IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

2016 г. донесе двуцифрен ръст на жилищните цени в София

Имотите в строеж са все по-търсени от купувачите и формират значителен дял от сделките

19:24 | 21.02.17 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Investor.bg</em></p>

Снимка: Investor.bg

За пазара на жилищни имоти в София 2016 г. протече доста динамично и с бърза реализация на новото строителство. За първи път след 2008 г. брокери отчитат двуцифрено увеличение на цените на фона на ръст на сделките и интереса към покупка на жилище.

Клиентите проявяват все по-голямо доверие към пазара и вес по-често избират да купят жилище в строеж заради желанието си да придобият имот с високо качество. Заради стабилната икономика повече са и купувачите, които се осмеляват да придобият имот с кредит на фона на ниските лихви на банките, сочат наблюденията на брокери от Arco Real Estate.

„Ако през втората половина на 2014 г. и началото на 2015 г. напрежението в банковия сектор даде тласък на пазара на имоти заради желанието на хората да направят по-сигурно вложение, то от средата на 2015 г. на пазара първо се завърнаха купувачите на имоти, които изчакваха стабилизиране на цените. След това постепенно интерес към покупка на жилище започнаха да проявяват и хората, които или не се бяха осмелили да потърсят кредит заради все още високите тогава лихви, или бяха получили отказ от банките в предишни години. Сега условията на кредитните институции са много по-изгодни и хората със стабилни доходи се чувстват спокойни и уверени да осъществят сделка“, коментира Евгени Василев, управител на компанията.

Другата група купувачи са инвеститорите, които имат свободни пари и не желаят да ги държат в банка при толкова ниска доходност. В много от случаите депозитите дори биха им носили разходи, вместо приходи, заради размера на таксите за обслужване, който надвишава дохода от лихви. Те обикновено избират по-малки апартаменти, които най-лесно се отдават под наем.

Като цяло през миналата година Arco Real Estate отчита двоен ръст на цените на жилищата – 12% спрямо 6% през предходната 2015 г. Това е и първият двуцифрен ръст след приключването на предишния възходящ цикъл на пазара през 2008 г.

Т.нар. покупки „на зелено“, т.е. за жилища в строеж, представляват една четвърт от сделките, осъществени със съдействието на компанията. Интересът на купувачите е фокусиран основно върху жилищата с една и две спални.

Заради засиленото търсене стартират и все повече нови проекти, които да посрещнат високите очаквания на купувачите на имоти.

Клиентите продължават да изразяват предпочитания към кварталите на София по цялата южна дъга – от „Младост“ до „Овча купел“, включително и към затворените комплекси в подножието на Витоша.  Интересни за купувачите са и кварталите „Банишора“, „Дианабад“, „Кръстова вада“, „Витоша“, „Изток“, както и всички райони със съществуващи или строящи се линии на метрото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 12 rate down comment 2
Веск
преди 7 години
Няма лошо да се купува. Живеем обаче в капитализъм. Няма как всички да печелят и всички да богатеят. Бързото надуване на балона просто ще доведе после до яко пукане. Някои май са пропуснали екшъна от 2008ма. Сега имат право на участие. За мен пазара е доста нерегулиран и държавата не и пука, а алчни брокери и измамници бол. Специално за имотите държавата трябва да помага, на различни сайтове, на млади хора, на многодетни семейства, на хора със заем за първо жилище, да следи състоянието на ипотеките, да изисква някаква по-нормална база данни при продажбите - не един имот 20 фирми на 20 цени да ми го развяват и то описан с различни локации и характеристики например.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 17 rate down comment 1
nradev
преди 7 години
и най мие смешно като почват да ни убеждават че сега било момента за апартамента на "зелено" , и последната година имало ръст на зелените сделки. излиза че балъците с пари се множат вместо да намаляват.25% от сделките били на "зелено". това не го вярвам хич,още повече че банките отдавна спряха да кредитират покупки на "зелено".още след началото на кризата. прие тях може да е 25% защото те освен че са посредници са и строители и е нормално да гледат да си продадат техните апартаменти, ама средно за пазара да е 25% ми се види невъзможно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 28 rate down comment 4
redcretin
преди 7 години
Колко са сделките, то на оферта цените може и трицифрени проценти да растат - все тая :)Поредната брокерска статийка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още