IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БФБ: Възприели сме международната практика при ребалансирането на SOFIX

Решението за промени в основния индекс остава в сила

08:47 | 14.03.17 г. 6
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

БФБ-София използва максималния планиран обем за увеличението на капитала на Еврохолд България АД от 212 млн. акции и стария размер на фрий-флоута от 19,94%, поради което Еврохолд е определен да влезе в SOFIX, а Индустриален холдинг България АД да го напусне от 20 март 2017 г.

Вчерашният анализ на Investor.bg обаче показва, че истинският брой акции е всъщност 161 млн., а реалният фрий-флоут към днешна дата е 14,92%. Тоест, към днешна дата Еврохолд вече трябва да напусне индекса (ако ребалансирането беше днес), а за да остане в индекса при следващото ребалансиране към 1 септември 2017 г., акциите трябва да поскъпнат с близо 50% до около 1,2 лв. за акция. Ако това поскъпване не се осъществи и ако Индустриален холдинг България АД запази текущата цена на книжата си, през септември ще има обратната операция и "Еврохолд" ще излезе от индекса, а ИХ България ще се завърне в него.

Остава да видим какво ще направи през тези шест месеца Expat SOFIX ETF с неговите 1,26 млн. акции в ИХ България и 0 акции (към момента) в Еврохолд.

Публикуваме и целия отговор на БФБ-София до редакцията на Investor.bg:

Уважаеми колеги,

При определянето на състава на индексите към второ число на месеците Март и Септември, БФБ се е водила и продължава да се води от пазарната капитализация, коригирана с фрий-флоут към първо число на съотвения месец. Възприета е международната практика за ползване на целия размер на увеличението по проспект, до момента на неговото реално отразяване в системите на Борсата, както при изчислението на коригиращите коефициенти за корпоративни събития, така и за водене на регистър на емисиите допуснати до търговия на БФБ.

БФБ е наясно с процеса на увеличение на капитала на емитент – Еврохолд България АД, чийто резултати са отразени с решение на СД на БФБ към дата 8 март 2017 г. Ефективното отразяване на събитието в иденсите, след датата на определяне на състава на индекса 2 март 2017 г. би представлявало нарушаване на Правилата за изчисление на индексите.


Материалът е с аналитичен характер и не е препоръка за покупко-продажба на ценни книжа.

Свързани компании:

БТФ Expat Bulgaria SOFIX UCITS ETF(BGX)

Еврохолд България АД(EUBG)

Индустриален Холдинг България АД(IHB)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:00 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 3 rate down comment 1
StraightForward
преди 7 години
АБСОЛЮТЕН ПОРЕДЕН ЦИРК, КОИТО СЪЩО НЯМА ДА Е ОЦЕНЕН ПОЛОЖИТЕЛНО ОТ НИКОГО, А И ВЕЧЕ Е ИСТОРИЯ!!????КАЖЕ ТЕ МИ, КАК ДА ПРИВЛЕЧЕМ ИНВЕСТИТОРИ, КАТО СТАВАТ ТАКИВА НЕЩА И СЕ ЗНАЯТ !!!!! КОГА И КАК ЩЕ СТАНЕ ТОВА !????? КОГА ЩЕ ИМАМЕ КАПИТАЛОВ ПАЗАР В БЪЛГАРИЯ ???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 17 rate down comment 2
MZ/X
преди 7 години
Единствената коректна реакция от страна на Expat SOFIX ETF на тази абсурдна ситуация е да забави с 6 месеца ребалансирането на фонда. В противен случай е доста вероятно инвеститорите да загубят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 31 rate down comment 2
BSEtrader
преди 7 години
Моите уважения към БФБ и вземащите решения там, но щом нещо "би представлявало нарушаване на Правилата за изчисление на индексите", а е видимо че така оставено е пълно недоразумение, значи час по-скоро трябва да се сменят правилата. Когато нещо се "преписва" от някъде трябва малко и да се помисли. Какво правим при хипотетичния вариант, че август месец няколко бивши привтизационни фондове с голям ФФ например Холдинг Сила, Холдинг Нов Век, Холдинг София обявят 4-5кратни увеличения на капитала? Могат и да са неуспешни, според БФБ няма значение, ще се полват старите данни за ФФ, новия пожелателен капитал и хоп ... ще имаме няколко нови члена на Софикс. ГЕНИАЛНО! Супер идея как да източим едно фондче което се появи наскоро. Не е препоръка, но е много тъжно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 19 rate down comment 2
mpy_yordanov
преди 7 години
Новите акции на Еврохолд са вписани в Търговския регистър на 13 февруари .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 15 rate down comment 3
richar
преди 7 години
Смешници
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 33 rate down comment 5
mpy_yordanov
преди 7 години
личното ми мнение е, че България не е сравнима с чужбина, защото там увеличенията на капитала се осъщестяват почти overnight с банка поемател и предварително е ясно, че са успешни (иначе въобще не ги започват), съответно новите акции веднага се търгуватТук увеличенията отнемат 2 месеца, без поемател и масово са неуспешни или частично успешниНяма база за сравнение и за прилагане на международните практики
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още