IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Колко струва „първото семейство“ на данъкоплатците в САЩ

За разлика от предишни президенти Тръмп не се оттегля в посока към Кемп Дейвид, за да си почине от шумния Вашингтон

10:17 | 20.02.17 г. 11
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Ако Доналд Тръмп имаше такова нещо, като обикновена работна седмица, тогава след края на четвъртата седмица, в която е на поста, можеше да кажем, че я приключва по класически за себе си начин – с туит, изпълнен с критика срещу медиите. „Медиите на фалшивите новини“, а именно - New York Times, NBC News, ABC, CBS и CNN, „които са не само мой личен враг, а враг на американския народ“, написа Тръмп в петък вечер в социалната мрежа.

Само че новият американски президент не признава почивка, събота или неделя. Така поне твърди Стефани Гришъм, говорителка на Белия Дом, пред Washington Post. Този път и този вестник попадна под критичната тирада на държавния глава, защото разработи тема, в която разкрива колко точно вече струва „първото семейство“ на американските данъкоплатци и каква би могла да е окончателната сума. Става дума за стотици милиони долари за следващите четири години.

В тази връзка е и уточнението за уикендите, защото за разлика от предишни президенти Тръмп не се оттегля в посока към Кемп Дейвид, за да си почине от шумния Вашингтон. Той се отправя към отдалечената на около 1600 километра Флорида (Кемп Дейвид е на стотина километра от Вашингтон). Но не си мислете, че той се излежава на плажа и си почива! „Той работи нон-стоп всеки ден в седмицата“, подчертава говорителката. Като вид обосновка за огромните разходи, направени за тези уикенд пътувания. 

От десетилетия насам е прието американските президенти и техните семейства да са защитавани денонощно, без значение къде живеят. Въпреки това страната рядко е трябвало да финансира защитата на толкова голямо и наслаждаващо се на пътуванията президентско семейство. Тайните служби, които са отговорни за охраната на президента и „първото семейство“, трябваше да присъстват едновременно на три места само през този уикенд.

Доналд Тръмп, който в петък посети един завод на Boeing в Чарлстън, Южна Каролина, отново се отправи за уикенда към своя курортен комплекс в Мар-а-Лаго, Флорида. Съпругата му Мелания продължава да живее междувременно в Ню Йорк, където синът им Барон посещава училище и си има приятели. Ето защо пред Trump Tower постоянно има разположени полицаи, а според официалните оценки на полицейското управление на Ню Йорк това струва по 500 000 долара на ден. Ако първата дама не реши в някакъв момент да се премести в Белия дом, тези разходи могат да се сумират на 183 млн. долара на година.

И двамата други сина на Тръмп, Ерик и Доналд младши, разполагат с 24/7 охрана - този уикенд са в Дубай, където присъстват на откриването на нов голф комплекс с марката Тръмп. Районът, в който е разположен този голф клуб, не напразно се нарича „Бевърли Хилс на Дубай", намеквайки за същия баровски регион западно от Лос Анджелис. Според  Washington Post разходите на тайните служби за охраната там възлизат на над 16 000 долара. 

Когато по-рано този месец Ерик Тръмп беше на бизнес среща в Доминиканската република (в интерес на семейния бизнес), неговите спонсорирани от държавата бодигардове отлетяха за там по-рано, за да проучат ситуацията на място. Разходите за нощувки на служителите на тайните служби в петзвезден хотел: 5470 щатски долара.

И докато при посещението си в завода на Boeing президентът на САЩ предупреди концерна да спазва финансова дисциплина (новият президентски самолет Air Force One все още е твърде скъп), изглежда, че той не прилага това правило по отношение на собствените си пътни разходи. The Washington Post изчислява, че разходите на Тръмп за предходните му три пътувания до Мар-а-Лаго са в размер на 10 млн. долара. Основа на това изчисление е доклад от правителството от октомври, в който има разбивка на разходите за пътуване на охраната на Белия дом.

За сравнение – общите разходи за пътуване на Барак Обама за осем години по данни на фондация Judicial Watch възлизат на 97 млн. долара. 

Тъй като луксозният клуб на президента във Флорида от едната страна е отворен към морето, са нужни и допълнителни разходи за брегова охрана, която да защитава имота от водата. Затова експерти по сигурността критикуват, че Мар-а-Лаго не е подходящ дом за уикенда за американския президент. Въпреки това 45-тият президент вече обяви Мар-а-Лаго за своя "Winter White House" и по този начин затрудни и администрацията на целия окръг Палм Бийч. 

Инфраструктурата на този малък остров край западния бряг на Флорида не е проектирана за това обикновените пътища редовно да бъдат блокирани, защото най-важният човек в страната е на посещение тук. Общината трябва да назначава допълнителни полицаи, които да регулират трафика. От изборите насам Тръмп е прекарал 25 дни в Мар-а-Лаго, а за всеки ден разходите на окръг Палм Бийч възлизат на 60 000 американски долара. Сега местните власти искат да си върнат разходите от бюджета на Вашингтон. В крайна сметка обаче сумите ще бъдат платени така или иначе от американския данъкоплатец.

Разбира се, има и печеливши – на първо място самият Доналд Тръмп. Той в действителност се оттегли от активния бизнес по време на президентството си, но не продаде компаниите си. А те сега започват да стават предпочитани за изпълнение на различни дейности от редица агенции. Така например Министерството на отбраната и Тайните служби са наели офиси в Trump Tower, където годишният наем възлиза на милиони долари. А който иска да членува в клуба Mar-a-Lago, трябва да плати удвоена след изборите такса – 200 000 долара, спрямо досегашните 100 000 долара. Към това идват и годишни вноски от 14 000 долара.

Сред губещите не на последно място са служителите на тайните служби. През последните години в службата се пестеше от назначаване на персонал, който в момента липсва. Експертите се страхуват, че с оглед на очакваната засилена работа служителите са изложени в дългосрочен план на „прегаряне“, т. нар. „Burn-out“. А говорител на президентската охрана се изказва доста предпазливо: „Винаги сме били в готовност да се съобразим с „уникалните предизвикателства" на всяко ново правителство“.

Към тях през този уикенд спадаше и събитие в Мелбърн, на около два часа с кола от Mar-a-Lago. Там Тръмп ще изнесе реч пред свои поддръжници. В своя последен тиут от петък вечер той написа, че няма търпение да се изправи пред тях. Е, поне ръкоплясканията им ще са безплатни.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:59 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

7
rate up comment 11 rate down comment 3
comet
преди 7 години
Съфорумци, ето някои медии които са добра среда за независима информация (извинявам се, че не са на български), като можете да допълвате и наши и международни такива:САЩ и международниhttp://***.zerohedge.com/http://endoftheamericandream.com/http://***.truthjustice.nethttp://thesoundingline.com/https://***.macrovoices.com/https://***.gloomboomdoom.com/http://dailywesterner.com/http://evonomics.com/http://therealnews.com/t2/#Канадаhttp://howestreet.com/http://***.globalresearch.ca/Русияhttps://***.rt.com/on-air/https://***.rt.com/news/Китайhttp://***.filmon.com/tv/cctv-newshttp://***.chinalawblog.com/ ПП: А относни медии като CNN, NYT, CBS, ABC и NBC (обявените от Тръмп за врагове на американските хора (негово лично мнение, разбира се)), тях няма нужда да ги следим на английски, благодарение на много доброто им отразяване в тази медията Инвестор.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 2
comet
преди 7 години
Пичове, ето една медия (от многото по света) която дава по-добра представа за какво иде реч:http://***.zerohedge.com/news/2017-02-19/trump-dreams-versus-trump-reality-hope-still-permitted
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 15 rate down comment 2
Стефчо
преди 7 години
точно. между другото само една "умна" бомба пусната в сирийската пустиня им струва 250 хилки и това нещо продължи близо 2 г.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 4
Internet
преди 7 години
Либералната шайка какво ли не измисля за даочерни Тръмп. А негърчцето Обамго като ходеше толкова често на Хавайтеу защо либералната *** не се заеме да пресмята неговите разходи?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 20 rate down comment 4
Internet
преди 7 години
Либералната шайка какво ли не измисля за даочерни Тръмп. А негърчцето Обамго като ходеше толкова често на Хавайтеу защо либералната *** не се заеме да пресмята неговите разходи?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 3
Стефчо
преди 7 години
направиха, не оставиха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 23 rate down comment 2
Стефчо
преди 7 години
Точно. Буш и Обама оставиха на Америка 26 трлн. дълг и ги изпратиха по живо по здраво, а тия изчисляват колко струвал на американците Тръмп.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още