IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Февруари донесе 8-процентен ръст на продажбите на нови коли в България

Продажбите на автомобили в Европа са нараснали почти до предкризисното равнище през февруари

18:06 | 16.03.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Продажбите на нови автомобили в България и Европа като цяло продължават да растат. За родината ни повишението през февруари е от 8,4% на годишна база – от 1661 броя преди година до 1800 броя през настоящата година, показват данни на Асоциацията на европейските автомобилостроители (ACEA). За първите два месеца повишението е по-силно – 13,7 на сто – от 3 169 коли до 3 602 броя.

Като цяло продажбите на нови автомобили в Европа са се увеличили с 2,2 процента през февруари до 1,078 милиона коли, което е близо до равнищата от 2008 година, точно преди икономическата криза да предизвика продължителен спад в сектора.

Оповестените днес данни на асоциацията сочат, че трите най-големи пазари - Франция (-2,9 процента), Германия (-2,6 процента) и Великобритания (-0,3 процента) - отчитат лек спад, но търсенето в Италия се е повишило с 6,2 на сто, както и в Испания - 0,2 процента.

За периода януари-февруари продажбите в ЕС са нараснали с 6,2 на сто до 2,248 милиона коли, се посочва на сайта на асоциацията.

Най-силен ръст обаче има в Румъния, Гърция и Словакия със съответно 62,8%, 56,9% и 24,4%.

Френската автомобилна компания PSA Group отчита спад на продажбите с 3 процента. Компанията купи европейския филиал на General Motors Co. Opel, който отчита спад с 2 процента на регистрациите си.

Volkswagen, който все още се възстановява от скандала с дизеловите емисии, отчита спад на продажбите с 6,6 процента, докато продажбите на Fiat Chrysler Automobiles – FCA са нараснали с 8 процента.

"Продажбите на автомобили са оценявани като един от водещите показатели за състоянието на европейската икономика. Поради тази причина комбинираните данни за януари и февруари са пореден добър сигнал за икономическото развитие на ЕС в началото на новата година и знак, че продажбите на нови автомобили ще продължават да нарастват и през 2017", коментират анализаторите на асоциацията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 11:20 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още