IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Ислямска държава" губи територии, а това е финансов удар за нея

Въпреки това организацията все още може да извършва атаки, сочи нов анализ

10:31 | 18.02.17 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Организацията “Ислямска държава” губи пари с всяка територия, която губи. Това сочи нов анализ, според който бизнес моделът на групировката има шанс да се провали, предава AP.

Анализът е публикуван от Международния център за изследване на радикализацията и политическото насили, съвместно с Ernst & Young.

Данните от него сочат, че приходите на “Ислямска държава” са намалели от над 1,9 млрд. долара през 2014 г. до 870 млн. долара през 2016 г. Постъпленията идват от данъци, петрол, откупи, грабежи и изнудване.

Представители на американските власти твърдят, че “Ислямска държава” все още разполага с достатъчно пари, за да плаща сметките си, макар че е изгубила източници на постъпления и е била принудена да намали парите, които дава на своите бойци.

Оценки на многонационалната коалиция срещу ИД показват, че групировката е изгубила 62% от територията в Ирак, която контролираше през август 2014 г., както и 30% от територията, която контролираше в Сирия.

Въпреки всичко това “Ислямска държава” все още може да извършва нападения.

Почти всекидневните бомбени атентати в Багдад показват, че тя е способна да избива хора дори и в момент, в който отстъпва от териториите, които едно време контролираше.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:51 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 1
majnata
преди 7 години
Или с други думи , успешно громим врага , ама не много , щот още ни трябва...ако го убием, с кого ше плашим за тероризъм ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още