IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия прие днес мерки за по-бързо екстрадиране на икономически мигранти

Правозащитни организации оспорват правото на службите да проследяват мобилните телефони на кандидатите за убежище

20:24 | 22.02.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Правителството на Германия гласува днес мерки за по-бързото екстрадиране на бежанци без право на закрила. Решението засяга и потенциални терористи.

Оспорвано обаче остава извличането на информация от мобилните телефони на мигрантите за установяване на самоличността им, предава БНР.

Още днес около 50 афганистанци отпътуваха от Мюнхен за Кабул. Това е третата група бежанци без право на убежище в Германия, която беше екстрадирана само за няколко седмици.

През миналата седмица Европейският съюз (ЕС) сключи споразумение с Афганистан за прием на мигранти, които нямат основание да искат закрила в Европа. Двигател на преговорите с Кабул беше именно Германия, която особено след атентата в Берлин в края на годината сериозно втвърди политиката си спрямо бежанците.

Въпреки одобрението сред германците за тази промяна на курса обаче, министърът на вътрешните работи Томас де Мезиер се почувства длъжен да подчертае днес, че миграционната политика на Германия винаги е имала две страни. "Бежанци, които имат право на убежище при нас, трябва да се интегрират в нашето общество. Мигранти, които нямат основания да търсят закрила в Германия, трябва да напуснат страната", коментира той.

Правозащитните организации в Германия оспорват приетото днес право на службите да извличат информация за мигрантите от личните им мобилни телефони. По този начин властите в Германия навлизат в личното пространство на бежанците, което е недопустимо, смята организацията ProAsyl.

Вътрешният министър отговори на критиките с пример: "Ако някой се е обаждал 90 пъти в Судан, а ни е казал, че е родом от Еритрея, то много по-вероятно е да е суданец, отколкото еритреец".

Гласуваните днес по-строги мерки за бежанците не са първите в Германия. Пред това правителството прие решение за т.нар. потенциални терористи, какъвто например беше атентаторът от Берлин, да носят електронни белезници до излизане на решението на властите дали имат право на убежище в Германия, или трябва да напуснат страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:05 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още