IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай ли е двигателят за спада на глобалната бедност?

По-бързият спад на бедността се отдава от мнозина именно на политиката на Пекин, но дали това наистина е така, пита икономистът Макс Розер

11:23 | 14.03.17 г. 5
Автор - снимка
Създател
<p>
	Под 2 на сто от китайците вече живеят в крайна бедност. <em>Снимка: Getty Images News</em></p>

Под 2 на сто от китайците вече живеят в крайна бедност. Снимка: Getty Images News

Според дефиницията на Световната банка хората живеят в крайна бедност, ако разполагат с по-малко от 1,90 международни долара на ден. Международните долари са коригирана спрямо инфлацията и разликите в цените между отделните страни валута. Това е условна разчетна парична единица, прилагана при сравняване на макроикономически показатели на различни страни на света.

Според това определение делът на хората, живеещи в крайна бедност, от общото население на света се свива значително в последните 200 години. Според последните изчисления от над 80% през 1820 г. до почти 10% през 2015 г. През последните години крайната бедност се свива по-бързо от всякога, пише в анализ за своя портал Our World in Data икономистът от Университета в Оксфорд Макс Розър. По думите му често чува, че „вина“ за това развитие носи предимно Китай. 

Дали обаче наистина това е вярно? Наистина ли спадът на глобалната бедност се дължи само на понижението на бедността в Китай?

Нека видим как се развива в исторически план бедността в Поднебесната империя. Следната графика показва на база на изчисленията на Световната банка как се свива делът на китайското население, живеещ под тази линия на бедността. През 1981 г. около 88% от китайското население живее в екстремна бедност (под международната линия на бедност). Според последните изчисления този дял вече е под 2 на сто. 

Това е изключително постижение: преди 40 години почти всички китайци са живеели в крайна бедност, а сега са много по-малко. Но дали този тренд се крие зад цялата история за намаляващата бедност в света?

За да видим дали само Китай е отговорен за спада на крайна бедност, нека изчислим дела на хората, живеещи в крайна бедност отново, без да взимаме предвид данните от Китай - така ние сравняваме една планета с Китай с една планета без Китай.

Таблицата по-долу показва резултата. Синята линия показва спада на бедността в световен мащаб с Китай, а червената линия - изчисленията без Китай. 

Виждаме, че намаляването на бедността в световен мащаб е значително, дори ако не смятаме данните от Китай. През 1981 г. почти един на всеки трима души от световното население, без да е включен Китай, е живеел в крайна бедност. До 2013 г. този дял спада до 12%.

Графиката показва интересна тенденция - че интегрирането на Китай увеличава до 2005 г. дела на хората от общото население, които живеят в крайна бедност, но оттогава ситуацията е обратна и интегрирането на Китай намалява равнището на бедност в световен мащаб. Това се дължи на факта, че делът на китайските бедняци се свива след 2005 г. под равнището на бедността в световен мащаб.

Розър прави още една бележка. Според него е абсурдно да се твърди, че „намаляването на бедността в световен мащаб се дължи единствено на Китай". В крайна сметка става дума за хора, а не за страни - и тъй като повече от един на всеки петима души в света е китаец, настина и за света като цяло е важно постижение, че крайната бедност в Китай се свива значително.

Но спадът на крайната бедност в света е повече от това. Крайната бедност намалява и в Китай, но и в останалата част на света, пояснява икономистът.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:02 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 4 rate down comment 1
Grosss
преди 7 години
Щом има такива, които имат милиярди и трильони неминуемо ще има имилиони такива които няма да могат да оцеляват нормално.Както се казвав оня филм"Шотландски боец",накрая ще остане само един който да има ивсичко останало няма да има.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 6
khao
преди 7 години
дори и елементарна добра новина да излезе, наш нобел ще сътвори поредната чутовна глупост, само ти може да напишеш 10 реда и нищо конкретно да не кажеш ... ае чети повече и по малко пиши !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 6
Стоян Петров
преди 7 години
Споменатите страни когато бяха "добре" бяха по 5, а Либия 2 милиона души. станаха по 25 и ресурсите им не стигат. Не ти ли е идвало на акъла? PS За Чичо Сам си го местя от левия в десния крачол, но фактите понякога имат елементарно обяснение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 3
nobel
преди 7 години
Дори китайците да са "избавили от бедност" само собственото си население това пак е достатъчно голямо постижение. Защото става дума за огромен брой хора. Нещо от порядъка на населението на Европа и Съединените щати взети заедно и умножено по 2. Да не говорим, че заплатите им растат с по 12 - 13 % всяка година. Също така не е много хубаво да се правят обобщения. Защото бедността в световен мащаб може и да намалява, но има места, на които се увеличава, при това драматично. Например Либия Афганистан,Сирия, Ирак .... "заслугата" за това определено не е на Китай.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 1
MZ/X
преди 7 години
Ах тази лоша глобализация какво направи. Трябва да се забрани! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още