IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Държавите от Югоизточна Европа да си сътрудничат като Вишеградската четворка

За това призова президентът Румен Радев на 53-ата Мюнхенска конференция по въпросите на сигурността

12:25 | 18.02.17 г. 8
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;www.president.bg</em></p>

Снимка: www.president.bg

Държавите от Югоизточна Европа трябва да се стремят към засилване на регионалното сътрудничество по модела на Вишеградската четворка, заяви президентът Радев в рамките на 53-ата Мюнхенска конференция по въпросите на сигурността, съобщи прессекретариата на президентството.

Той открои постигнатата от централноевропейските страни висока степен на икономическа интеграция и партньорството в сферата на сигурността. По думите на Радев регионалното сътрудничество на Балканите и политиката за разширяване на Европейския съюз (ЕС) ще бъдат във фокуса на Българското председателство на Европейския съвет през първата половина на 2018 г.

В рамките на срещата стана ясно, че България и Хърватия споделят сходни позиции по редица ключови теми от европейския дневен ред и ще задълбочат двустранния диалог по отношение на миграцията, ускоряването на икономическия растеж и политиката на разширяване на ЕС. За това бяха единодушни президентите на двете държави - Румен Радев и Колинда Грабар-Китарович. Те проведоха двустранна среща и са единодушни, че отличните отношения са предпоставка за увеличаване на двустранния стокообмен, взаимните инвестиции и туризма.

На срещата беше подчертано, че многобройните кризи, пред които е изправен ЕС в момента, не бива да водят до намаляване на подкрепата за процеса на разширяване по отношение на държавите от Западните Балкани.

"Нашият регион ще спечели много, ако приобщи тези страни към усилията за справяне с общите предизвикателства пред сигурността", заяви българският президент.

Двамата държавни глави изразиха държат на ускоряване на процеса за реформи в страните, които кандидатстват за членство в ЕС. Идеята е тези реформи да утвърдят демократичните ценности, върховенството на закони да гарантират ефективна защита на правата на националните малцинства.

Радев оцени високо инициативата на хърватския си колега “Три морета”, която е насочена към задълбочаването на енергийната, транспортната и дигиталната свързаност между държавите от региона на Адриатическо, Балтийско и Черно море. Той потвърди готовността на България да бъде активен участник в този процес.

В рамките на следващата среща на държавите участнички в инициативата във Вроцлав ще бъдат обсъдени и общите предизвикателства пред сигурността в Централна и Източна Европа. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 1 rate down comment 4
Otka4eni reformatori
преди 7 години
Смешното е ти колко си т.ъп
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 4
StraightForward
преди 7 години
Този ви, президент е ПОРЕДНИЯ ИЗБРАН ОТ МОСКВА ХИБРИДЕН !!!! ??Смешно е да сте толкова глупави!??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 8
majnata
преди 7 години
Прасета гледам баце , с тех е по просто , разбират от половин приказка...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 2
honaniga
преди 7 години
О-о! Бригадире,Ти какво работиш бе майна?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 2
honaniga
преди 7 години
Искаш да се обзалагаме ли?27 години нищо не се е променило. Да не кажа 100.Завиждам ти на оптимизма.Успех
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 10
majnata
преди 7 години
Нема време...надницата требе да се иСкара...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 13
tisia
преди 7 години
...брей нетърпеливи брееее!....по-добре изчакайте да минат 100 дни и тогава почвайте с л.йн.т....и се радвам,че Плевнелиев,като политик е вече минало!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 5
honaniga
преди 7 години
""Двамата държавни глави изразиха държат на ускоряване на процеса за реформи в страните, които кандидатстват за членство в ЕС. Идеята е тези реформи да утвърдят демократичните ценности, върховенството на закони да гарантират ефективна защита на правата на националните малцинства"А така. Според президента ние вече сме утвърдили демократичните ценности, върховенството на закона и инеггрирането на римляните и вече ще даваме акъл на другите.А бе нашите политици като идат на запад от Драгоман се главозамайват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още