IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Клеменс Фюст: Новата програма за Гърция е подвеждаща

Тъй като кредитите не могат да бъдат изплатени, те всъщност са трансфери, смята германският икономист

20:46 | 20.02.17 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	Директорът на Института за икономически изследвания (Ifo) Клеменс Фюст. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Директорът на Института за икономически изследвания (Ifo) Клеменс Фюст. Снимка: архив Ройтерс

Директорът на базирания в Мюнхен Институт за икономически изследвания (Ifo) Клеменс Фюст критикува обсъжданата спасителна програма за Гърция като „подвеждаща", защото вече предоставените заеми няма да могат да бъдат възстановени. 

„Цялата спасителна програма за Гърция беше само и единствено подвеждаща. Тъй като кредитите не могат да бъдат изплатени, те всъщност са трансфери. А Гърция очевидно никога не беше готова да приложи предписаните споразумения за реформа“, казва икономистът пред германското списание Der Spiegel.  

Според Фюст обаче вина за всичко това носи и Европейският съюз. По думите му все още не е изяснено кой за какво отговаря на Стария континент. „За паричната политика например бе основана Европейската централна банка – с твърди правила и като независима институция, тъй като темата е твърде важна. Но и по отношение на евентуални бъдещи кризи на банки или държави решенията трябва да взимат не правителствените и държавните ръководители, а технократите с твърди и ясни правила“, казва Фюст. 

Според него в случай на завръщане на еврокризата, най-вероятно това може да стане в Италия. „Там икономическото производство на глава от населението е по-ниско днес, отколкото преди въвеждането на еврото като валута. Италианците имат традиционно едно от най-високите степени на одобрение към Европа. Това обаче се промени след въвеждането на еврото – макар че италианските проблеми, като банковата криза и високите нива на дълг са си вътрешни за страната“.

Германският икономист се опасява по-конкретно, че може да се стигне до нови избори, които да бъдат спечелени от движението „Пет Звезди“ на комика Бепе Грило, който заплашва с излизане на страната от еврозоната. 

Фюст разкритикува и протекционистките изявления на президента на САЩ Доналд Тръмп, но не смята, че ще се стигне до отдалечаване на Европа от Америка. 

„Ако се стигне до обявените от Тръмп търговски ограничения, то това би бил съществен проблем за Германия. Около 1 млн. работни места в страната зависят от експорта за САЩ, който са най-големият външен пазар за Германия. Така че ние можем да се опасяваме огромни изкривявания. Но това би могло да се преглътне по-лесно, ако тарифите за внос са еднакви за всички страни. Предполага се, че доларът леко ще поскъпне, което би трябвало поне частично да компенсира тези мита“, казва Фюст.

Според него под въпрос е и централната тема за организацията на международното право. „През изминалите десетилетия залагахме силно на институции. Основахме Световната търговска организация, в която решенията до голяма степен се вземат независимо от политиците. Сега Тръмп иска да изкара САЩ от подобни организации и да структурира търговията според политическата конюнктура. Това обаче ще доведе до несигурност“, пояснява икономистът.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:12 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 7 rate down comment 0
deant
преди 7 години
Тъй като кредитите не могат да бъдат изплатени...---ахах, всичко щеше да е много хубаво... ама Америка е открита отдавна, за да ми кажем, че е открил Америка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още