IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лидерът на Samsung беше разпитан след една нощ в ареста

Лий Дзие Юн е настанен в малка килия, а разследването за участието му в корупционни схеми в Южна Корея продължава

09:46 | 18.02.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Закопчан с белезници и завързан с бяло въже, наследникът на един от най-големите конгломерати в света - Samsung Group, беше отведен на разпит пред южнокорейските власти, след като прекара нощта в малка килия, предава Ройтерс.

Лидерът на Samsung Лий Дзие Юн беше арестуван в петък, във връзка с предполагаемата му роля в корупционния скандал в страната, който доведе до отстраняването на президента Пак Кън Хе от поста.

48-годишният Лий, чието нетно богатство възлиза на 6,2 млрд. долара, оглавява технологичния гигант, който е най-големият производител на смартфони и чипове за памет в света.

Лий пристигна в офиса на специалните прокурори около 14:40 ч. местно време, гладко избръснат и без лицето му да издава емоции. Той беше облечен с тъмен костюм, бяла риза и без вратовръзка - както беше ескортиран от буса на Министерството на правосъдието.

Специалната прокуратура обвинява Лий в подкупване на близък приятел на президента, за да получи държавни услуги, свързани с лидерството в конгломерата. В петък прокурорите обясниха, че ще го подведат под отговорност по няколко обвинения, включително подкуп, присвояване, укриване на активи в чужбина и лъжесвидетелстване.

Лий прекара една нощ в Центъра за задържане в Сеул, който се намира в покрайнините на столицата. Той беше затворен в малка единична килия.

Говорителят на специалната прокуратура заяви в петък, че властите работят, за да запълнят дупките в разследването на Лий.

Въпреки че арестът на Лий не се очаква да наруши работата на компаниите на Samsung Group, които са управлявани от професионални мениджъри, експерти твърдят, че това може да възпрепятства вземането на стратегически решения в най-големия конгломерат в Южна Корея.

Samsung преминава през преструктуриране, за да открие пътя на Лий към поемането на контрола върху цялата група, след като баща му, който оглавяваше компанията, получи инфаркт през 2014 г. Тези решения могат да бъдат усложнени от ареста на Лий. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:59 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
Кайзер Созе
преди 7 години
Чудя се какво е това правосъдие какво е това законодателство. Още в процес на разследване президента е принуден да подаде оставка(явно има и морал) и без никакви сантименти към най-влиятелния и богат човек в страната. Така ли не можаха да излязат и да кажат , че "това не е вярно и е политическа провокация от страна на опозицията " и да принудят прокурорите да не намерят достатъчно доказателства. Това тук минава. Мистър Самсунг може само да си мечтае,че бизнеса му не е в България.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още