IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

За българските производители СЕТА е възможност, смята анализатор

Можем да изнасяме сирене в Канада заради увеличението на безмитната квота, посочи Стилиян Гребеничарски от InteliAgrо

18:07 | 24.02.17 г. 12
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

На външния пазар се пробива с качество и постоянство. Това, което липсва на българските производители, са обеми, постоянни партиди с постоянно качество, актуални сортове при плодовете и зеленчуците. Българският пазар е сравнително ограничен, с ниска платежоспособност и ако искат нашите производители, особено в интензивните направления, да се развиват и да печелят добре, трябва да погледнат непременно навън.

Така видя възможностите на търговското споразумение CETA върху земеделието в България анализаторът в InteliAgro Стилиян Гребеничарски.

В предаването Бизнес старт Bloomberg TV Bulgaria той напомни, че нашата страна има конкурентно предимство с етеричните масла.

„Разглеждайки по сектори, имаме ниши, които намират и досега пазар в Канада, и те могат да получат тласък за развитие и това са някои качествени бизнеси. Вероятно това е въпрос на активност“, смята Гребеничарски.

Анализаторът в InteliAgro прогнозира, че над 95% от митата ще отпаднат най-вероятно тази година, а Канада е един голям и платежоспособен пазар“.

Той разсея страховете, че България ще бъде залята с канадско месо.

„Истината е, че през последните седем години няма и един килограм внос на канадско месо в България“, категоричен е анализаторът. Той обясни, че по това направление СЕТА няма да направи съществени промени.

„Пилешкото и пуешкото месо остават извън споразумението, а за свинското и говеждото се въвеждат безмитни квоти в следващите шест години, но дори след тези шест години те ще достигнат такива обеми, които са под 1% от общото потребление в Европа. Само за сравнение – квотата за свинско месо за целия ЕС ще е 75 хиляди тона, а само България внася над 100 хиляди тона годишно“, твърди той.

По думите му от Канада внасяме скариди – над 70% от вноса, както и известно количество леща.

Какво коментира анализаторът за възможностите пред българския износ към Канада, вижте във видеото

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:57 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

10
rate up comment 2 rate down comment 8
khao
преди 7 години
хахахаха, тъ пoтo *** :):) ръъъъ!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 12 rate down comment 3
majnata
преди 7 години
Хаха...кухаото и вола , впрегнете сичкото ентелект ...диий !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 9
khao
преди 7 години
за съжаление си много прав .... но се вижда светлина в тунела, ако някой може да измъкне тази държава от руската кал, това сме ние!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 9 rate down comment 3
Nathan
преди 7 години
Не вярвам,че в Канада някой ще прояви интерес към сирене без мляко. Въпросният експерт трябваше преди да прави изявления да намери данни за производството на мляко в България. 80% от българските производители използват сухо мляко,внос, за производство на своите продукти. Безсмислено е да се спори какво може да изнася една държава, която не може да произведе количества за задоволяване нуждите на местния пазар. В сферата на услугите България изнася основно *** и евтина работна ръка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 14 rate down comment 4
dakl
преди 7 години
Без никакво съмнение може вече да се постави край на българското зърнопроизводство, при това с пълна гаранция!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 12 rate down comment 3
comet
преди 7 години
Щом се пишеш за добичето бик, добре, така да бъде, но ще ти е здравословно поне да събудиш (че си проспал последните 25 години, ... та днес в американският флаг има повече червено отколкото в руския, т.е. недей да риеш с копито и наведена глава по спомени от миналото). ... А относно статията, питайте психолозите дали интелектуалци с добре оформени бради стават за някакъв сериозен реален бизнес/работа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 26
Спящият бик
преди 7 години
Разбира се, че всеки нов пазар, разширяването на пазара предлага възможности. Това няма нужда от доказване. Но също така е разбираемо, че изскубването от влиянието на Русия няма как да не предизвика нейната съпротива. Доказателство са активните проруски коментари под всеки материал, свързан с разширяване на евро-атлантическите ни контакти и утвърждаването у нас на евро-атлантическите ценности. Посока, която ни прави все по-малко зависими от съветското крепостничество.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 13 rate down comment 3
Пуки
преди 7 години
Страха който се насажда е да се ограничи поредния поток на заминаващи млади специалисти, които са притиснати от българската действителност. Нищо не пречи на наши бизнесмени да произвеждат и продават в Канада. Нали тук има налични условия - стабилност, ниски заплати, ниски данъци и т.н.. Колкото до моят опит в производството и продажбите мога да кажа, че е добър но не успях да се преборя с корупция и бюрокрация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 19 rate down comment 7
majnata
преди 7 години
Нема опит , а от глупостите дето ръси / тъй са му казалЕ / , става ясно че засега е само лизатор .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 19 rate down comment 5
ivanrog
преди 7 години
Два въпроса към "анализатора" - колко е произвел той и какъв практически опит има, както и до колко се е сблъсквал с българската администрация, която така умело "помага" на българския бизнес.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още