IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БСП иска ревизия на дълга от 16 млрд. лв.

Двата стълба в политиката на ГЕРБ рухнаха - строителството на магистрали и еврофондовете, каза Корнелия Нинова на заседание на Националния съвет на партията

13:45 | 19.02.17 г. 15
<p>
	<em>Снимка: пресецнтър на БСП</em></p>

Снимка: пресецнтър на БСП

БСП иска ревизия на дълга от 16 млрд. лв. Това каза председателят на БСП Корнелия Нинова на заседание на Националния съвет на партията, който се провежда днес. Нинова обяви, че ще отправят искането си за ревизия на дълга официално до служебния премиер.

В началото на 2015 г. правителството на Бойко Борисов изтегли външен дълг от 16 млрд. лв.

Лидерът на БСП поясни, че въпросите, които са важни по дълга са кога е взет, колко, при какви условия, от кои банки и кои консултанти. "Отдавна питаме защо правителството на Борисов задлъжня България с 16 млрд. лв.", коментира Нинова, цитирана от агенция Фокус, и запита кой ще връща този дълг.

По отношение на твърдението, че взетият дълг е непокътнат и стои във фискалния резерв, тя попита защо правителството на ГЕРБ е задлъжняло България с 16 млрд. лв.

„Ще го отправим писмено и официално до служебния премиер. Кога е взет, колко, при какви условия, с какви лихви, от кои банки и кои консултант“, подчерта лидерът на БСП.

Двата стълба в политиката на ГЕРБ рухнаха - строителството на магистрали и еврофондовете, каза още председателят на БСП на заседанието на Националния съвет на партията

„Актуалната тема от изминалата седмица е докладът на служебния кабинет за ревизията на правителството на „Борисов 2““, каза тя и поясни, че от БСП ще изчакат в понеделник публикуването и ще коментират секторно какво е отразено там. Според Нинова докладът на служебния кабинет е показал, че пътната мрежа не се поддържа, а обществените поръчки са нагласени.

„Ние предупредихме за това преди 5 месеца, те ни нарекоха лъжци. Но сега излиза истината. Не строят магистрали, а нагласяват обществени поръчки, затова и качеството им е такова. А къде отиват парите на хората, ще разберем“, заяви Нинова. По отношение на втория стълб – еврофондовете, тя изброи спрените пари по програмата за наука и на тези в земеделието.

"БСП за България" е алтернатива на ГЕРБ и промяна на статуквото в две насоки - в платформата и в лицата, каза Нинова.

Според нея опонентите им излизат със стара платформа и стари лица. Нинова заяви, че 40 на сто от водачите на листи на коалиция "БСП за България" са нови хора. В листите участват 56 души, които не са членове на БСП, заяви тя и уточни, че това са обществени авторитети. Сред тях са актьорите Любомир Ковачев и Нона Йотова, професорът по пантомима Александър Илиев, психологът Христо Монов, олимпийският шампион по стрелба Таню Киряков, пара олимпиецът Михаил Христов, професорът по национална сигурност Никола Манев и др.

Предстои пленумът да утвърди пълните листи на социалистите по области за парламентарните избори. Единствено листата на Варна ще бъде "подредена" служебно от пленума, обясни Нинова.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:18 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

15
rate up comment 6 rate down comment 1
bgMan
преди 7 години
БСП иска ревизия за да може през това време докато занимават хората с тази "ревизия" да върнат икономически и финансово България с поне 10-20 години.Какви стълбове са рухнали? Кога БСП са построили нещо за през цялото си управление от 1989г. насам?Както повелява старата българска традиция тука му е мястото да кажем - това което техния ББ построи за 3 мандата от БСП не могат даже да го боядисат :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 5 rate down comment 0
Стоян Петров
преди 7 години
Борисов изтегли дълга за рефинансиране на старите задължения. Приходите изненадаха приятно с преизпълнение и явно не се е налагало да използва цялата сума от взетия заем. Въпросът е нанесъл ли е щета на бюджета след като плащаме лихви за фактически заразени пари. Мисля че Нинова не трябва да се сърди, защото ще може да финансира социалните си експерименти ако се довлачи до управление.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 3 rate down comment 8
kane
преди 7 години
истината е че докато се говори и вс се прави само и само на бизнеса да му било по-добре, защото видите и те са "работодателите" и движещите икономиката!?!? наистина ли?!?!?! ...някой вярва вече в това.... хората се измъчиха, измряха и избягаха... геноцида над човека с мисъл за да му е добре на бизнеса е отвратитиелен и фашистки... който о бещае яко данъци за богатите и прогресивни за него ще гласувам! и не само на тези избори и до края ми
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 5 rate down comment 2
needtoknowmore
преди 7 години
Все пак могат милион пъти да оборят дововидите в съдържанието на статията нали?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 9 rate down comment 7
needtoknowmore
преди 7 години
Всяка уважаваща се себе си медия, ще цитира какво е казала Корнелия в шеговите/иронична/саркасична форма ... а не дословно какво е казала без да се замисля за читателите си ... Все пак инвесторът не е инфо агенция, а ужким финансова медия, която цели да изгражда стойност. Така поставено няма никаква разлика дали е жълт вестник, платен сайт, инфо агенция или ***!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 16 rate down comment 4
Hahoto
преди 7 години
1.Инвестора цитира Корнелия. Ако някой казва глупусти това е тя, а те я отразяват. Медията няма право да коментира в такава информация права или не е тя, просто информира какво е казала.2.Идват избори, партиите и техните партийни простотии се отразяват с отвращение предполагам, но няма как, плащат някой лев, а трябва да се оцелява!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 12 rate down comment 5
needtoknowmore
преди 7 години
Инвестор имате си главен редактор в лицето на М. Йорданов, не мислите ли, че е добре, ако пиши някой от вас по теми, в които си няма понятие, то поне да се посъветва с главен редактор ... или поне с икономически редактор? Разбирам, че в БСП с "новите лица", а иначе със старите БКП, има икономически тръст, без нито една мозъчни гънки, но нали уж сте фин/инвестиционен сайт, и сте журналисти - не трябва ли да проверявате какво пишете? Как ще пуснете такава статия с такова заглавие? Разбирам да е някакво иронично или саркастично, но уви ..... За напред ви съветвам да се запознаете с понятия като кредитна линия, дългово рефинансиране и НАЙ-вече с отчетите на МФ, защото ми е чудно спрямо, кой период има 16 милиарда увеличение?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 5
Спящият бик
преди 7 години
Разгонена котка не подбира.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 8 rate down comment 1
honaniga
преди 7 години
Крадците от време на време трябва да се ротират, а и да се ротират интересите на великите сили.В тази ситуация ролята на обикновените хора ( както Кеворк ни определе или тези които не са гъзари) е да отидат до урните.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 18 rate down comment 6
prectical
преди 7 години
Как смеете да правите ревизия на Бат Бойко и ГЕРБ? Той на вас правили ли ви ревизия? Бъдете колегиални с крадците от ГЕРБ. Подкрепяйте се крадци смешни
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още