IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изолираната Германия на Ангела Меркел

Ако германският канцлер погледне през прозорците на кабинета си в Берлин, ще види на хоризонта доста проблеми

08:55 | 11.03.17 г. 12
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Ангела Меркел описва идеята, че днес тя е реалният лидер на западния свят, като „гротескна“ и „абсурдна“. Гневът на германския канцлер е разбираем. Съвременна Германия няма желание да води Запада, а и не е достатъчно силна, за да носи това бреме, коментира анализаторът по международна политика на Financial Times Гидиън Рахман.

Нереалистичните очаквания обаче не са единствената причина за германските тревоги. Ако Меркел погледне през прозорците на кабинета си в Берлин, ще види на хоризонта доста проблеми. На изток са все по-авторитарните и германофобски правителства на Полша и Унгария. Още по на изток е враждебна Русия. На запад са САЩ на Доналд Тръмп. На север – Великобритания пред Brexit, а на юг - Италия и Гърция, две затруднени страни, които все повече обвиняват Германия за икономическите си проблеми.

Събрана в едно, ситуацията заплашва да съживи стария германски кошмар: страха да бъдеш голяма, изолирана сила в центъра на Европа. Ситуацията може би е дори по-гротескна, тъй като – за разлика от ХХ век, сегашната самота на Германия има много малко общо със зло поведение от нейна страна. Точно обратното, именно светът около Германия се променя бързо, а популизмът и национализмът са във възход в Европа и САЩ.

Разбира се, могат да се отправят критики срещу начина, по който правителството на Меркел управлява кризите с еврото и с бежанците. Тези критики се насочват с особена жестокост от Варшава, Атина и други столици на ЕС. Никой обаче не поставя наистина под съмнение ангажимента на съвременна Германия към либералните ценности у дома и към интернационализма в чужбина, коментира Рахман.

Проблемът е, че непоколебимата решителност на Германия към тези ценности се усеща като изключение, а не като правило. Един американски делегат, връщайки се от конференцията по сигурността в Мюнхен наскоро, отбеляза, че „е било хубаво отново да бъдеш в нормална страна". Германската нормалност в момента е нещо необичайно.

Опасността и специфичната характеристика на позицията на Германия се подчертава още повече, когато бъде сравнена с международната ситуация, пред която се изправи страната през 2008 г., точно преди избухването на финансовата криза. Същото лято харизматичен и идеалистичен кандидат за президент на САЩ - Барак Обама, посети Берлин и изнесе реч пред огромна и ентусиазирана тълпа.

В Москва малко по-прозападен президент – Дмитрий Медведев, пое поста от Владимир Путин. След като разширяването на изток на ЕС наскоро бе приключило, Германия се оказа заобиколена от приятелски демокрации, които бяха страни членки на блока. Еврото явно работеше добре, а страните в Южна Европа просперираха и споделяха ентусиазма на Германия към ЕС. И Великобритания, и Франция се управляваха от проевропейски центристки правителства.

По-малко от десетилетие по-късно всичко това е изцяло променено, продължава Рахман. За Германия най-тревожните развития вероятно са и най-близките до дома. ЕС би трябвало да е крайният гарант срещу завръщането на германската изолация на европейския континент. Великобритания обаче гласува да напусне. Brexit означава, че ЕС губи държава, която винаги е била жизненоважна за европейския баланс на силите. Това е и прецедент за потенциални бъдещи излизания. Вече е ясно, че ЕС може би наистина ще се разпадне.

Почти толкова тревожно за Германия е и перспективата страните да останат в ЕС, но да не уважават фундаменталните ценности и икономическите правила. Ерозията на демокрацията в Полша и Унгария – на фона на надигащия се национализъм, е особено обезпокоителна за правителството на Меркел, тъй като няма точно лекарство срещу това. ЕС трябваше да бъде гаранцията срещу подобно нещо, но и това не успя да постигне.

През следващите седмици и месеци популистките и националистическите партии вероятно ще се представят силно в холандските и френските избори. Ако Марин льо Пен спечели президентския пост през май, мнозина в Берлин смятат, че ЕС може да се срине.

Междувременно в Италия проевропейският център се свива под влиянието на кризата на еврото. Популисткото и евроскептичното движение „Пет звезди“ е основната опозиция в страната и може да дойде на власт през следващите 12 месеца. Кризата с дълговете на Гърция може отново да започне.

Развитията в Москва и Вашингтон също са особено тревожни за германското правителство. Германия поведе европейския отговор срещу незаконното анексиране на Крим от Русия. Цената за това е острото засилване на враждебността между Германия на Меркел и Русия на Путин. Предвид мрачната история на ХХ век враждебната връзка с Москва налага специален психологически натиск върху Берлин.

По времето на Студената война Западна Германия можеше да се обърне поне към САЩ за непоколебима подкрепа. В епохата на Тръмп на тях вече не може да се разчита. Напротив, Тръмп открито презира Меркел и повдига сериозни въпроси за ангажимента му към по-широкия западен алианс.

Предвид толкова много неща, които протичат зле за Германия, ситуацията много зависи от изборите във Франция, завършва Рахман. Ако проевропейският, прогерманският Еманюел Макрон стане президент, това ще бъде успокоение за Берлин. Победата му ще успокои нарастващото усещане на Германия за изолация и ще предложи нова надежда, че френско-германското партньорство може да съживи ЕС. И обраното, ако льо Пен спечели, германският кошмар ще е пълен.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:27 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 4 rate down comment 0
V.At.
преди 7 години
Едно е да защитаваш своите ценности, а съвсем друго е да налагаш своите ценности. В случая с бежанците Меркел наложи на ЕС нейните ценности. Без дебат, без консултации. След като прие 1 млн. бежанци поиска да се разпределят между другите държави. Нещо повече иска да наложи това свое решение. А трябваше да пита преди това. Налаганата със сила представа за демокрация е обикновена диктатура.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 4
Иван Митев
преди 7 години
Г-жа Ангела Меркел страда от свое поведение да не зачита въведеното неправилно управление на паричната система. Тя е с подсигуряван провал, защото, колкото по-добре работи да подпомога икономическият растеж, толкова по-силен потенциал за множество стопански кризи се развива и съпътстващите злини са по-болезнени.За устойчив политически успех е необходимо правилно управление на паричната система.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 10 rate down comment 1
stefanstefanov
преди 7 години
Не си ли променят,така наречените(4-5 на брой) "велики сили",начинът на възприятие относно останалият свят,нищо добро не очаква човечеството.Което от своя страна може да донесе,един истински и донякъде необходим рестарт,на човешкото съществуване.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 29 rate down comment 0
pecan
преди 7 години
Нормално е това което повечето хора смятат за нормално . Защита на обществото от ислямската агресия. Модел в който социалните помощи се дават на хора които са отчислявали данъци на обществото .Повече технократско , а не банкерско адвокатско общество . Толерантност към толерантните и твърдост към не толерантните/престъпници, безделници,фанатици/.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 24 rate down comment 3
michaelis12
преди 7 години
а най-кофтито е, че тея маннгали дет праят зулумите са обучени иддиоти именно от тея ИДИЛ, Ал Нусра, Ал Кайда и Запада си прибира отрочетата да тероризират собственото си население и да му отнеме и последните права, които са му останали. Да насъсква хората в Европа да правят войни, под разни предтескти като координирано и целенасочено вкарване на "клети бежанци" състоящи се предимно от млади пръчове 20/25г., без нит един дядка или бабичка, тва е Либерастията която кликата на Шмъркелица води срещу Европата, после ксенофиби били хората, не те просто не искат да играят мръссните им игрички ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 22 rate down comment 3
michaelis12
преди 7 години
ко става пичове нещо за тролската армия от FT, DW, CNN, Politico, NYT etc. на Шмъркелица, Туск и пенндела Оланд нема ли да напишете?! а пишете за Льо Пеница не пишат, че вкараха 100 кила циггани които ние трябва да храним, че и ако не вземем циггани изнасилвачи в къщата си ще получим глоби, мдааам още малко и престъпниците в Брюсель с техните геййски, маннгалски и заробващи истории aka. CETA, TTIP и разни банкстери нема да съществуват вече щото на народо му писна на щепсела .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 23 rate down comment 6
majnata
преди 7 години
Леберасткосоросоидната приказка свърши , Инвестора...отидЕ си барабар с "харизматичния" Обама ! А Меркел да си събира багажа и да си търси местенце в южна Америка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 30 rate down comment 10
SickSix
преди 7 години
Приказен анализ.. Всички, които са против Германия на Меркел са или германофоби или крайно десни популисти. Заключението също много ми хареса, как "френско-немската" дружба щяла да съживи Европа. Комбината Оланд-Меркел с ментор Барак Обама не постигна ли точно обратното ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 25 rate down comment 8
AlexN
преди 7 години
В крайна сметка вероятно ще надделее разума-последствията от нещо друго би бил тотален хаос,а има и историческа памет.Така че,професионалния инстинкт на жълтата журналистика/друга почти няма/ да търси пожари,катаклизми,стрес,апокалипсис за Европа,слава Богу,има малко връзка с реалния живот.Гилдията просто е на пика на некомпетентноста си и диаметрално далеч от каквато и да е експертна и що-годе смислена оценка на събитията.Разчита на първосигналните реакции.За да "функционира"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още