IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

(Д)ефектите на плоския данък

Промяна на данъчния модел поставя под въпрос изпълнението на приходите в бюджета и се отразява и на "сивата икономика"

15:11 | 15.03.17 г. 27
<p>
	<em>(Отляво надясно)</em> Петър Ганев, Георги Саракостов, Красен Станчев и Георги Ангелов. <em>Снимка: Facebook страницата на фондация &quot;Фруидрих Науман&quot;</em></p>

(Отляво надясно) Петър Ганев, Георги Саракостов, Красен Станчев и Георги Ангелов. Снимка: Facebook страницата на фондация "Фруидрих Науман"

С наближаването на парламентарните избори на 26 март темата „за“ и „против“ плоския данък отново е на дневен ред.

След последните данни за платежния баланс на България е особено важно бъдещите управляващи да имат ясна идея какво правят с данъчната система в страната, защото тя е важна и за живеещите и работещи тук, и за чуждите инвеститори, които планират развитие на бизнеса си в страната. Промяна на данъчния модел поставя под въпрос не само изпълнението на планираните данъчни приходи, но и разполагаемия доход на домакинствата, а има значение и за дела на "сивата икономика".

„Плоският данък е под сериозна заплаха“, коментира директорът на Фондация „Фридрих Науман“ за Югоизточна Европа Даниел Кадик по време на представянето на книгата „Плосък данък в България – предистория, въвеждане, резултати”, издадена от Института за пазарна икономика (ИПИ) в партньорство с фондацията.

„Фактът, че тази книга идва сега показва колко е важен този дебат. Това са вашите пари, които властта харчи. Имате право да знаете за какво се разходват и да сте сигурни, че се харчат разумно. С оглед предложенията на някои партии за данъчната система разговорите по темата са повече от спешни“, добави още Кадик.

Припомняме, че всъщност почти всички политически сили се обявяват за запазване на съществуващата в момента данъчна система, с някои дребни и незначителни корекции при облекченията и преференциите.
БСП в крайна сметка се отказаха от радикални промени и предлагат да направят „плавен изход“ от плоския данък с въвеждане на 20-процентна ставка за физическите лица с доходи над 120 хил. лв. годишно.  Червените ще правят и първи стъпки към семейното подоходно облагане, като идеята е приспадане до 50 лв. месечно от дължимия данък общ доход на работещите родители за дете.

Това, според икономистите, би сложило край на плоското облагане в България. По думите на Красен Станчев, който е част от авторския колектив на книгата, около 14 млн. лв. годишно ще влизат в бюджета, ако бъде увеличен налога за хората с годишен доход над 120 хил. лв., така както предлагат от БСП. С моите студенти изчислихме, че тези пари се харчат за 3 часа, допълни той.

Икономистът Георги Ангелов, който също е един от авторите на книгата, припомни, че единната ставка е естествен завършек от поредица реформи. „Проблемът е, че ни отне твърде много време да стигнем до правилните решения. Например, Естония въведе единната ставка преди 20 г. Ние точно тогава въведохме валутния борд, но това се случи след хиляди проценти инфлация, девалвация на лева и фалити на банки. В началото на 90-те години имахме 52% ефективна данъчна ставка, никой не плащаше и не декларираше налози“ посочи той. 

По думите му управляващата в момента партия в Естония е искала да премахне плоския данък, но това така и не се е случило. „Причината е, че е неразумно да махаш нещо, което работи. Това би довело до сериозни загуби за бюджета и ако тези пари не са в хазната, няма как да вдигаш пенсии и да строиш магистрали“, обясни експертът.

Ефектът се вижда най-осезаемо при прехода от икономически ръст към рецесия след 2009 г.  Това е единственият приход в бюджета, който не намалява, а дори се увеличава, въпреки че по време на кризата бяха загубени 180 хил. работни места, добави Десислава Николова, която също е сред авторите на книгата.

Последна актуализация: 21:02 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

16
rate up comment 1 rate down comment 2
creepazoid
преди 7 години
Синеочко, ти последния ли остана в тая държава дето не си капитале, а? Хахахахаха......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 4 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 7 години
Абе това е най-малко ненормалното нещо в тази държава... не знам дали знаеш аз за какво говоря... хихи... Хайде да не се замеряме с мазни гранясали банички като "морал" и "социална срлаведливост" - нали сичките тука сте капиталета? Или и това не знаете какво значи? Нали сички скачахте за капитализъм и за пазарна икономика - пазарът определя заплатите и цените, а плоският данък е изключително подходящ за развиваща се бедна пазарна икономика! Но ти май си от средите на пролетариата, който мрази комунистите и верва в честния капиталист? Сигурно и в дядо Коледа? хихи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 7 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 7 години
Либерален или по-точно - неолиберален капитализъм е този икономически ред, при който мултинационални и наднационални корпорации се разпореждат с икономическото и политическото устройство на подведомствените им територии, където изсмукват всичките печалби в неконтролирани от национални органи финансови убежища, а оставят на правителствата в губерниите да се занимават с разходната част по дейността - социални програми, образование, здравеопазване, вътрешен ред, отбрана и прочее все досадни и най-вече - скъпи занимавки. Нещо просветна ли ти, или все така влашки мрак и кал?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 7 rate down comment 3
sdar
преди 7 години
ТапиГьоз, хайде стига сме се сравнявали с положението отпреди 20г. Знаеш за какво говоря, че не е морално ако положението в държавата ти е провал, ако заплатите са най-ниски в целия ЕС и ако едвам стигат за живот, ти да ги облагаш с 10% на общо основание. И да се фалиш колко пари се събирали били. И да събираш 20% и от хляба дори. Не е нормално, освен ако ме мислиш че искаме да имаме див капитализъм.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 4 rate down comment 3
khao
преди 7 години
обаче си цар като трябва да се смеси истина и неистина :):) ... всичко е така и в средата на изказването комуниста в теб не издържа ... ква е тая глупост либерален капитализъм дето я измисли ? :):) що не написа неолиберален капитализъм че звучи още по стряскащо за средностатистическия мурзилец
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 17 rate down comment 4
Mavi Goz
преди 7 години
Да, щото преди плоския данък се бехме уринали у богатство и съксес, нали? Нема му нищо на плоския данък! Той и борда може да се окажат най-умните неща, направени в тая изтръпналя държавица за последните 30 години!Спрете да пишете глупости! Именно богатите плащат много повече от бедните и в абсолютно изражение, и като желание изобщо да плащат! Парите в бюджета не стигат никъде, независимо от данъчната скала! Затова са планините от дългове на правителствата и в ЕС, и в САЩ! Не стигат, защото държавата издържа едрия частен бизнес, за да симулира "либерален капитализъм"!!! Цялата икономическа доктрина е сбъркана, а не данъчните ставки! ***^ераска раота, г-жа Петрова - това е диагнозата! Приватпрофитсоцлосизъм!Не ръчкайте борда и плоския данък, защото сега не е цвете, но съвсем ще си *** майката - вече сме сърбали чорбицата на майсторите преди борда и плоския данък - айде нема нужда пак...!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 4 rate down comment 8
khao
преди 7 години
нещо не разбрах какво пречи липсата на необлааем минимум н аплоския данък, при положение че това е най-справедливия и всеки плаща равен процент ... както трябва да бъде и както е написано у библията ако сте правослвани (а вие сте, че малкия гледа ;)), хахахаха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 6 rate down comment 6
khao
преди 7 години
да ти издам и на теб една тайна, плоския данък е за физически лица, не е за фирми .... та кви реинвестиции ? :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 3
khao
преди 7 години
да ти кажа напълно ясно го осъзнавам че не искам да плащам :):) ... мислих и пак не ми се плащат :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 17 rate down comment 2
Karo
преди 7 години
Липсата на необлагаем праг е бич на плоския данък, защото при нас минималните и средни заплати са на нива които са толкова ниски, че не стигат за нормален живот. И не стига че са ниски, ами им и събораш 10% ДОД, което си е цинизъм.Отделно пак си е цинизъм и 20% ДДС за храни и лекарства, то май ние сме от единиците без преференциално ДДС за тези стоки. Ако народа беше богат, някакси бива, но ако работиш за 500лв. и плащаш 10% ДОД върху тях, после да те дерат и 20% за хляба дори, ами цинизъм си е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още