IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Притеснителните планове на "Газпром" да участва в Трансадриатическия газопровод

Москва вече направи ход в Средиземно море - с участието си в разработването на "Зохр"

12:25 | 15.02.17 г. 50
<p>
	Снимка: <em>&quot;Газпром&quot;</em></p>

Снимка: "Газпром"

В края на на януари по време на енергийна конференция във Виена зам.-ръководителят на „Газпром“ Александър Медведев коментира възможностите, които би дал Трансадриатическият газопровод (TAP) на руския гигант. Тогава от компанията оператор на проекта заявиха, че са отворени за всички потенциални доставчици.

Какво обаче ще означава за европейската енергетика намесата на Москва в този проект, коментира онлайн изданието  EurActiv. Заявлението на „Газпром“ звучи притеснително за Брюксел. „Това би било абсолютно обратното на това, което сме договори досега“, коментира източник на изданието.

TAP е част от силно подкрепяния от Европейската комисия (ЕК) проект за Южен газов коридор, чиято цел е именно диверсификация на газовите доставки от Русия. Плановете предвиждат по тръбите да тече газ от Каспийския регион.

От „Газпром“ питат дали Азербайджан ще може да запълни капацитета на Южния газов коридор и великодушно предлагат да се включат в проекта, „за да не стоят празни тръбите“.

По този начин обаче компанията ще затвърди своята доминация по отношение на доставките на газ, особено в страните от Централна и Източна Европа. Някои от тях (включително България – б.ред.) са изцяло зависими от един доставчик на газ - „Газпром“, а суровината пристига по едно единствено трасе.

Чисто технически Русия може лесно да се включи в TAP – чрез „Турски поток“. Проектът предвижда изграждането на засега две тръби по дъното на Черно море. Едната от тях може да се насочи към Европа чрез хъб на границата между Турция и Гърция.

ТАР преминава през територията на Гърция и Албания към южните брегове на Италия. Преди това обаче се свързва с другата част от Южния газов коридор – Трансанадолския газопровод (TANAP), който преминава през Турция.

С проекти като разширението на „Северен поток“ и „Турски поток“ Москва се опитва да запази своя пазарен дял в Европа. "Газпром" внимателно анализира потенциалните конкуренти и вече призна, че в близко бъдеще втечненият газ от САЩ може да се окаже заплаха за нея. В допълнение несигурност могат да внесат и плановете за добив на газ от Средиземно море и богатите находища, открити в региона.

Москва вече направи ход на газовата карта там с участието на „Роснефт“ в разработването на едно от най-перспективните находища в Средиземно море – Зохр

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:20 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

37
rate up comment 5 rate down comment 2
Otka4eni reformatori
преди 7 години
Абе не знам, защо си седнал да се мъчиш да обясняваш на този психодесен отка,чалник неща, за които и понятие си няма...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
rate up comment 2 rate down comment 2
kalendar
преди 7 години
нищо де...Стоенчо дращи и из други места из нета:) Човек да се начуди от къде това време. Аз даже нямам толкова, а работя (от към свободно време) рай работа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 7 rate down comment 7
dakl
преди 7 години
И какво е лошото от участието на "Газпром? Единствено по ниска цена за потребителите , нали? Голяма мъка!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 7 rate down comment 7
Mavi Goz
преди 7 години
Се ми е това къде дращи, ама аз само тука чета... :lol:Бизнес с кревати, бизнес с кушетки... ако ще и тоалетни дъски да правят хората, пак е по-добре от мишкуняци, дет се чудат с кво да се занимават от 9 до 18 ч. та да дочекат по-лесно месечната стипендия в дебитната карта...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 3 rate down comment 3
kalendar
преди 7 години
че кой ти каза, че Стоен само тука дращи?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 4 rate down comment 7
Стоян Петров
преди 7 години
Хихихи...... Бизнес с кревати!?!?!? Хихихихи........Апропо, от посолството благодарят за двете еничарчета които си изпратил доброволно у нас(в САЩ). Обещаваме че след старателно промиване на мозъците им и пълно зомбиране на съзнанието им, ще бъдат достойни хунвейбини на Чичо Сам! Общи приказки, а? Хихихихи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 6 rate down comment 6
Mavi Goz
преди 7 години
Достатъчно, седни си! Три!Бегай да умножаваш числа при математиците. Можеш и в цирка да работиш - повече ше изкараш от писане на глупости тука. Ние се занимаваме с бизнес и обичаме точна информация, а не литературни съчинения... Айде оро да си прегледаш некъде нервите...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 3 rate down comment 5
Стоян Петров
преди 7 години
Ползвам, руски и английски(знам е много силна дума). Цифрите които съм ти дал за минали доставки са коректни. Умножавам на ум две трицифрени числа(заедно с децата си не можеш), без техники и помня до тридесет числа последователно. Нямам за цел да Ви замерям с линкове. Демонстрирам общата си култура, а няма да оправям света. С една дума, на хора които не им е вменено, не могат и не искам да ме разберат. Изостанал си далеч назад и още повече наляво. PS Човек не бива да говори за себе си, но простотията ти наистина нерви. Кови си креватите и не ме занимавай.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 3 rate down comment 5
Mavi Goz
преди 7 години
Пардон - виж как с твойте ф^ъшкии и мене ме обърка... Няма Франция, няма Турция, няма Гърция...При "...трите танкера - по един за Испания, Португалия и Франция - за цялата минала година." Франция да се чете Италия...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 5 rate down comment 5
Mavi Goz
преди 7 години
От английски нико не разбирам. Разбирам от цифри. Цените никъде не се въртят! Въртят се мухи-ла^йнарки в клавата ти. Цените на конкретните доставки ясно са написани:Испания тази година (януари) е получила три танкера на цена ( над) $10/MMBtu.През февруари чакат един танкер за Испания и един за Португалия на цена $6.85/MMBtuНяма данни на колко са били общо трите танкера - по един за Испания, Португалия и Франция - за цялата минала година.В анализа пише, че Газпром в момента продава на $5.80/MMBtu. US LNG трябва да се продава в интернала $4-5/MMBtu. Газпром може да работи с цени от $3.50/MMBtu и да прецака масови американски доставки на LNG.Това е!А "вие американците" единствено можете да принудите жените и дъщерите си да заприличат на пингвини... хихи...И горното не го написах за тебе, а за няколкото пишещи и четящи тук, които се занимават с някакъв бизнес, като напр. Смарти Шум, който е потребител на природен газ в бизнеса си. Той няма нищо против руския газ, но ако може да не му то продава Путин, а Навални и съответно собственик на Газпром да бъде Шеврон...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още