IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

За 2017 г. България очаква ПЧИ за поне 400 млн. лева

Привличането на големи инвеститори може да донесе очаквания ръст в икономиката, смята зам.-ректорът на ВУЗФ Евгени Евгениев

11:05 | 27.02.17 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

През 2017 г. България очаква преки чуждестранни инвестиции от поне 400 млн. лева, които да разкрият поне 6 хил. нови работни места. Това стана ясно от прогнозата на Българската агенция за инвестиции (БАИ), базирана на всички заявления, получени до този момент от БАИ за сертифициране на големи проекти, каза изп. дир. на агенцията Стамен Янев в предаването Invest/Or по Bloomberg TV Bulgaria.

Той коментира темата за чуждестранните инвестиции у нас заедно със зам.-ректора на Висшето училище по застраховане и финанси (ВУЗФ) Евгени Евгениев. От БАИ вече са получени над 20 заявления за такива сертификати, като вече има гарантирани 4 такива за проекти на обща стойност над 130 млн. лева.

„Тези 4 проекта разкриват потенциал за разкриването на над 3300 нови работни места“, разкри Стамен Янев.

„Чакам с нетърпение да видя какво ще предложат партиите по време на предизборната кампания в насока привличане на чужди инвеститори, защото наистина е важно и мисля, че всички трябва да помислят за това в своите платформи. Привличането на големи инвеститори може да донесе ръста в икономиката, който очакваме, особено след ефектите на глобалната финансова криза, които покоряват не само Европа, а и нас. Искам да видя големи инвеститори през следващите 4 години, а те до голяма степен зависят от политическата стабилност“, каза от своя страна доц. д-р Евгени Евгениев.

По думите му страната ни разполага с европейския потенциал на ниво пазар, но ѝ трябва и стратегия за квалифициране на необходимите кадри, като трябва да се насочи към професионални гимназии и технически университети.

„На всички трябва да е ясно, че България е на последно място в ЕС по иновационно представяне. Не се възползваме достатъчно добре от позицията си на член на ЕС. Необходимо е да имаме много стабилна координационна политика на високо ниво, която да адресира именно връзката между иновациите, научните изследвания и връзката с инвестициите. Започваме прехода – 1990 г. – с инвестиции в научно-изследователска и развойна дейност в размер на 2,5% от БВП. Оттам насетне, за последните 20 години, най-доброто ни постижение в областта достига едва 0,6% от БВП. Причината е, че правителствата не намериха за нужно да приоритизират именно този сектор. Необходима е намеса със законодателни мерки. Говорим за закона за инвестициите, за закона за насърчаване на научните изследвания и проекта на закона за иновациите“, коментира доц. Евгениев.

Янев обаче остава оптимист, тъй като по думите му доста компании вече са в България и има натрупване в тази област. „Цялата политика на страната трябва да е насочена в тази посока. Имаме нужда от по-гъвкави мерки за стимулиране на такъв тип инвеститори“,  каза още той.

Цялата дискусия можете да видите във видеото с първата част от предаването:

Изминали издания на Invest/Or гледайте тук

Следете Invest/Or и във Facebook

Още видеа гледайте на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:30 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
Спящият бик
преди 7 години
При такова число термина "ПЧИ" е неуместен. Ами че то клони към 0!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 2
StraightForward
преди 7 години
Да и да плати на РУСИЯ ЗА ЕНЕРГИЙНИТЕ НИ ПРОЕКТИ ОЩЕ КЪМ 2-3 МЛРДЛ.ЛВ, МНОГО УМНО И МНОГО УСПЕШНО!! ВЪОБЩЕ ВЪРТИТЕ СУЧЕТЕ ПАК РУСКИ ЕНЕРГИЙНИ ПРОЕКТИ САМО В ПРАЗНИТЕ ВИ ГЛАВИ!???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 3
Vesko94
преди 7 години
Малииии, тая цифра космическа, бе!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още