IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Tesla иска да набере свеж капитал

Компанията издава нови обикновени акции и конвертируеми облигации за общо до 1,15 млрд. долара

13:18 | 16.03.17 г. 16
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс&nbsp;</em></p>

Снимка: Ройтерс 

Американският производител на електрически автомобили Tesla възнамерява да набере до 1,15 млрд. долара от финансовите пазари за производството на своя нов Model 3, предава AFP.

За тази цел Tesla възнамерява да издаде нови акции и конвертируеми облигации, съобщи самата компания. От компанията заявиха, че предлагането включва обикновени акции за 250 млн. долара и конвертируеми облигации за 750 млн. долара с падеж 2022 г.

В допълнение, поемателите ще имат възможност в 30-дневен срок да закупят допълнително до 15 на сто от всяка поръчка.

Основателят и главен изпълнителен директор Илон Мъск също възнамерява да участва в набирането на капитал и да придобие нови акции на стойност 25 млн. долара. Това представлява около 10 на сто от предлагането на акции.

Tesla очаква голямо търсене за Model 3, като заради това производството трябва да мине бързо на висока скорост. Според данните на компанията до края на годината от завода трябва да излизат по 5 хил. броя от колата на седмица.

Tesla приключи четвъртото тримесечие на миналата година с 3,4 млрд. долара в брой, което представлява увеличение с 300 млн. долара спрямо предходното тримесечие.

В конферентен разговор с анализатори преди седмица Мъск каза, че компанията възнамерява да набере пари, за да си осигури буфер.

В същото време в писмо до акционерите компанията обяви, че възнамерява да похарчи между 2 и 2,5 млрд. долара дори преди планираното начало на производството на Model 3 през юли.

В допълнение компанията също така има планове за разширяване на производствените си мощности и интеграция на своя наскоро придобит бизнес със слънчева енергия.

Анализаторът от CFRA Ефраим Леви заяви пред CNBC, че сумата, която Tesla планира да набере „е в долния диапазон на нашите очаквания". Tой отново потвърди препоръката за продажба на акциите при 12-месечна цел за цената от 240 долара.

В следборсовата сесия книжата на Tesla поскъпнаха с около 3 на сто до 262,05 долара. 

Вижте повече в материала на Bloomberg TV Bulgaria 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:18 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Технологии виж още

Коментари

6
rate up comment 6 rate down comment 4
mick
преди 7 години
Направо си е тесла.. това - одрусват пак акционерите.. Дали пък не ги изнудват лееекичко.. щото ако не купят нови облигации, може акциите на теслата да паднат и акционерите да пият по една студена вода. Та си мисля.. че така малко по малко може да си цоцат. Нещо като нигерийската далавера. Само че за милиарди.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 6
nobel
преди 7 години
Не мога да разбера защо всички са вперили поглед в електромобилите. Преди години имаше един конкурс за екологично чист автомобил, в който участваха и електромобили. За всеобща изненада конкурсът бе спечелен от един обикновен фолксваген, който се движеше на водород. Защото това, което излизаше от ауспуха беше по-чисто от въздуха, който влиза във въздушния филтър. Вместо да се правят опити със съвършено различна технология няма ли да е по-лесно по-евтино и по-бързо да преминем на водородно гориво. Няма да има нужда от смяна на технологията и при това всички съществуващи и движещи се в момента автомобили биха могли да бъдат конвертирани.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 5
sdar
преди 7 години
Това тук май ще излезе голяма тесла ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 0
pirdop
преди 7 години
1милиард за Tesla intends to use the net proceeds from the offerings to strengthen its balance sheet and further reduce any risks associated with the rapid scaling of its business due to the launch of Model 3, as well as for general corporate purposes.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 1
pirdop
преди 7 години
няма нужда, това е само за Hedge. акцията е +7,5$
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 6
0pk
преди 7 години
Нали нямаше да има нужда? :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още