IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мaнучин: Искам приемането на "много значителна" данъчна реформа преди август

Според финансовия министър на САЩ тя ще бъде фокусирана върху пониживане на данъците върху средните доходи и по-конкурентна корпоративна ставка

19:32 | 23.02.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Финансовият министър на САЩ Стивън Мaнучин заяви в четвъртък, че иска да види „много значителна“ данъчна реформа, която да бъде прокарана преди почивката на Конгреса през август. Администрацията на Тръмп обаче все още проучва предимствата на предложената митническа система, съобщава Ройтерс.

„Ангажирани сме да прокараме данъчна реформа, тя ще бъде много значителна и ще бъде фокусирана върху понижението на данъците върху средните доходи, опростяването и превръщането на корпоративния данък по-конкурентен спрямо останалия свят“, каза Мaнучин пред CNBC в първото си телевизионно интервю откакто пое поста миналата седмица.

„Искаме да постигнем това преди почивката през август“, добави той, признавайки по-късно пред Fox Business Network, че тази времева рамка е „доста агресивна“.

Мaнучин не коментира кога ще бъде представен планът. Президентът Доналд Тръмп обеща да обяви „феноменален“ план за намаляване на данъците в началото на март, което помогна на фондовите пазари да достигнат рекордни върхове през последните седмици.

Някои сенатори републиканци обаче критикуват плана на Камарата на представителите да наложат 20% мито върху вноса, чиято цел е да насърчи американското производство и износа и да събере приходи за 1 трлн. долара в рамките на десетилетие, за да компенсира по-ниските корпоративни ставки.

Мaнучин заяви, че планът все още се проучва.

„Разглеждаме го сериозно, има определени аспекти, по които се тревожим, има определени аспекти, които харесваме“, каза Мaнучин пред Fox Business Network по повод плана за гранични мита. „Ще бъде нещо, което ще се фокусира върху растежа, ще сме се вслушали в опасенията на хората и ще сме ги взели предвид“.

Мaнучин заяви пред двете телевизии увереността си, че данъчната реформа ще помогне на САЩ да повиши икономическия си растеж над 3% към края на 2018 г. от 1,6% през 2016 г. Ефектите върху растежа от данъчната реформа и по-малкото бизнес регулации вероятно няма да започнат да се проявяват преди следващата година, добави той.

Той заяви пред CNBC, че администрацията на Тръмп ще използва „динамични аналитични“ модели, който вероятно ще предполагат по-бърз растеж от възприетите от Съвместната комисия по данъците в Конгреса. Ефектът от това ще е повишаване на предполагаемите доходи от данъчната реформа и облекчаването на регулациите.

Предвид средата на все още ниски лихвени проценти той заяви, че „има смисъл“ финансовото министерство да проучи дали да емитира дълг с дълъг матуритет между 50 и 100 години „с много лека премия“, но каза, че не е готов да прави обявления по тази тема.

По повод последните коментари в Wall Street Journal за силния долар Мaнучин заяви пред Fox, че краткосрочното повишаване на стойността на долара „е отражение на оптимизма от икономическите планове“ на администрацията на Тръмп.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:06 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 2
boogeyman
преди 7 години
М-А-Н-У-Ш-И-Н
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още