IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Майк Пенс: САЩ застават до Европа и НАТО

Въпреки уверенията му, част от лидерите на ЕС остават скептично настроени към политиките на страната под ръководството на Доналд Тръмп

16:13 | 18.02.17 г. 5
Автор - снимка
Създател
<p>
	Майк Пенс. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Майк Пенс. Снимка: Архив Ройтерс

Вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс отправи послание на подкрепа за Европа от страна на американския президент Доналд Тръмп, но не успя изцяло да успокои съюзниците, притеснени от позицията на новия държавен глава спрямо Русия и Европейския съюз (ЕС), предава Ройтерс.

В първата голяма реч на Пенс на международно събитие, като част от администрацията на Тръмп, вицепрезидентът заяви пред европейските лидери и министри, че е говорил с американския държавен глава, който е обещал “непоклатим” ангажимент към НАТО.

“Днес от името на президента Тръмп ви давам уверение: САЩ силно подкрепят НАТО и ще бъдем непоколебими в нашия ангажимент към този трансатлантически съюз”, коментира Пенс в рамките на Мюнхенската конференция по сигурността.

Въпреки че полският министър на отбраната подкрепи Пенс, други, включително френският министър на външните работи, останаха скептични, че Тръмп, бивша риалити звезда, ще застане зад Европа.

Противоречивите коментари на Тръмп за стойността на Организацията на Северноатлантическия договор, скептицизма към сделката от 2015 г. за ограничаване на ядрените амбиции на Иран и привидното пренебрежение към бъдещето на Европейския съюз разтревожиха Европа.

Френският министър на външните работи Жан-Марк Еро изрази в Twitter своето разочарование, че речта на Пенс “не е съдържала и думичка за Европейския съюз”, въпреки че вицепрезидентът ще отправи посланието си в Брюксел в понеделник.

Американският сенатор Крис Мърфи, който е демократ, заяви, че е видял две конкуриращи си правителства, излизащи от администрацията на Тръмп.

Пенс, министърът на отбраната Джим Матис и държавният секретар Рекс Тилърсън, отправиха послания за успокоение, в рамките на първото си пътуване до Европа като част от администрацията на САЩ.

Но събитията във Вашингтон, включително пресконференцията, на която Тръмп нарече акредитирани да отразяват случващото се в Белия дом журналисти “непочтени хора”, доведоха до още по-голямо объркване.

“Изглежда, че имаме две правителства”, написа Мърфи в Twitter. Вицепрезидентът “точно изнесе реч за споделените ценности между САЩ и Европа, докато (американският президент) открито воюва с тези ценности”.

Съединените щати са най-големият търговски партньор на Европа, най-големият чуждестранен инвеститор на континента и партньор на ЕС в почти всички външни политики, както и главен подкрепящ европейското единство в продължение на 60 години. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:58 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 5 rate down comment 2
Стефчо
преди 7 години
абсолютно, това ни чака. плюс опцията за вземане на бизнеса.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 8
Grosss
преди 7 години
Прав си ,но принципа е заимстван от времената на мафията според мен.Аз ще ви охранявам,вие ще си плащате рекета а който не ще ще мупратя два самолетоносача да го вкарам в правия път.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 9
abdul
преди 7 години
НАТО = СОТ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 13
majnata
преди 7 години
Всички ценности , неподплатени добре с мангизи са попОлизъм.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 17
Стефчо
преди 7 години
Майк Пенс: САЩ застават до Европа и НАТО Срещу 2 % от бвп комисионна. ееех, къде отидоха евроатлантическите ценности.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още