IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция затъва все повече в бедност и след седем години на икономии

Страната се спаси от банкрут, но тежките ограничения и реформи превърнаха рецесията в депресия, а връщането на стандарта на живот изглежда непостижимо

22:48 | 21.02.17 г. 14
<p>
	Снимка: <em>Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

След седем години на икономии Гърция затъва все по-дълбоко в бедност, пише в анализ Ройтерс. След милиарди, налети в икономиката, ситуацията в страната не се подобрява, а става по-лоша.

Световната финансова криза се отрази най-зле на четири държави в ЕС - Кипър, Ирландия, Португалия и Гърция. И четирите трябваше да се обърнат към международни кредитори, но три от тях вече успяха да се възстановят. За Гърция се наложиха три спасителни програми от 2010 година насам и страната е още далеч от оздравяването.

Парите на Международния валутен фонд (МВФ) и европейските кредитори спасиха Гърция от банкрут. Тежките реформи и икономии обаче превърнаха рецесията в депресия, а голяма част от заемите, които страната получава, всъщност отиват за покриване на старите задължения.

Без значение кой е виновен за това състояние, стандартът на живот в Гърция се срива. Страната не е най-бедният член на ЕС, посочва още Ройтерс. Ситуацията е по-добра спрямо България и Румъния, но бедността се увеличава двойно от 2008 година насам. В същото време в ЕС бедността намалява.

Реалността е особено видима в хранителните банки, където бедните гърци, живеещи със средства под линията на бедността (370 евро) получават подкрепа. През 2012 година в хранителните банки в Атина са били регистрирани 2,5 хил. души. Днес броят им надхвърля 26 хил., от които 5 хил. са деца.

През последните месеци безработицата в страната започна да пада - от пика от 28% преди няколко години, до 23%. Това обаче все още е най-високото ниво сред страните от ЕС. Хиляди компании прекратиха дейност, а икономиката на Гърция се сви с 25% от началото на кризата.

Надеждите са, че през 2017 година страната ще успее да се измъкне от кризата. Последните икономически данни обаче донякъде попарват тези очаквания - икономиката записа спад през четвъртото тримесечие на 2016 година след две поредни тримесечия с ръст.

Подобряването на стандартите на живот пък изглежда по-недостижимо от всякога. Проучванията показват, че 75% от домакинствата са намалили значително доходите си през последната година. В една трета от гръцките домакинства има поне един безработен. 40% съобщават, че не им достигат средства за закупуване на храна.

Ние вегетираме, просто съществуваме, признават пенсионери пред Ройтерс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:44 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

14
rate up comment 28 rate down comment 13
pinoccio
преди 7 години
Друже, прогресивният данък не е за хората, които искат да работят и изкарват повече. Той е насочен към такива като ВалентинЗлатевци, ГришаГанчевци, ГеоргиГерговци, ВеткоАрабаджийци и прочие анимационни герои на прехода. Навън е същата работа. Прогресивният данък е насочен срещу гигантското неравенство, което сътворява капиталът. Защо да не обложат Кампрад на ИКЕА с 90% данък? Той бяга в Швейцария, живеел обикновено и просто. Ами като е обикновен човек, защо му е такова богатство, шведската държава поне знае как да ги оползотвори в полза на своите граждани. Защо да не бъдат обложени Гейтс, Зукърбърг, Слим с по 90%? Вместо да разполагат с по 500 млрд.$ с и да гонят 1 трлн.$, ще имат по 100 млрд.$ като таван - какво, ще спят на гарата ли? Вместо да даряват пари за съмнителни цели и да се правят на филантропи, по-добре да отиват за някакво общо благо. За умиращия дребен и среден бизнес данъците нямат значение, вече са останали само пролетариат и корпорации - това е корпоратокрацията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 16 rate down comment 0
Gold Zombie
преди 7 години
... което си е доста селско; най-голямото сметище в Европа е на 5км от Атина (в Гърция абсолютни нищо не се рециклира); една от най-малко развитите ЖП мрежи в Европа... и още много други такива. Естествено, пътната им инфраструктура е в пъти по-добра от нашата. Въпросът е, че цялото това "благосъстояние" не е в резултаът на силна икономика. Ама това ние си го знаем вече. Гърция има да направи много, много реформи преди да се върне към растеж. А да, по-долу написах, че държавния апарат е в соца от 80-те - е, пенсионерите им вече са в пост-соца от 90-те... сори
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 17 rate down comment 0
Gold Zombie
преди 7 години
Темата за състоянието на Гърция е много обширна, а понеже са и наш балкански съсед (със всичко, което това означава в исторически план), където пък голяма част от нас си изкарват лятната отпуска (а други бачкат), то тази тема е и доста емоционална - основно злорадство, малко тъга и почти никакво съчувствие.А простите факти и състоянието на съседите са наистиина ясни на повечето тук във форума: във финансово отношение, Гърция е черна дупка; по отношение на създадени работни позиции и държавен апарат, наподобяват малко зрелия соц от 80-те, малко преди краха му; говорейки за соца - въпреки, че беше бедствие за България, в момента имаме (все още) някои неща, които в Гърция ги няма, но са някакъв признак за по-добро развитие - градоустройството на градовете ни е по-добро и с повече зеленина от гръцките, където сградите са яко наблъскани и всичко е един гето-хаос (за съжаление и тук има такиве тенденции), електропреносната мрежа в населените места е изключително надземна на дървени стълбове
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 16 rate down comment 2
khao
преди 7 години
не съм съласен -имат добре развита лека промишленост и селско стопанство......за морския транспорт и ТУРИЗМА да не говориме.........----------------------идеално си ги изброил :) морския транспорт хубаво е собственост на гърци, ама дали плават под гръцки флаг :) сам си отговори и колко от развитите държави имат кораби под техен флаг. убав бизнес е, ама много бяга от данъци :)туризма ... ако сервитьора взима 2000 евро колко ще ми струва почивката ? :):) Няма развита държава на която туризма да е основно перо в бюджета :)селското стопанство не е по развито от нашето, по силно субсидирано да, но развито не ... *** в Гърция виж ква им е земята ! на камък нищо не расте!леката промишленост може и да си прав... обаче аз нищо произведено в Гърция освен някви сладки и зехтин не съм виждал, но може и да правят нещо :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 25 rate down comment 5
Един Българин
преди 7 години
Никакво подстригване - всеки трябва да си плаща сметките. Щом са яли и пили сега ще стягат колана! Като не искат приватизация и сериозни реформи ще се подчиняват на кредиторите. Пинокио, според мен плоският данък стимулира хората да работят и изкарват повече. За какво ми е да работя повече щом държавата ще ми взима все повече и повече? Няма смисъл и съответно ако Българските Социалистически *** ми го направят, просто ще внасям по-малко като работя по-малко. Това е един добър начин да настигнем гърлежите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 19 rate down comment 2
bgMan
преди 7 години
Това е нищо.Дори и да поддържат сегашното си състояние все още се нуждаят от поне 20-30 нови милиарда всяка година външно финансиране (кредити) върху които плащат вече 10% !!!! годишна лихва.И продължават да отлагат приватизацията вместо да си помогнат чрез нея да прескочат гроба.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 23 rate down comment 3
pinoccio
преди 7 години
Проблемът не е в начина на облагане, а в начина на събиране. Видовете данъци са въпрос на безотказна аритметика, другото е свободно съчинение на политически мошеници. Плоският данък е за слаборазвити страни, където държавата се надява да вземе там нещо, без да знае дори колко. В Гърция можеш да платиш, можеш и да не платиш. Гръцката администрация е най-големият циментов завод в Европа - всякакви опити за въздействие върху нея да бъде реформирана са обречени. Тя е превърната в бент за запушване на безработицата. В едно парче швейцарско сирене ще набуташ повече банкноти, отколкото в местната данъчна служба. Гърците са добри единствено в опазването на крайбрежието си, там нямат равни на себе си предвид огромната му дължина. Неслучайно в култовата сцена в "Зорба гъркът" Антъни Куин играе сиртаки на плажа, а не прави обир на банка. Банките им са празни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 15 rate down comment 8
абитуриент
преди 7 години
не съм съласен -имат добре развита лека промишленост и селско стопанство......за морския транспорт и ТУРИЗМА да не говориме.........
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 10 rate down comment 21
Vesko94
преди 7 години
Първо, едва ли прогресивната скала е проблемът! Второ, като им налагат непрекъснато орязвания на доходите, едва ли приходите от данъци ще станат по-големи. Трето, за любителите на плоското данъчно облагане, едва ли наблюдаваме фундаментални данъчни постъпления, след въвеждането на престъпния плосък данък ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 25 rate down comment 7
абитуриент
преди 7 години
това не пречи да си прекарате страхотно лято в ГЪРЦИЯ с прекрасна храна и хубави ПИТИЕТА........!!!!!????.....нема го това НАПРЕЖЕНИЕ ТАМ.......тука има повече СТРЕС......а и вижте 370? е прага на БЕДНОСТ- за какво ГОВОРИМЕ......тука у нас колко хора са под ТАЗИ ЛИНИЯ......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още