IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

К. Петкова: Все повече български компании търсят директен подбор на топмениджъри

Факторите, които влияят на формирането на възнаграждението, са свързани с развитието на сектора, посочва Калина Петкова от Българската екзекютив сърч асоциация

12:17 | 06.03.17 г. 1
<p>
	Калина Петкова, член на Управителния съвет на Българската екзекютив сърч асоциация (БЕСА).<em> Снимка: Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Калина Петкова, член на Управителния съвет на Българската екзекютив сърч асоциация (БЕСА). Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Все повече български компании се обръщат към услугата директно търсене на топмениджъри и това е един от добрите изводи в нашето проучване, каза Калина Петкова, член на Управителния съвет на Българската екзекютив сърч асоциация (БЕСА) в предаването Invest/Or по Bloomberg TV Bulgaria.

Миналата седмица асоциацията публикува своя анализ за възнагражденията на висшите мениджъри, като проучването се основава на фирми с предимно среден оборот – около 10 млн. евро и персонал около 300 души.

„Ако допреди години в нашето портфолио от клиенти влизаха основно международни компании и техните поделения тук, сега около 20% от клиентите са ни български компании“, допълва Калина Петкова. „Тук отново собствеността на бизнеса има значение, но водещи при избора на такъв професионален подход за наемане на топмениджмънт е осъзнаването на нивото на професионализъм и етика, което компанията ще получи, и разбирането, че това е инвестиция, а не разход, която намалява риска от неправилното или некачествено наемане“, посочва тя. 

По думите на Калина Пекова стандартно ролите, които се търсят, са членове на управленските бордове, но те са се променили през годините.

„Ролята на финансовия директор преди 5-6-7 години е различна от това, което е сега. Маркетинг директорът пък сега е много по-стеснен, много по-тактически, много по-оперативен. Така че по-скоро се търсят нови компетенции, актуални към момента, нови позиции, свързани с нови пазари и продукти“, допълва тя.

Изводите от проучването на БЕСА не носят някаква новост по отношение на възнагражденията особено на ниво изпълнителни директори.

„Заплатите се движат наистина в рамките на 100-120 хил. евро годишно за главен изпълнителен директор, усреднени стойности за проектите, преминали през членовете на асоциацията и динамиката при тях не е много голяма през 2016 г. спрямо 2015 г.“, посочва Петкова.

„Факторите, които влияят на формирането на възнаграждението, са свързани по-скоро с развитието на сектора, от който идва компанията, състоянието на компанията в България или компанията майка като обороти, печалба, също размера на бизнеса – оборот и персонал, със сигурност имаме и макроикономически тенденции“, обяснява Петкова и допълва, че заплатите на висшите мениджъри са по-често обект на индивидуално договаряне, базирано на някои принципи и фактори.

Целия разговор с Калина Петкова вижте във втората част на предаването Invest/Or:

Изминали издания на Invest/Or гледайте тук

Следете Invest/Or и във Facebook

Още видеа гледайте на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:59 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
black_dragon
преди 7 години
Милата, да си смени дилъра, че се излага като ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още