IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дубай планира въвеждането на таксита дронове тази година

Направените в Китай дронове вече се тестват в небето над града

19:04 | 17.02.17 г.
<p>
	<em>Източник:&nbsp;http://www.ehang.com/</em></p>

Източник: http://www.ehang.com/

Дубай планира да представи самостоятелно летящи таксита още преди юли, съобщи агенцията по пътищата и транспорта на града тази седмица по време на конференцията World Government Summit.

От видеото, което агенцията представи в понеделник, се вижда, че дроновете с четири "крака" и осем перки могат да превозват по един пътник, който тежи до 100 кг и да изминава разстояние от до 50 км с едно зареждане на батерията. Скоростта, която може да развие, е 160 км/ч, пише Quartz.

Направените в Китай дронове EHang 184 вече се тестват в небето над Дубай, заяви транспортният шеф на града Маттар ал-Тайер. Концепцията не е много по-различна от летящото такси, което Airbus планира да изпробва по-късно тази година.

Дубай, който вече има безпилотна система на метрото, се опитва да постигне поставената висока цел за облекчаване на задръстванията в града. През април 2016 г. управникът на града – шейх Мохаммед бин Рашид ал-Мактум, заяви, че една четвърт от превозните средства в Дубай ще са безпилотни до 2030 г.

Обединените арабски емирства като цяло се превръщат в хъб за футуристичен транспорт. През ноември Дубай подписа сделка с Hyperloop One, за да проучи приложимостта на града-държава с Абу Даби чрез капсула, често наричана „самолет в тръба, но без крила“ - концепция, създадена от Илон Мъск.

Пътниците в капсулата ще пътуват със скорост, близо до свръзвуковата, и ще стигат до крайната точка за 12 минути. Конкурентът ѝ – Hyperloop Transportation Technologies, също проучва създаването на подобна капсула между Абу Даби и град ал-Айн, като пътуването ще отнема само 10 минути.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:25 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още