IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

(Д)ефектите на плоския данък

Промяна на данъчния модел поставя под въпрос изпълнението на приходите в бюджета и се отразява и на "сивата икономика"

15:11 | 15.03.17 г. 27
<p>
	<em>(Отляво надясно)</em> Петър Ганев, Георги Саракостов, Красен Станчев и Георги Ангелов. <em>Снимка: Facebook страницата на фондация &quot;Фруидрих Науман&quot;</em></p>

(Отляво надясно) Петър Ганев, Георги Саракостов, Красен Станчев и Георги Ангелов. Снимка: Facebook страницата на фондация "Фруидрих Науман"

С наближаването на парламентарните избори на 26 март темата „за“ и „против“ плоския данък отново е на дневен ред.

След последните данни за платежния баланс на България е особено важно бъдещите управляващи да имат ясна идея какво правят с данъчната система в страната, защото тя е важна и за живеещите и работещи тук, и за чуждите инвеститори, които планират развитие на бизнеса си в страната. Промяна на данъчния модел поставя под въпрос не само изпълнението на планираните данъчни приходи, но и разполагаемия доход на домакинствата, а има значение и за дела на "сивата икономика".

„Плоският данък е под сериозна заплаха“, коментира директорът на Фондация „Фридрих Науман“ за Югоизточна Европа Даниел Кадик по време на представянето на книгата „Плосък данък в България – предистория, въвеждане, резултати”, издадена от Института за пазарна икономика (ИПИ) в партньорство с фондацията.

„Фактът, че тази книга идва сега показва колко е важен този дебат. Това са вашите пари, които властта харчи. Имате право да знаете за какво се разходват и да сте сигурни, че се харчат разумно. С оглед предложенията на някои партии за данъчната система разговорите по темата са повече от спешни“, добави още Кадик.

Припомняме, че всъщност почти всички политически сили се обявяват за запазване на съществуващата в момента данъчна система, с някои дребни и незначителни корекции при облекченията и преференциите.
БСП в крайна сметка се отказаха от радикални промени и предлагат да направят „плавен изход“ от плоския данък с въвеждане на 20-процентна ставка за физическите лица с доходи над 120 хил. лв. годишно.  Червените ще правят и първи стъпки към семейното подоходно облагане, като идеята е приспадане до 50 лв. месечно от дължимия данък общ доход на работещите родители за дете.

Това, според икономистите, би сложило край на плоското облагане в България. По думите на Красен Станчев, който е част от авторския колектив на книгата, около 14 млн. лв. годишно ще влизат в бюджета, ако бъде увеличен налога за хората с годишен доход над 120 хил. лв., така както предлагат от БСП. С моите студенти изчислихме, че тези пари се харчат за 3 часа, допълни той.

Икономистът Георги Ангелов, който също е един от авторите на книгата, припомни, че единната ставка е естествен завършек от поредица реформи. „Проблемът е, че ни отне твърде много време да стигнем до правилните решения. Например, Естония въведе единната ставка преди 20 г. Ние точно тогава въведохме валутния борд, но това се случи след хиляди проценти инфлация, девалвация на лева и фалити на банки. В началото на 90-те години имахме 52% ефективна данъчна ставка, никой не плащаше и не декларираше налози“ посочи той. 

По думите му управляващата в момента партия в Естония е искала да премахне плоския данък, но това така и не се е случило. „Причината е, че е неразумно да махаш нещо, което работи. Това би довело до сериозни загуби за бюджета и ако тези пари не са в хазната, няма как да вдигаш пенсии и да строиш магистрали“, обясни експертът.

Ефектът се вижда най-осезаемо при прехода от икономически ръст към рецесия след 2009 г.  Това е единственият приход в бюджета, който не намалява, а дори се увеличава, въпреки че по време на кризата бяха загубени 180 хил. работни места, добави Десислава Николова, която също е сред авторите на книгата.

Последна актуализация: 21:02 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

26
rate up comment 0 rate down comment 0
Dies Irae
преди 7 години
Всички който работят плащат толкова. ВСИЧКИ!!!Но кажи ми според теб като толкова разбираш от бизнес явно, как да работи едно производство след като всичко от което зависи (инфраструктура, ток, вода, държавна администрация, образовани кадри и тн.) е под всякаква критика. Най обичам такива държавни щатни заплатополучатели да коментират неща който не са им в компетенцията. ПП: ако си бил наистина кадърен да си създал ти производство, но за съжаление всички искате някой друг да мисли как да ви създава работа вие само да мислите кога идва заплатено време и как да се скатавате до тогава. Защо ти не си създал нещо ами най лесното - понеже аз немога (поради липса на лични качества, смелост, желание или идея) да плюем и толкоз.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 0 rate down comment 0
Dies Irae
преди 7 години
Тъй като съм в частния сектор и плащам данъци (заплатите на всички на държавната хранилка) мога с ръка на сърцето да заявя, че ако зависи само от мен, прехвърлям си пенсионното осигуряване в частен фонд. Здравното и него. И не бих дал на тая *** нито 1 стотинка данък! Защо ли? Вместо да ми говорят за промени в данъчната система и колко да взимат да заговорят за това как да върнат доверието на нас данъкоплатците в системата. Питате защо? Защото ни писна да наливаме пари в една бездънна каца и насреща да няма нищо! Аз, че пенсия няма да видя дори и да я доживея ми е ясно (няма да има кой да работи за да изкара пенсията ми, вече се тревожа и за пенсията на родителите ми) без значение, че си внасял. Данъци плащаме за път (пътища в държавата няма освен в халюцинациите на Бай Тиквонии) образование (всички виждаме резултатите) Закон и ред (за умрелия или добро или нищо ПП: всеки ден гледам полицаите как се борят с един еднорък бандит (ротативка) но все още безуспешно)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 1 rate down comment 0
khao
преди 7 години
всички плащаме по толкова, всички дето не крием доходи ... така че не се прави на важем, не си !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 7 години
Говориш абсолютни глупости отново ... това за капитализма. Иначе за плоския данък и борда си прав, да го повторя че да разбереш що за стока сме ние, а не лъжци и нагаждачи като вас :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 2 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 7 години
Псолютно! Еваларка!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 7 rate down comment 2
data
преди 7 години
1.Искам да помоля само хора който РЕАЛНО плащат данъци върху доходите да коментират данъчната система - разни разбирковци дет са ПОЛУЧАВАЩИ от бюджета леко не са в темата2. Научете се най накрая на елементарни неща - СОЦИАЛНА ПОЛИТИКА СЕ ПРАВИ ПРЕЗ РАЗХОДИТЕ А НЕ ПРЕЗ ПРИХОДИТЕ НА БЮДЖЕТА 3. Ако някога сте забили поне един пирон самостоятелно трябва да сте наясно , ЧЕ работещите неща не се пипат
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 1 rate down comment 1
data
преди 7 години
1. Искам да помоля
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 2 rate down comment 3
georgi_shum
преди 7 години
Във случая бай ви Мави е прав 100 %. На черното бяло не мога да кажа. Плоския данък и борда са най умните неща правени в тази държава, и са най справедливи за нашите условия. Премахването им ще е безумие и ще е с катастрофални последици за икономиката ни.Но в определението си за неолиберналния капитализъм или по скоро за последствията от него Тодоре, не си прав. Или поне умело забъркваш манипулативна манджа от полуиистини и премълчани такива, за да докажеш тезата си :) Но това е тема на друг разговор..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 2 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 7 години
***=ко^муне
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 3 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 7 години
Нема как да съм, щото тоя лаф аз го измислих, за да обознача и се отгранича от доминиращите смарт-инвестори от айтисиктира тука, според които аз съм ***. Истината е, че за разлика от тех, аз от 25 години не съм зимал заплата и не съм излизал отпуска.... ако ме четеш прайлно... ;) ... което ме прави техен антипод, начи - аз като съм ***, те са капиталета... щот капиталисти посмъртно не са.... хихи...Иначе има и други в тая държава като мене, ама ни им се пише тука, щот не били инвестори, а най-обикновени частници... хихи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още