IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как машината за дезинформация на Кремъл взе на прицел Европа

Разширяващата се държавна медийна империя на Русия се активизира преди изборите тази година в Холандия, Франция и Германия

10:57 | 16.02.17 г. 32
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

В момента, в който центристкият кандидат за президент на Франция Еманюел Макрон започна да напредва в социологическите проучвания напоследък, кампанията му беше ударена от твърдения, които го определят за „американски агент“ и намекват, че е хомосексуалист, подкрепян от „много богато гей лоби“. Източникът? Спутник, информационна агенция, контролирана от Кремъл, разказва Bloomberg.

Напомняйки за съветските пропагандни усилия, разширяващата се държавна медийна империя на Русия се активизира преди изборите тази година в Холандия, Франция и Германия – поставяйки нащрек политическото статукво на Европа, след като разузнавателни агенции обвиниха Русия в намеса в президентски избори в САЩ. Спутник и RT – държавна глобална телевизионна мрежа, „превръщат ежедневната си работа в разпространение на фалшиви новини“, каза Ричард Феранд, генерален секретар на партията En Marche! на Макрон, за телевизия France 2 на 13 февруари.

В Германия глобалните медийни операции на Кремъл отразяват нашироко популистките крайнодесни и леви партии, критикуващи имиграционната политика на отворените врати на канцлера Ангела Меркел. Във Франция внезапният възход на Макрон подби кандидата на консерваторите Франсоа Фийон – бивш министър-председател, който призова за по-топли отношения с Кремъл и прекратяване на санкциите срещу Русия. Историите на Спутник и RT до голяма степен симпатизират на Фийон, чиято кандидатура бе ударена и от обвинения, че е дал на съпругата и децата си държавни позиции, и на Марин льо Пен от крайнодясната Национален фронт, подчертавайки нейната проруска и антиевропейска позиция. И двете медии са по-нападателни срещу проевропейския Макрон, намеквайки, че бившият министър на икономиката е използвал позицията си, за да помогне на чуждестранни банки и компании.

Спутник – преродената съветска информационна агенция Новости, оперира на няколко езика. RT, мрежа на няколко езика, която се самоопределя като руския вариант на CNN и Al Jazeera, се управлява от довереник на президента Владимир Путин.

С 22 офиса по света и екип от 1000 души бюджетът на RT скача от 30 млн. долара през 2005 г. до около 320 млн. долара тази година, и то в момент, в който по-голямата част от държавния бюджет бе намален по време на рецесията. В момента бюджетът ѝ включва 20 млн. долара за стартиране на френскоезична телевизия, която се очаква да започне работа по-късно тази година, в допълнение към английската, испанската, германската и арабската версии.

„Виждаме страна, която, използвайки като оръжие дезинформацията, е създала това, което може да разглеждаме като епоха на постистината“, предупреди британският министър на отбраната Майкъл Фалън на 2 февруари. Западът „трябва да направи повече, за да се справи с тази фалшива реалност“.

Русия отхвърля критиките като лицемерие. Путин, който твърди, че мисията на RT е да „пречупи англо-саксонския монопол“ в глобалните новини, каза на 9 февруари, че водещите европейски медии са се превърнали в „оръжие за манипулиране на мнението“. Говорителят на Кремъл Дмитри Песков на 14 февруари заяви, че вниманието, което руските медии получават, е доказателство за техния успех и призова чуждите медии да „избягват фалшивите новини, когато говорим за RT и Спутник“. И двете медии отричат разпространяването на фалшиви истории за френските избори.

Информационните инструменти на Кремъл вече оставиха своя отпечатък в Италия и Холандия. Няколко седмици преди референдума през декември, заради който министър-председателят Матео Ренци подаде оставка, RT предаде на живо във Facebook кадри, за които твърдеше, че показват масови протести в Рим срещу Ренци. Излъчването бе гледано от 1,5 млн. души и бе широко споделяно в социалните медии, твърди италианският ежедневник La Stampa. Всъщност обаче това бяха привърженици на Ренци.

Миналата година в Холандия Спутник пък публикува видео, за което твърдеше, че е направено от украински екстремисти, заплашващи да нападнат холандците, които гласуват с „не“ на по-близки отношения между Украйна и ЕС. Украинските власти и независими анализатори определиха видеото като фалшиво.

Влиянието на RT може би е ограничено. Каналът е „силно полемичен, идеологически и антизападен, най-вече антиамерикански“, казва Елън Мицкевич, професор по политология в Duke University, изучаваща RТ. Тя казва, че само около 1% от видеата на RT в YouTube – за които компанията твърди, че са гледани над 4 млрд. пъти – са политически и че телевизионната ѝ публика е малка. Във Великобритания през януари RT е имала дял от само 0,05% от всички зрители, което е по-малко от уелския канал Channel 4. Затова стотиците милиони долари, похарчени за RT, може би са „пропилени пари“, казва Мицкевич.

Според британския медиен регулатор Ofcom RT е нарушила стандартите за безпристрастност 10 пъти – повече от всяка друга телевизия – откакто каналът започва да работи в страната през 2005 г. Повечето от тези нарушения са се случили през последните две години, като те включват истории за НАТО, Украйна и Турция, както и едно, според което ВВС е представила фалшива новина за химически атаки в Сирия.

През 2015 г. Германия сама усеща колко бързо може да се разпространява руската дезинформация. През януари руската държавна телевизия Channel One съобщава за предполагаемо групово изнасилване на 13-годишна етническа руска девойка от имигранти в Германия. Историята, разпространявана от RT и Спутник дори след като германската полиция установява, че не се е случвало никакво изнасилване, извежда десетки хиляди рускоговорящи на улиците в Германия, протестиращи срещу имиграционната политика на Меркел.

Излъчванията на RT са достигнали 1 млн. гледания в социалните мрежи, твърди Щефан Майстер, анализатор в German Council on Foreign Relations в Берлин. „Разбира се“, казва той, „тези публикации може да отекват сред антиевропейските, антинатовските и антиамериканските групи“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

18
rate up comment 8 rate down comment 1
michaelis12
преди 7 години
Trump Declares CNN, NYT, CBS, ABC And NBC Are "The Enemy of The American People"http://***.zerohedge.com/news/2017-02-17/president-trump-declares-cnn-nyt-and-nbc-are-enemy-american-people--------------------------------------------------------------------май не са само враг на amercan people ами на всички people гадове мръснни ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 3 rate down comment 10
Спящият бик
преди 7 години
Нищо ново под слънцето - обикновен комунизъм! Снощи телевизия BiT излъчи филм за Катин. Там съветското НКВД избива хладнокръвно и методично 12 000 полски офицери един по един с изстрел в тила. После прави специален филм, с който приписва чудовищното престъпление на нацистите. И ние всички знаехме как фашистка Германия вероломно напада Полша, но не знаехме, че по същото време от изток Полша е нападната от съветска Русия! Двамата съюзници по Молотовския договор - фашисти и комунисти - заедно срещу Полша! Така че четете историята и не се изненадвайте от комунистическата наглост!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 24 rate down comment 5
Mavi Goz
преди 7 години
"Не може да ме излъже някой, на когото не вярвам"Именно! Както и никой не може да те накара да гледаш руски медии, нали? Тогава къде е проблемът? На кой му пука какво пишат лъжливите руснаци, та такавапаника и топурдия в Бльомбърг и сие...?Проблемът обаче е, че вече голяма част от нормалните хора в Европа не вярват нито на кликата, която се самовъзпроизвежда във властта, нито на медиите, които я поддържат. Все повече хора търсят алтернативни източници на информация... И май доста хора в Европа почват да вярват на руските медии и даже на самия Путин... хихи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 15 rate down comment 1
KPetkov
преди 7 години
Е на това се вика дезинформация. Лошият мустакат диктатор изхвърля бебета от кувьозите, за да умрат от студ на пода в кувейтските болници :)Hill & Knowlton was hired in 1990 by Citizens for a Free Kuwait, a group predominantly funded by the Government of Kuwait, to assist its campaign for U.S. intervention in response to the invasion and annexation of Kuwait by Saddam Hussein's Ba'athist regime. The firm arranged for a Kuwaiti girl, Nayirah, to testify in October 1990 to the Human Rights Caucus of the United States Congress about events she had allegedly witnessed. She reported seeing Iraqi soldiers kill babies in a Kuwaiti hospital, but it was then learned that she was the daughter of the Kuwaiti Ambassador to the United States and her story was false. Hill & Knowlton was accused of spreading false information to increase support for the Gulf War, which the company denied. The company received around $10 million for their work for Citizens for a Free Kuwait.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 12 rate down comment 4
bgMan
преди 7 години
И Русия, както и САЩ имат интерес Европа да е единствено тяхно подчинено притежание, дори ако трябва ще я раздробяват на колкото си искат парчета и ще я заливат с каквато си искат дезинформация, пропаганда и всякакви глупости.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 9 rate down comment 11
Спящият бик
преди 7 години
Не може да ме излъже някой, на когото не вярвам
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 5 rate down comment 4
ratten
преди 7 години
за първото няма да спорим,но днес един минус не съм ти сложил.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 10 rate down comment 5
ratten
преди 7 години
да вземе да назначите и ПСИХОПАТА с ГЛАВНИТЕ БУКВИ за редактор. може и главен редактор и лекуващ доктор на целия екип. единствен той, след кашпировски ни лекува от екрана
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 9 rate down comment 14
StraightForward
преди 7 години
ХАХАХАХХАХА ХХООХОХОХО И ПО ЗЛЕ ЩЕ СТАВАТЕ, КОГА ОБАЧЕ ЩЕ РАЗБЕРЕТЕ, ЧЕ РУСИЯ ВИ Е ДЪРЖАЛА ДО СЕГА НАД 70 ГОДИНИ В ОГРОМНА ТЕЛЕФОННА ИЗМАМА И ЛЪЖА .... ВИЕ НЕ СЕ ЛИ УСЕЩАТЕ ВЕЧЕ????
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 25 rate down comment 10
Илко
преди 7 години
РТ е най-добрата медия в света и вие сте много далече от тях. 30 години пиндоски "телевизии" в България ни уверяват, че ФАЩ, ЕС и ОТАН са изключителни, дори и при избиването на 1 милион деца в Ирак, обедненият уран в Югославия и умерените терористи ядящи сърца в Сирия. А колко пари "България за Америка" наля за пропаганда в американските си медии в БГ? Вижте грешките на СНН в интернет и тия ли ще ви проповядват истина?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още