IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В. Начев: Има вероятност "Газпром" да ни съди за цената на газа

Намаляването на цената, договорено през 2012 г., е обвързано с проекта "Южен поток", припомни енергийният експерт

09:30 | 16.03.17 г. 5
<p>
	Снимка: <em>Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Има възможност "Газпром" да предяви претенции за цената на газа в арбитражен съд, смята енергийният експерт Васко Начев. Пред журналисти той уточни, че причината е спирането на проекта "Южен поток".

През 2012 г. българското правителство успя да договори намаляване на цената на природния газ с 20%, което беше обвързано с реализацията на проекта за газопровод. По-късно обаче работата по него беше замразена и това дава възможност на руската компания да си потърси разликата в цената.

Именно по тази причина в предложението на "Газпром" пред Европейската комисия  за премахване на изкривяването на газовия пазар в Централна и Източна Европа присъства и нелогичният за някои експерти ангажимент да не бъдат търсени компенсации от България за прекратяването на "Южен поток".

До този момент от "Газпром" не са подали официално заявление до България за спиране на "Южен поток". Проектът беше прекратен от руския президент Владимир Путин по време на визита в Анкара през декември 2014 г.

Тогава той изненадващо за мнозина обяви, че работата по "Южен поток" се спира за сметка на наследника - "Турски поток". Оттогава обаче Русия, макар и фактически прекратила проекта, не е подавала официално заявление за това до своите партньори, включително и до България.

Темата за "Южен поток" беше разисквана и по време на кръгла маса за бъдещето на големите енергийни проекти - "Южен поток", АЕЦ "Белене" и "Бургас - Александруполис". Експертите бяха категорични, че те са политически мотивирани и няма икономическа възможност за тяхната реализация.

По време на дискусията Васко Начев коментира някои от пречките пред "Южен поток". На първо място това е липсата на пазар, смята той. Това е и пречка пред развитието на Южния газов коридор, защото целта на всички подобни проекти е да доставят газ за един от най-развитите пазари в региона - италианския, а той е пренаситен.

"Европа нервничи от липсата на гъвкавост, не от присъствието на "Газпром", смята още експертът.

Той определи още като изгодни за България и другите ангажименти, които поема "Газпром" пред ЕК и касаещи развитието на газовия пазар в региона. Клаузата, която позволява препродажба на газ на трети страни, например, е нужна на фона на очакваните 1 млрд. куб. метра газ от Азербайджан след 2019 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 4 rate down comment 7
Mavi Goz
преди 7 години
Хахаха... Юристката пак се събуди и се обади от коневърза... Още малко и ше почнеме да преподаваме тука международно право, а? Пхахаха... Вътрешно, външно... и айде, изонодехме се и по тоя казус... хихихи..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 4
opetkov
преди 7 години
Накрая пак ще платим.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 4
opetkov
преди 7 години
Накрая пак ще платим.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 3
Ironhorse
преди 7 години
Газпром не може да ни съди, защото ние не сме го спирали.руснаците разбраха по трудния начин, че законодателството на ЕС е вътрешно за страните членки, а не е международен договор, за да се конкурира с тези на Газпром, чрез русия.Юристите на Газпром по международно и ЕС право са си за уволнение.А, клаузата изисквана от ЕК, е застраховка срещу БСП дойде на валст да не вземе и да направи така, че Газпром да може да ни съди.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 27 rate down comment 7
Спящият бик
преди 7 години
Никой никого не може да съди за нищо. Южен поток никога не е прекратяван - нито от нас, нито от Газпром. Като член на ЕС, ние само поискахме да е съобразен с европейските изисквания, а Путин го "спря", ама устно - черно на бяло няма!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още