IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кирил Ананиев: Сметната палата да провери дейността на синдиците на КТБ

ФГВБ да каже колко ще е загубата за фонда вследствие изплащане на гарантираните влогове на фалиралата банка, призова служебния финансов министър

21:02 | 17.02.17 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

Служебният министър на финансите не разполага с правомощия да упражнява контрол върху дейността на Фонда за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ) и съответно не може да назначава проверки на дейността му, да дава указания на Управителния съвет или да изисква текуща отчетност.

Този контрол се упражнява от Сметната палата. Това е записано в отговор на Кирил Ананиев до Христо Иванов, председател на движение „Да, България“ относно необходимостта от проверка на дейността на синдиците на обявената в несъстоятелност Кооперативна търговска банка (КТБ).

Що се отнася до финансовото състояние на фонда, данните са публични, пише още Ананиев. Според него въпросът за очакваната загуба на ФГВБ вследствие изплащане на гарантираните влогове в КТБ и необходимото време за нейното възстановяване следва да бъде зададен на Управителния съвет на фонда.

Преди няколко седмици от „Да, България“ отправиха искане към президента, премиера и министъра на финансите за пълна ревизия на дейността на синдиците на КТБ  заради съмнения, че с действията си създават рискове за вторично разграбване на активите ѝ и увреждат интересите на кредиторите. 

„Днес повторихме призива и запитахме защо в отчета на синдиците, който беше публикуван вчера липсват данни за авоари на КТБ в чужбина. "Да, България" настоява да бъде разсекретена стенограмата от заседанието при президента от 29 юни 2014 г., посветено на КТБ.“, пише в прессъобщение на партията.

От своя старана служебният финансов министър отговаря, че от 2015 г. ФГВБ е органът, който може да освобождава синдика по предложение на министъра, когато не изпълнява задълженията си или с действията си застрашава интересите на кредиторите.

„Законодателят обаче не е предвидил ред, по който министърът да се информира за дейността на синдика. Единственият документ, чрез който министъра се информира за дейността на синдика, е месечният му отчет. При сигнали за нарушения и въпроси относно дейността на синдиците и хода на производството и банкова несъстоятелност, министърът отправя питане към ФГВБ“, пише в писмото на Ананиев до „Да, България“.

Според партията последният отчет на синдиците прави впечатление ниската стойност на постъпилите през януари суми - 257 520 лева. От движението твърдят,  че се потвърждават опасенията им, че синдиците, контролирани от Фонда за гарантиране на влоговете в банките не предприемат своевременни действия за попълване на масата на несъстоятелността на КТБ.

От "Да, България" се съмняват дали ще бъде достигната и консервативната прогноза на "Аликс партнърс" за 15% събираемост на активите на КТБ. "Наред с това експерти на "Да, България" не откриха в публикувания отчет и анализ на синдиците данни за авоари на КТБ в чужбина", пишат от партията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
marto76
преди 7 години
Тези симпатяги - момчетата на Иво Прокопиев от "Дай, България" след като искат някой да провери синдиците на КТБ - какво ще кажат и тях някой да ги провери за съмнителни връзки с български банкрутирал олигарх с червени бузки?!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още