IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Tesla стартира производството на Model 3 от юли

Загубата на компанията през четвъртото тримесечие спада от 320,4 млн. долара до 121,3 млн. долара, приходите скачат с 88% до 2,3 млрд. долара

09:13 | 23.02.17 г. 7
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Производителят на електрически автомобили Tesla държи на своя амбициозен график за планираната атака си срещу масовия пазар. Той е напът да стартира производството на първия си електрически автомобил за средната класа през юли, обяви компанията на технологичния милиардер Илон Мъск след края на борсовата сесия в сряда. Очаква се през септември Model 3 да мине в серийно производство, предава Bloomberg.

С първата електрическа кола на Tesla, която с цена от около 35 000 долара се ориентира към широката маса, Мъск поема висок риск. С помощта на Model 3 годишната продукция трябва да се покачи до 500 000 броя до 2018 г., а до 2020 г. до 1 млн. коли. През миналата година компанията произведе 84 000 автомобила. Tesla отчете, че има 373 000 предварителни заявки за Model 3 към май, откогато са последните данни.  

За да изпълни амбициозните си цели, Мъск инвестира сериозна сума, което вкарва компанията му в зоната на загубите. На годишна база обаче загубата през четвъртото тримесечие спада от 320,4 млн. долара до 121,3 млн. долара. Приходите пък се покачват изненадващо силно с 88% до 2,3 млрд. долара. На пазара данните и поддържането на плана за производството на Model 3 се приеха добре, а акциите на компанията поскъпнаха в следборсовата сесия с до 3 на тасто.

Колко големи са надеждите на инвеститорите доказва и фактът, че от началото на годината книжата са поскъпнали с почти 30%.

В данните за тримесечието за първи път влизат и приходите на придобита през ноември компания за екологично електричество SolarCity. От миналата година фирмата предлага устройства за складиране на електричество за домакинства и предприятия.

Мъск обещава на инвеститорите да изгради първия напълно интегриран и устойчив енергиен концерн в света. Важна част от дългосрочната стратегия е и огромната фабрика за батерии Gigafactory в Невада, която отвори врати през лятото. През януари там започна производството на клетките, а проектът е ключът към производството на електрически коли в голям мащаб за масовия пазар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

4
rate up comment 5 rate down comment 2
akomodacia
преди 7 години
Мале, колко грешно пишеш, просто не е истина. Струва ми се, че е редно да излезеш малко навън и по-малко да стоиш в гоогле, фейсбоок и да ''играеш'' с фючарсите :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 1
KPetkov
преди 7 години
SEC slaps Tesla's wrist over accounting practiceshttp://***.cnbc.com/2016/11/29/sec-slaps-teslas-wrist-over-accounting-practices.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 1
majnata
преди 7 години
Ако си много добър на фюТчарса що още драскаш тука...преуспелите пишат на друго място или въобще не пишат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 1
majnata
преди 7 години
Купи си акции на Мъск...голема печалба те чека , вервай ми ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още