IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Софийска вода" ще инвестира близо 200 млн. лв. в следващите 5 години

За да осигурят планираните инвестиции, водните оператори предлагат повишение на цените на водата

11:51 | 23.02.17 г. 5
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

„Софийска вода“ възнамерява да инвестира близо 200 млн. лв. в следващите 5 години. Това каза изпълнителният директор на дружеството Арно Валто де Мулиак в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Иван Нончев.

За да осигурят планираните инвестиции,  водните оператори предлагат повишение на цените на водата, коментира той.

Средната сметка за водата на софиянци ще се увеличи с 1,30 лв. през 2017 г. Сега един жител на столицата изразходва около 4 куб. м на месец, което значи, че плаща за водата около 7,30 лв. с ДДС, обясни Арно Валто де Мулиак.

Припомняме, че предстои Комисията по енергийно и водно регулиране (КЕВР) да се произнесе по бизнес плана на концесионера за следващите пет години. Там се предвижда увеличение на цената на водата в столицата, като се очаква от 1,82 лв. за куб. м тя да поскъпне до 2,16 лв. Ръст на цената предлагат и останалите водни дружества в цялата страна.

По повод реформата на водния сектор Арно Валто де Мулиак заяви, че необходимостта от инвестиции във водната инфраструктура в страната е огромна.

Очаква се КЕВР да вземе окончателно решение за цената на водата в София на 28 февруари.

Вижте още във видеото:

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:44 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 5 rate down comment 0
Ivel
преди 7 години
Тия от Софийска Вода са с най-опорорчените търгове за доставка на оборудване. Вътре при тях цари адска корупция, франсета им се чудя как не виждат какво става в двора им. Пробутват си тяхни афилирани фирми, при това го правят много грубо и нечистоплътно. Ще падне яко крадене с тия 200 милиона. Аз в тяхните търгове повече не се връзвам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 0
vzhekoff
преди 7 години
При 0-ва инфлация какво налага увеличение от 20-30% ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 1
Kosto
преди 7 години
Нема лабаво с формулата "Дайте (за) да дадем". Ам така секи собственик може да почне и от нулата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 0
Грую Груев
преди 7 години
И не само те, има една много гадна Наредба 4 от 2004 (ха, на власт беше царчето), в която дословно пише, че има общ водомер на блока и какво става вътре в блока, Софийска вода не я интересува. Но пък те карат да си купиш индивидуален водомер и въпреки него плащаш не само консумираната от теб вода, но и тази, която евентуално комшията ти е откраднал или пък Вода-та просто е надписала на блока. При нас редовно се случва да има над 25% липси, а блокът е нов и хората са съвестни платци - няма как да има водозагуби в сградата, а ме съмнява някой да краде вода (не е невъзможно все пак), но 25% отгоре на сметката - ами не, мерси.Но тук държавата е виновна, те само ползват безумната ни система
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 1
Императорът
преди 7 години
КЕВР трябва да отидат на съд, задето позволяват огромни загуби на вода, включително и от масови кражби !!!Или хайде: хората да плащат и по 8 кинта за метър вода, за да може незаконно прикачилият се към водопроводът Хъхрю Ромов да си изстудява една бира със сто литра течаща вода, щото нали не плаща?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още