IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия се готви за търговска война срещу САЩ

Федералната република може да подаде иск в СТО срещу Вашингтон при повишаване на вносните мита

11:14 | 17.03.17 г. 9
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Германският канцлер Ангела Меркел. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Германският канцлер Ангела Меркел. Снимка: Ройтерс

Германия разглежда варианта да подаде иск в  Световната търговска организация (СТО) против САЩ, ако Вашингтон реши да вдигне облагането на вносните стоки и услуги. Това заяви днес в ефира на Deutschlandfunk министърът на икономиката и енергетиката Бригите Циприс, цитирана от БТА.

„Един от вариантите е да подадем иск в СТО", каза тя в отговор на въпрос на водещия как Германия може да реагира на подобно решение.

„В споразуменията на организацията ясно е записано, че митата за вносните коли не могат да бъдат над 2,5 на сто", допълни Циприс.

Дебатът за засилването на протекционизма в световната икономика се активизира след изявлението на президента на САЩ Доналд Тръмп, че Вашингтон трябва да въведе допълнителни мита върху вносните стоки, за да се бори срещу умишлено занижаваните курсове на валутите на други страни. Сега правителството на Тръмп завършва подготовката на плана за "оптимизация на данъчната система" на страна, който предвижда да бъдат въведени мита от 20 на сто върху стоки и услуги.

Берлин се опасява, че подобна инициатива може сериозно да удари по германската автомобилна промишленост, която е един от главните източници на приходи.

Информацията се появява часове преди очакваната с нетърпение среща на германския канцлер Ангела Меркел с Тръмп във Вашингтон. Преди нея Белият дом е необичайно въздържан. Тръмп ще слуша и ще се учи от канцлера, казва източник от Вашингтон, който не е цитиран от американските медии. „Президентът е много заинтересован от това да чуе възгледите на канцлера за начина на обуване с Владимир Путин“, казва той, цитиран и от Die Welt.

Сред темите ще са и конфликтът в Украйна и Сирия, както и разходите на Германия за отбрана. Още по време на конференцията за сигурност в Мюнхен Меркел и министърът на отбраната на страната Урсула фон дер Лайен увериха, че Германия ще увеличи разходите си в това направление, за да достигнат в средносрочен план нужното ниво от 2 на сто от брутния вътрешен продукт.

„Ние сме окуражени от заявката на германското правителство за достигане на прага от два процента от БВП до 2024 г.", се казва в изявление на Белия дом. Президентът Тръмп вярва, че всички съюзници трябва да поемат справедлив дял от общата отбрана. 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:19 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 13 rate down comment 6
Mavi Goz
преди 7 години
Хаахахаха... Търговска война между УСА и Германия... Германия срещу САЩ - как звучи само! Единствено увреден от работа в електронна медия мозък може да си го тури това заглавие... Некой, дето нема и грам идея от фактическото състояние на отношинията между тези две държави, едната от които е окупиран протекторат на другата... хихи... Канцлерин Изперкел отива да подпише Канцлеракт пред новия президент на УСА, драги ми Смехурко ... хихи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 11 rate down comment 0
driverf1
преди 7 години
"Президентът е много заинтересован от това да чуе възгледите на канцлера за начина на "ОБУВАНЕ" с Владимир Путин,....."Тези да не са решили да кръщават Путин.....или има нов вид дипломация с размяна на обувките.....?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 3
V.At.
преди 7 години
И с радост да станем вилает на Турция?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 11 rate down comment 21
studioaa
преди 7 години
Дано този спор да доведе до въвеждане на санкции срещу целия европейски съюз от страна на САЩ. Така проектът на обединена Европа ще се срути под собствената си тежест и ще ни избави от голямата беда, в която сме затънали с членството си в него. Рейгън смаза съветския съюз с икономическа война, Тръмп ще смаже европейския със същото средство!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 19 rate down comment 3
bgMan
преди 7 години
Всяка една война е много лошо нещо.Търговска война ЕС-САЩ може да разкатае м.м.та на доходите в доста голяма част от развития свят.Лошо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 12 rate down comment 2
tisia
преди 7 години
...за нас,катоооо потребители?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 21
khao
преди 7 години
на *** като теб квото и да се обясни ще е без ефект. разбира се че това споразумение е полезно за нас ако се случи ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 25 rate down comment 10
nobel
преди 7 години
А преди това ни обясняваха как това TTIP било много убава работа и ни говореха за трансатлантически ценности и сътрудничество. Е а добро утро на събудилите се.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 17 rate down comment 3
tisia
преди 7 години
...готви се????...че тя ,ако е вярно разбира се, е вече закъсняла.....още с първите атаки срущу "Фолцваген" и "Дойче банк" трябваше да "извадят автоматите"!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още