IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България се нарежда сред силните жилищни пазари в глобално проучване

Ръстът на цените на имотите у нас изпреварва средното повишение за 55 страни, обхванати от доклад на Knight Frank

10:43 | 16.03.17 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Жилищният пазар в България е сред най-бързо растящите в света според класацията на консултантската компания Knight Frank, която изследва 55 пазара.

На база на данните на Евростат за цените на жилищата компанията поставя страната ни на 12-то място по ръст на цените на жилищата с повишение от 8,8% през последното тримесечие на 2016 г. спрямо последното тримесечие на 2015 г. и 1,6% в сравнение с предходното тримесечие.

За сравнение, средният ръст на цените на жилищата за всичките включени в анализа 55 пазара се ускорява до 6% на годишна база през последните три месеца на 2016 г. спрямо 4,1% за същия тримесечен период на предходната година.

Това ни нарежда сред държавите със силен ръст на цените на имотите, като за Европейския съюз (ЕС) сме на пета позиция по повишение след Малта, Литва, Естония и Германия.

Начело на класацията за периода октомври-декември 2016 г. е Исландия с 14,7% годишно увеличение на цените и 4,1% за тримесечието. Страната оглавява списъка за първи път. На второ място е Нова Зеландия с повишение от съответно 12,7% и 3,2%.

Трета е Малта с ръст от 12,4% на годишна база и 4,9% за тримесечието.

Топ 10 на най-бързо растящите пазари на жилища в света се допълва от Канада, Турция, Литва, Китай, Естония, Германия и Норвегия.

Украйна остава най-слабият пазар в света с годишен спад на цените от 10,2% през последното тримесечие на годината и намаление от 3,1% спрямо предходното тримесечие. На второ място по спад е Тайван с понижение от съответно 6,5% и 1,7%, а на трето е Сингапур със съответно 2,6% и 0,8%.

Топ 10 на най-слабите пазари се допълва от Кипър, Мароко, Италия, Гърция, Япония, Бразилия и Южна Корея.

Повечето държави от ЕС са сред държавите с умерен и слаб ръст на пазарите на жилища от 1 до 5%.

Като цяло на повечето пазари се отчита или стабилност, или ръстове, въпреки политическата и икономическа несигурност. През тази година се очаква и ръст на инфлацията и затягане на паричната политика, което вероятно ще намали разликата между най-силно и най-слабо представящите се пазари, прогнозират експертите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:25 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
Веск
преди 7 години
Ква сила сме ние бе. Опашкарите в ЕС. Демографски капутници. Най-замърсената страна в Европа. Как пък да не сме сила в имотите. Мятаме се след ЕС като лисича опашка кога лисицата бяга и опашката я гони. След 100 години силата България става средноевропейска при темпото от днес, опашката настига лисицата. Надува се яко пак балона и толкова. Милиардите от кредити, от продадена земя, от общ. поръчки и еврокелипира се наливат в имоти. Това е. Трансформация на грабежа в голяма част. Елементарно препиране на пари може да се каже. То не, че някой нещо гони де. Каква сила - парите от чужбина даже са определящи вече, тя и земята свърши. Всичко се повтаря. Внимавайте. Не купувайте на инат, а с акъл. Доосиране на градовете, дообезлюдяване на селата - туй е нашта сила и види и се края. Има малко шанс на 26ти за нещо ново, ама е шанса минимален. Няма ни една съборена панелка, народа намалява, строи се ново - запълването средно сигурно е вече под 2/3. Само големите градове дърпат. Докога?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 0
крас
преди 7 години
Това което се случва у нас е СТРОИТЕЛЕН БАЛОН.Определящ е не интереса от жилище, а ИНВЕСТИЦИЯТА в такова.Свободните пари от ДЕПОЗИТИ се превръщат в НЕОБИТАЕМИ СГРАДИ, които обкновенно стоят с години недовършени и без изискващото се за узаконяването им УДОСТОВЕРЕНИЕ ЗА ВЪВЕЖДАНЕ В ЕКСПЛОАТАЦИЯ което се издава от КМЕТА , а не от НАДЗОРА!Проблема се крие в НЕСЪОТВЕТСТВАЩОТО нарастване на СПЕСТЯВАНИЯТА с РЪСТА на ИКОНОМИКАТА!!КОРУПЦИОННИ ПРАКТИКИ редуцираха десетките милиарди държавен дълг в СПЕСТЯВАНИЯ , а те от своя страна в желязо и бетон.ПРИ СКОК НА ЛИХВИТЕ ЩЕ ИЗГОРЯТ НЕ БАНКИТЕ , А СТРОИТЕЛНИТЕ ПИРАМИДИ СЪС ЗЛОЩАСТНИТЕ ИНВСТИТОРИ.Този филм го играха в Испания.Скоро ще го прожектират и у нас.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още