IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Иван Такев: Спазването на правилата няма как да е удар по имиджа на борсата

Очакванията са по време на днешния "Ден за акции" оборотът и броят сделки на БФБ да се утроят

12:47 | 16.03.17 г. 9
<p>
	<em>От ляво надясно: Иван Такев,&nbsp;Константин Делисивков, Теодор Седларски и Васил Големански. Снимка: БФБ-София</em></p>

От ляво надясно: Иван Такев, Константин Делисивков, Теодор Седларски и Васил Големански. Снимка: БФБ-София

„Спазването на правилата няма как да е удар по имиджа на борсата. Ако не бяхме ги спазили, това щеше да е удар“. Така изпълнителният директор на Българска фондова борса (БФБ – София) Иван Такев коментира въпрос на Investor.bg дали казусът Еврохолд не е стъпка назад в подобряването на имиджа и доверието на борсата, към което са насочени усилията в последните месеци.

Вчера Комисията за финансов надзор (КФН) започна проверка в БФБ, причината за която Такев обясни с желанието на Комисията „да разбере начина, по който се определя пазарната капитализация на отделните компании, влизащи и излизащи от SOFIX в следващия шестмесечен период, тъй като има някои особености“.

„Ние сме предоставили правилата и сме дали обяснения. Сега очакваме резултати“, коментира той.

По думите му поводът за проверката е изчисляването на пазарната капитализация на Еврохолд, която имаше увеличение на капитала. „При корпоративни събития има определени особености как точно се смята. В конкретния случай ние сме сметнали точно по начина, по който е описано в нашите правила. Поне за момента няма друг начин, по който да го направим, и именно заради това си потвърдихме позицията, че изчисленията са направени така, както трябва“, категоричен беше Такев.

„Появи се и информация, че Еврохолд е намерила място в индекса за сметка на друга компания, Индустриален холдинг България. Тук искаме директно да подчертаем, че това не е така. Индустриален холдинг България на база на структурата на търговията за последния период, пазарната капитализация и т.н., дори да приемем, че Еврохолд не съществува въобще в правния мир, пак нямаше да влезе в SOFIX”, обясни изпълнителният директор на БФБ.

Като че ли тази тема остави на по-заден план провеждащия се днес „Ден за акции“. Общо 18 инвестиционни посредника предоставят възможността на всички индивидуални инвеститори (физически лица) да закупят или продадат акции от основен пазар на БФБ-София без такси и комисиони към Борсата, Депозитаря и посредника. Специалната възможност ще важи при до 15 въведени и изпълнени поръчки на физическо лице с обем не повече от 2 хил. лв. на единична изпълнена поръчка.

„Очаквам днес да бъде най-активният ден за акции, който сме организирали през последните години. Това отчасти се дължи на факта, че през тази година като цяло активността на инвеститорите е по-голяма, отколкото миналата“, обясни Такев. Според него в края на деня ще видим нарастване с два до три пъти на броя на сключените сделки.

На откриването на сесията присъстваха и министърът на икономиката Теодор Седларски и зам.-министърът на енергетиката Константин Делисивков.

"Инициативата за подобно посещение демонстрира ангажимента на държавата за развитието на капиталовите пазари. В БФБ вярваме, че също можем да сме лост в икономическото развитие и в частност в сектор енергетика, където борсата е едно от решенията, както по отношение на капитализирането на дружествата от сектора, така и по отношение на корпоративното управление и прозрачността им“, заяви Такев.

Според Седларски е много важно компаниите да бъдат листвани на борсата, защото това е гаранция за едно добро корпоративно управление. „На борсата няма скрити неща, няма счетоводни практики, които будят съмнение. Всичко е показано и повишава прозрачността на компаниите. Когато в икономиката има доверие, когато всичко се вижда, тогава и икономическият растеж се ускорява. Бизнесът е доверие, икономиката е доверие, а борсата създава точно това“, каза икономическият министър.

От своя страна Делисивков също приветства инициативата от името на министерството на енергетиката. „Ние подкрепяме развитието на капиталовия пазар, неговата ревитализация и предприетите мерки за по-добра възможност за участие на повече компании. Министерството и Българският енергиен холдинг следят всяка възможност, която капиталовият пазар предлага. За нас е важно в перспектива да видим едно участие с повече проекти и компании на борсата“, посочи Делисивков.

Два часа след началото на „Деня за акции“ оборотът на борсата достига 1,45 млн. лв след 392 сключени сделки, което невинаги се наблюдава дори в края на борсовите сесии. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:49 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 7 rate down comment 0
vale1
преди 7 години
Oт много време съм радетел за нови по - справедливи и прозрачни методи за търговия на БФБ.В това число и нови правила за Софикс.След избора на нов председател на КФН и в духа на новите перспективи ,според мен е необходимо да се вземат мерки за по-голяма честност и предвидимост в търговията на БФБ.Само така могат да се привлекат нови емитенти и инвеститори на БФБ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 8 rate down comment 2
MZ/X
преди 7 години
Ако перефразирам г-н Такев той каза следното: Правилата измислени от самите нас са *** и позволяват гафове, но след като според нас сме си спазили правилата, значи всичко е ок. Да плаче или да се смее човек :(
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 2
MZ/X
преди 7 години
Ако информацията за по малкото акции е била налична още февруари месец, няма как да са спазени дори формално правилата. Да не говорим, че дадена акция трябва да влезе в индекса, когато реално отговаря на условията и има толкова емитирани акции, а не когато евентуално това се очаква да стане. Като видят, че са направили гаф с правилата за изчисление на индекса, да ги коригират, а не да се оправдават.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 12 rate down comment 2
coder
преди 7 години
Най се дразня някой като кон с капаци да повтаря "е такива са правилата". Ми създайте правила, които да не допускат такива абсурди, двусмислие и всеки да си го тълкува както му изнася. Законът и правилата по принцип трябва да са недвусмислени, за да не се случва това, което се случва у нас :). Просто някой като ми се оправдава така ми идва да го ударя с лопатата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 2
ceneto
преди 7 години
е що не излязоха с това изявление, още в понеделника да успокоят нещата, като са толкова сигурни в правилата...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 3
balarev
преди 7 години
И високият и ниският, и левият и десният, и стреснатият и гладният...продължават да настояват, че не са се окакали и то под милият поглед на народната власт. Тури му пепел!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 3
StraightForward
преди 7 години
И БЕЗПЛАТНИ ДА НАПРАВИТЕ АКЦИИТЕ ВСЕ ТАЯ, МОЖЕ ПАК НИКОЙ ДА НЕ ГИ ВЗЕМА, ТО НЯМА СМИСЪЛ!!!! ????? ИМАЛИ НАДЕЖДИ НЕ ПОПАРЕНИ И НОВИ ПРИХОДИ ЗА КОМПАНИИТЕ ВИ НА ТОВА ПАРАЗИТНО И ДЪРЖАВНО БФБ!???????
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 2
StraightForward
преди 7 години
Поредната ЧУДОВИЩНА БЕЗПОМОЩНОСТ НА ЖАЛКИТЕ ВИ ПРЕДСТАВИ ЗА КАПИТАЛОВ ПАЗАР!!!!!!! ПАК КЛЕКНАХТЕ НА СТАТУКВОТО И НА АНОНИМНИТЕ СОБСТВЕНИЦИ НА ХОЛДИНГИ НА БФБ !!! НАЛИ, СТРАХ ЛИ ВИ Е !????
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още