процедира със земите, чиято собственост не е ясна, той казва, че се въвежда се т. нар. особен представител за имотите, известни като "бели петна".

Идеята е, ако, когато се установят такива ниви, те да се отдават за петгодишен период, както в момента се прави с държавните земи. Собствениците на такива земи, в момента, в който се заявят, ще имат правото да изберат дали да оставят действащия договор за аренда или да го прекратят.

Целта е вместо да се разпределят "белите петна" година за година, да бъдат вкарани в процедура, която да гарантира поне петгодишното им ползване от един човек. Те ще бъдат отдавани по тръжна процедура. Търгът ще се провежда от областните дирекции "Земеделие", които всъщност ще бъдат и особени представители.

Всъщност тези земи са около 1 млн. дка и често точно те са причината за проблеми със споразуменията за уедрено ползване на земите.

Свител Костов казва още, че новият Поземлен кодекс третира  чувствителни теми и не може да бъдат вземани решения без обществен разговор. В момента в МЗХ има сформирана комисия по проекта за Кодекс. Предстои той да бъде публикуван и всички ще имат възможност да дадат предложения.

Проектът е разработен от външна организация, а не от МЗХ - от преподаватели в Софийския университет и юристи-практици.

В проекта кооперациите се третират като обикновени юридически търговски лица, като потенциални арендатори. Сега член-кооператорите участват в тях със своята земя като вноска в рамките на капитала на кооперацията. Най-вероятно правилата ще се променят и ще се сключват договори със собствениците.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:22 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 1
Jay Gould
преди 7 години
83% от земеделските земи в България са в ръцете на само 2% собственици http://investments.dir.bg/_wm/library/item.php?did=557393&df=773127&dflid=3-dostapat-do-zemya-zaplaha-za-otselyavaneto-na-fermite-v-evropa
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още