IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Администрацията на Тръмп отново попадна под критика

Рекс Тилърсън не представи лично доклада на Държавния департамент за състоянието на правата на човека по света

09:12 | 04.03.17 г. 46
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Американският държавен секретар Рекс Тилърсън. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Американският държавен секретар Рекс Тилърсън. Снимка: Ройтерс

Държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън, който по време на изслушването си преди избирането му на поста  потвърди многократно обещанието си да насърчава правата на човека като основна американска ценност, разтревожи защитниците на правата на човека, като не се яви лично, за да представи годишния доклад за правата на човека на Държавния департамент, публикуван в петък.

Много дискретният държавен секретар на Доналд Тръмп почти не прави изявления от встъпването си в длъжност на 2 февруари и противно на обичайната практика от 25 години насам той не представи пред пресата и в директно предаване по телевизията доклада, който е международна панорама на състоянието на правата на човека в близо 200 страни по света. 

Докладът е образно казано „една от големите институционални срещи на американската дипломация", заедно с докладите за религиозните свободи, търговията с хора, тероризма. При представянето на доклада обичайно има тържествена декларация от държавния секретар.

Но относно доклада за състоянието на правата на човека за изминалата 2016 г., който е първият от поредицата важни доклади на администрацията на Тръмп, нещата протекоха по-дискретно. Нямаше изявление на държавния секретар, нито пресконференция на неговия заместник, отговарящ за правата на човека. Нито пък който и да е висш служител на Държавния департамент не направи коментари пред камерите на телевизиите, които обикновено се наблюдават по целия свят, включително и от длъжностни лица в авторитарни държави, чиито нарушения се открояват в доклада, коментира The Washington Post.

Изводите в анализа са направени по време на президентството на Барак Обама и са събрани и обобщени от екипа на тогавашния държавен секретар Джон Кери.

В предговор на доклада, под който стои подписът на Рекс Тилърсън, се казва, че насърчаването на спазването на човешките права и демократичното управление е един фундаментален елемент от външната политика на САЩ.

„Нашите ценности са равносилни на нашите интереси, когато става дума за човешки права", се казва в предговора, написан от Тилърсън. В него се подчертава ангажиментът на Вашингтон към свободата и демокрацията.

В доклада се констатира, че състоянието с основните свободи - свободата на словото и свободното събиране се е влошило по света и че е станало по-трудно за опозиционни групи и правозащитници да организират действията си, предаде AP.

В материала се казва, че има нарастващ ограничаващ контрол над медиите и интернет свободата, както и нарастващо подтискане на политически опозиционни групи. В документа се казва, че групите на гражданското общество, представляващи различни сектори от населението, имат по-малко възможност за действие.

В доклада не се съдържа класация или оценка на анализираните страни, не се правят и сравнения между страните. Съдържа се специфична информация за състоянието на човешките права във всяка една страна.

Според председателя на американската правозащитна организация Human Rights Watch Кенет Рот Тилърсън не е представил доклада, за да избегне да отговаря на въпроси за Тръмп, предаде AFP.

Но отсъствието на Тилърсън подчертава до каква степен бившият изпълнителен директор на ExxonMobil предпочита да практикува по-прикрития, корпоративен стил на управление, отколкото публичната дипломация, практикувана от неговите предшественици, коментира още The Washington Post.

Някои от по-важните констатации в доклада са, че анексирането на Крим от Русия се е отразило негативно върху състоянието на човешките права на полуостров. Докладът подробно обрисува тежката ситуация в Украйна, за която, според него, е отговорна Русия, посочва DPA.

Документът отбелязва, че в Русия съществува ограничаване на участието в политически дейности, свободата на словото и свободата на събранията, наред с дискриминация от страна на правителството срещу малцинствата.

Докладът описва изчерпателно нарушенията срещу правата на човека в Китай. В страната има десетки хиляди политически затворници, въпреки че властите отричат. Посегателствата върху човешките права включват произвол, отнемане на живота, екзекуции без съдебен процес, незаконно задържане, мъчения и изтръгнати с изтезания признания, арести и преследване на журналисти, юристи, дисиденти и участници в петиции, отбелязва той.

За Турция в доклада се казва, че правителството е хвърлило в затвора десетки хиляди хора, обвинени в подкрепа за неуспешния държавен преврат миналата година, често без доказателства.

Докладът отчита също остро увеличение на убийствата без съд на Филипините - през втората половина на 2016 г. полицията и неизвестни доброволчески отряди са избили над 6000 предполагаеми наркодилъри и потребители. Въпреки твърденията на президента Родриго Дутерте, че властите ще разследват незаконнитe действия, докладът посочва, че има сериозни опасения за безнаказаност на правителствени и местни представители.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

34
rate up comment 3 rate down comment 7
khao
преди 7 години
и като цяло е прав ... такива като тебе щеше да са по дърветата ако имахме правова държава койято се грижеше правилно към предателите :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 4 rate down comment 7
khao
преди 7 години
те ако баннваха, ти щеше да си първия ... :) расист-комплексар, все валидни причини :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 8 rate down comment 7
ing5rov
преди 7 години
Ако изповядваше същите ценности като тебе , щеха и по ЕГН да го бамнат...важното сега е че разводнява нашите коментари !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 7 rate down comment 11
StraightForward
преди 7 години
ти и ЦЕЛИЯТ ПРОДАЖЕН РОД НА БЕСИЛОТО ЗА ПРОДАВАНЕ НА БЪЛГАРИЯ !!! ТИ ЩОМ ТАКА МИСЛИШ, ЗНАЧИ НЕ СИ БЪЛГАРИН, ПИТАЙ СЪСЕДИТЕ СИ, АЗ БЪЛГАРИН ЛИ СЪМ!!???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 6 rate down comment 7
StraightForward
преди 7 години
КОМЕНТАРЪТ Е ИЗТРИТ ЗАРАДИ ОБИДНО СЪДЪРЖАНИЕ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 3 rate down comment 6
StraightForward
преди 7 години
КОМЕНТАРЪТ Е ИЗТРИТ ЗАРАДИ ОБИДНО СЪДЪРЖАНИЕ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 6 rate down comment 3
ing5rov
преди 7 години
Дай на някого пет лева да ти преведе и най вече обясни !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 5 rate down comment 6
Стоян Петров
преди 7 години
Ти сериозно ли ги пишеш тези неща или срещу рубли. Путин командва само и единствено в Сирия. Причината е че САЩ не пожелаха да свалят Асад, защото сунитите трябва да вземат властта. Същите със сигурност щяха да изтребят и прогонят двата милиона християни. Америка нямаше полезен ход. Русия също, но явно не могат или не искат да го разберат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 2 rate down comment 6
StraightForward
преди 7 години
КОМЕНТАРЪТ Е ИЗТРИТ ЗАРАДИ ОБИДНО СЪДЪРЖАНИЕ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 6 rate down comment 4
ing5rov
преди 7 години
https://deutsche-wirtschafts-nachrichten.de/2017/03/04/usa-zerfleischen-sich-selbst-putin-schafft-im-nahen-osten-fakten/САЩ се саморазрушават...Путин командва Близкия изток.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още