IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как е "дежавю" на гръцки?

Историята с гръцката криза сякаш се повтаря, но днес всички са наясно, че всяка загубена минута ще им струва скъпо

11:17 | 18.02.17 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Изглежда сякаш сме били в подобна ситуация и преди: еврозоната недоволства, че кризата в Гърция ще се разрасне прекалено много, докато правителството в Атина не отстъпва от своята позиция, предава Ройтерс.

Всичко това е само подсещане за срещата на финансовите министри от еврозоната в Брюксел.

Този път ситуацията е различна спрямо тази отпреди две години, когато срещите за “последния шанс” за нов спасителен план доведоха Гърция до ръба на фалита и заплашиха еврозоната от първото отпадане.

Когато министрите проведат редовното си заседание в понеделник, авантюризмът ще е в малки дози, както и страхът от провал. Причината е една - спасителният план вече е налице, а спорът този път е за отстъпки и бъдещите цели, във връзка с получаването на следващия транш от средствата.

В действителност, част от представителите на властите в еврозоната твърдят, че Гърция има достатъчно пари, за да се справи засега, дори и да се провали в получаването на новия транш от спасителни средства до крайния срок през юли за връщането на 7,5 млрд. евро от дълга.

Но няма да е банално да кажем, че друга серия от сътресения в Гърция е последното нещо, от което еврозоната се нуждае, когато е изправена пред протекционизма на американския президент Доналд Тръмп, напускането на Великобритания на Европейския съюз (ЕС) и опитите на политиците, настроени срещу ЕС, да се борят за власт и присъствие на изборите във Франция, Холандия и Германия.

Ето защо властите в ЕС призовават за бързо сключване на споразумение и спокойно предупреждават за нестабилността, която ще се зададе, ако не бъде постигнато съгласие.

“Налице е общо разбиране, че времето, загубено в опити за постигане на споразумение, ще имат цена за всички”, коментира еврокомисарят, отговарящ за еврото, Валдис Домровскис пред гръцкия новинарски портал Euro2day. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:13 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 19 rate down comment 2
majnata
преди 7 години
https://deutsche-wirtschafts-nachrichten.de/2017/02/18/milliarden-deal-in-der-krise-griechenland-kauft-neue-us-kampfjets/Milliarden-Deal in der Krise: Griechenland kauft neue US-KampfjetsА туй що не го пишете , че натискат Гърция за още кредити...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 19 rate down comment 3
majnata
преди 7 години
Налице е общо разбиране, че времето, загубено в опити за постигане на споразумение, ще имат цена за всички...най вече за ЕС , щото на гърка му е през дедовия вече...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още