IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Алтернативни факти от алтернативен свят

Доналд Тръмп изнесе поредното запомнящо се шоу в Белия дом и обяви нова война на медиите

10:48 | 17.02.17 г. 13
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Но какво беше това? Момент от разгорещена предизборна надпревара? Покана за разговор с журналисти? Обявяване на нова война срещу медиите?

Американският президент Доналд Тръмп свика в кратък срок и изненадващо проведе пресконференция, каквато Белият дом не познава досега. Прибързани опити за обяснение, твърди атаки, разбъркани фрази, последвани от кратки моменти на сериозен размисъл и бащинско снизхождение.

Последните няколко седмици подкопаха доверието към Доналд Тръмп. Пропаднал пред съда указ за спиране на бежанци и емигранти от няколко страни, непрекъснат дебат за контактите с Русия на вече подалия оставка съветник по сигурността Майкъл Флин, увеличаващи се критики от страна на собствената му партия, опустошителни данни от допитванията до общественото мнение: първите четири седмици на Тръмп в Белия дом представляват неуспех, хаос в комуникацията, критика в собствените редици и безпомощност в министерствата, част от които все още нямат министри. 

Всъщност Доналд Тръмп се надяваше да представи нов член на кабинета си в четвъртък. Но преди това предложеният от него мултимилионер Андрю Пъздър за министър на труда се оттегли неочаквано. Между другото той е наел нелегален имигрант да работи за него като евтин домашен помощник. Това не се прие добре от гласоподавателите, които често страдат от дъмпинг на заплатите и очакват от администрацията на Тръмп подобрение в тази насока, коментира германският Handelsblatt.

Така че на набързо свиканата пресконференция президентът на САЩ представи с няколко думи Александър Акоста като своя нов избор и му пожела леко преминаване през одобрението му в Сената. С това темата за пазара на труда бе счетена за обсъдена. И Доналд Тръмп можеше да се върне към любимата си тема: колко успешен е самият той и защо никой не знае това.

Така се стигна до опит за отчет, който се колебаеше между упорството и готовността за оплаквания. Тъй като медиите така или иначе вече не казвали истината, той бил принуден да се изправи сам и директно към гражданите. Пресконференцията е „събитие за гражданите в присъствието на пресата". Може би след това той и медиите най-сетне ще се разбират по-добре, пояснява президентът.

Въпреки някои негативни събития – спрения от съда указ, съветничка, която по телевизията открито направи реклама за (произвеждания в Китай) моден бранд на дъщеря му, принудителното напускане на съветника по националната сигурност Майкъл Флин, Тръмп бил убеден, че правителството му се намира на пътя към успех. Белият дом вече бил „добре смазана машина", но Тръмп не се хвалил с това и не го доверявал на никого.

За да бъдем точни: „Вероятно никога досега в историята американски президент не е бил толкова успешен за толкова кратко време" като него, казва Тръмп. Той се съобразявал с всички предизборни обещания, указът за имиграцията скоро щял да бъде заменен с нов, потвърди президентът. Той се радвал на доброта и подкрепа от целия свят. Алтернативни факти от алтернативен свят... 

Ако някой от неговите многобройни избиратели в Северна Каролина или в по-бедната индустриална вътрешност на страната беше изгледал внимателно тази пресконфренция, може би трудно щеше да намери причина защо неговият президент е толкова успешен, след като почти нищо от обещанията му не е спазено до този момент. Освен премахването на т. нар. Обамакеър.

По нея действаме бързо, уточни Тръмп. Но все пак 64% от подалите молба за здравни застраховки по модела на Обама през януари 2017 г. са от щати, в които Тръмп спечели изборите. А какво трябва да замени тази застраховка след окончателното ѝ отпадане, не стана ясно и след тази пресконференция.

Последна актуализация: 22:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

13
rate up comment 0 rate down comment 0
kalendar
преди 7 години
Аз написах същото вчера в дневник и получих 30924823094 минуса... Това русофил да си...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 3 rate down comment 1
Jay Gould
преди 7 години
Бахт..и ужаса било това в САЩ :( Откак Тръм дойде им разказа играта :((( Само гадните капиталисти от Уолстрийт дето казваха преди изборите пред медиите, че уж го мразят се радват. Американските чорбаджии и чалгари изедници ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 5 rate down comment 1
Jay Gould
преди 7 години
Инвестор подготвят преврат в САЩ ;) Америка се разпада :)))))) Все едно чета апокалиптичните предсказания от преди 10 г. в тема ''политика'' :))))''Последните няколко седмици подкопаха доверието към Доналд Тръмп. Пропаднал пред съда указ за спиране на бежанци и емигранти от няколко страни, непрекъснат дебат за контактите с Русия на вече подалия оставка съветник по сигурността Майкъл Флин, увеличаващи се критики от страна на собствената му партия, опустошителни данни от допитванията до общественото мнение: първите четири седмици на Тръмп в Белия дом представляват неуспех, хаос в комуникацията, критика в собствените редици и безпомощност в министерствата''
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 8 rate down comment 3
comet
преди 7 години
Американските медии са срещу Тръмп, защото заради финасовият балон елита (техните собственици) нямат алтернатива (друга освен глобализацията, т.е. обръщане гръб на обикновенните американци и западноевропейци), ... защото при свиване/затваряне следва изпепеляващ финансов срив за западната финансова система (разпад на империята с промяна на статуквото в света).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 11 rate down comment 6
Mavi Goz
преди 7 години
Сутринта на опашката за наливно олио една жена каза, че Сорос и Ротшилд щели да откриват американско посолство във Вашингтон... Щот немало кой да координира Американската пролет срещу Тръмп... хихи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 6 rate down comment 6
comet
преди 7 години
От манипулацията по-опасно оръжие няма, като целта е по-голяма експлоатация (която в развития запад е в пъти повече отколкото в относително независимият свят като Иран, Русия, Китай, ... !) Това е силата на развития запад, където гражданите (и особенно робите в колониите) работят в пъти повече, т.е. ограбеното от тях и заделено за завоюване на нови територии е също в пъти повече.Интересен въпрос е колко пъти повече? Финансовото заробване на гражданите (не коментирам робите из колониите) (като вътрешен и външен дълг, такси, данъци, ...) в развития запад е в пъти по-голямо. Дори само издадените финансови пари (дългове заробващи бъдещите поколения) са 100 пъти повече (отколкото в относително независимия свят), което е математика и си заслужава упражнението всеки сам да си го доизясни. Експлоатацията обаче има различни измерения като: финансова; манипулативна; принудителна; ...). Щом във финансовата сфера развитият запад е 100 пъти по-напред, не може ли да се очаква той да е също толкова по-напред и в по-трудните за сравнение (но взаимно зависими) сфери като манипулативната (медийна, политическа, образователна, ... ) и принудителната (полицейска, военна, ... )!Сега, при паритет на военните междуконтинентални ядрени арсенали, ... тогава въпросът е какви са другите бомби във финансовата, манупулативната и принудителната сфери, ... къде там напреженията са най-големи (тук запада е в пъти по-уязвим), ... , но и къде натрупаният опит за терористично/манипулистично взривяване на конкурентите са най-големи (тук запада засега е демонстрирал завидни предимства)!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 9 rate down comment 1
majnata
преди 7 години
Сорос и Блумбърг нямат родина и патриотични скрупули...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 14 rate down comment 6
Mavi Goz
преди 7 години
Абе едно е да плащат в Украйна или България и да свалят правителства, ама да го правят у дома си и да си бутат собствената си къща... Ама те са май безнационални - нали са комунисти, начи може... хихи... Тамън и американците да видят на живо как се прави държавен преврат... хихи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 11 rate down comment 4
majnata
преди 7 години
Докато Блумберг и Сорос плащат тъй ше е ...то е ясно и тука.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 22 rate down comment 4
Mavi Goz
преди 7 години
Абе Нанделсблат може да си пише в Германия каквото иска за Тръмп, но американските медии, които воюват със законния, току що избран президент, копаят гроба на Америка! Тръмп не ми е тъст, нито кой-знае колко симпатичен, но не мога да разбера, наистина ли не си дават някои хора сметка какво правят? Тръмп ясно каза, даже на прекалено висок глас какво иска да направи като президент - да върне производството в САЩ, да спре лавината латиноси, които нахлуват през мексиканската граница, да спре да плаща американски пари за ивропейска сигурност, да размаже ислямския тероризъм, да се разбере с Русия как ще го карат без да се замерят с ракети, да премахне неефективното пръскане на пари в некви социалистически блянове на Обонго... И хората го избраха! Казаха: да, направи го, подкрепяме те!Това е!Всичко останало е ***^дал-либералните технологии на Сорос - протести на платени бройлери, речи на безполови комедианти и музиканти, денонощни медийни истерични помии...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още