IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как бюджетните предложения на Тръмп биха повлияли на жените

Проектобюджетът на Тръмп предвижда съкращения в бюджетите на голям брой министерства

10:32 | 18.03.17 г. 5
<p>
	Снимка: Архив Ройтерс</p>

Снимка: Архив Ройтерс

Дали предложените съкращения на бюджета от новия президент на САЩ ще навредят повече на жените, отколкото на мъжете? Защитниците на правата на жените отговарят положително, коментира MarketWatch.

Във вторник Тръмп публикува проект за бюджета за 2018г. на САЩ, който включва големи увеличения на разходите за национална сигурност и за защита от имиграцията, но и съкращения на разходите за програми, като програмата на службата за заетост на по-възрастни хора към Министерството на труда, по-малко финансиране за защитените зони на национални исторически забележителности и програмата за жилища на достъпни цени към Министерството на благоустройството и градското развитие. Ако бюджетът бъде приет, някои от споменатите промени ще повлияят върху жените в по-голяма степен, отколкото върху мъжете. Ето и по какви начини:

Дискриминация на работното място

Намалените ресурси за Министерството на труда и Министерството на правосъдието могат да доведат до по-слабо прилагане на законите за равнопоставено плащане и по-малък размер на изплащаните издръжки за майчинство, споделя Дебра Л. Нес, председател на Националния съюз на жените и семействата, неправителствена организация във Вашингтон. „Трябва да живеем във време, в което усилията ни са насочени към подобряване на възможностите за жените на работното място, като го правим по-благосклонно към семейните нужди, работим за премахване на дискриминацията при възнагражденията и сексуалното насилие и тормоз“, допълва тя.

Предложеният от Тръмп бюджет предвижда намаляване на бюджета на Министерството на правосъдието от 28,8 млрд долара до 27,7 млрд долара (4 процента разлика). Съкращението на бюджета на Министерството на труда ще бъде от 21%, или 12,2 млрд долара, до 9,6 млрд долара. 

Още нещо, което поражда тревога, е, че бюджетът предвижда по-малко обучителни програми, включително субсидии, финансиращи обучения по сигурност и здравеопазване за НПО и публични агенции. „Жените нямат достатъчно представители в някои високо платени сфери и имат нужда от обучение, за да навлязат в тях.“, заяви Ана Чу, вицепрезидент по сигурността на доходите и образованието в Националния център за правата на жените, още една неправителствена организация, намираща се във Вашингтон.

Също така бюджетът предлага закриването на програмата на службата по заетостта на по-възрастните, което помага на възрастни граждани с ниски доходи да си намерят работа. (Администрацията на Тръмп смята програмата за неефективна.) Вместо това, администрацията ще разшири друга програма, която помага на безработните да се върнат на работа, като тя спестява по 536 долара за всеки претендент.

Съкращения в женското здравеопазване

„Във време, което е белязано от катаклизми в системата на здравеопазването и в което се опитваме да намерим начин да осигурим на възможно най-много хора възможно най-доброто лечение на най-ниската възможна цена, последното нещо, от което имаме нужда, е намаляването на бюджета на Министерството на здравеопазвнето, което ще води реформата в тази система.“, твърди Нес. Министерството на образованието и социалната политика ще трябва да се справя с 18% по-малък бюджет, редуциран от 84,1 млрд. долара до 69 млрд. долара.

Освен това Тръмп ясно посочи, че иска да пресуши от държавно финансиране неправителствената организация „Планирано семейство“ (Planned Parenthood).

Въпреки това администрацията на Тръмп ще инвестира повече в някои отделни елементи от бюджета за здравеопазването. Например, Тръмп е предложил 6-процентово увеличение на разходите за Министерството по въпросите на ветераните на САЩ от 74,5 млрд. долара до 78,9 млрд. долара, като планира да добави здравни услуги и обеща да подобри системата за искане на помощите, на които ветераните имат право. Това не само би помогнало на жените ветерани, но също така и на тези, които се грижат за такива. Тъй като бюджетът все още не е одобрен от Конгреса, той може да претърпи промяна, преди да бъде приет в официалната си форма.

Нуждите за полагане на неформални грижи може да се увеличат

С по-малък бюджет ще трябва да работи и Министерството на благоустройството и градското развитие, след като ще бъде прекъсната субсидия за общественото развитие на стойност 3 млрд. долара, имаща за цел финансиране на програми като „Храна на колела“- услуги за разнасяне на храна на възрастни, бедни и граждани в неравностойно положение;.(Проучванията показват, че по-голям брой нуждаещи се по тези проекти, са жени.)

„Нещо повече, администрацията на Тръмп иска да закрие някои програми, които работят в социалната сфера, и по-точно - в грижата за малолетни, възрастни и хора в неравностойно положение. Най-вероятно трудът на жените ще запълни празнината, която закриването на тези проекти ще отвори“, споделя Ерик Джонсън, професор в Колумбийския университет, който проучва поведението на потребителите. Количеството неплатена, неформална грижа, която жените полагат за съпрузите си, родителите си и други членове на семейството си и приятели, възлиза на стойност между 148 млрд долара и 188 млрд долара годишно.

Несъмнено има по-голяма вероятност жените да вземат отпуск от платената си работа, за да се грижат за близките си, показват проучвания. Около 42% от майките заявяват, че в даден момент са намалили часовете работа, за да могат да се грижат за дете или друг член на семейството. Процентът при бащите е 28%, посочва Pew Research Center, неправителствена организация във Вашингтон. Според статистика от бюрото по труда жените прекарват два часа и петнадесет минути на ден в домакински задължения, докато мъжете - само час и двадесет и пет минути.

Работещите майки с деца също ще бъдат засегнати от промените. Тъй като министерството на образованието ще се окаже с 9 млрд. долара бюджет по-малко, администрацията на Тръмп предлага закриването на програмата за обществени обучителни центрове, която разпределя средства за летни, сутрешни и вечерни училища.

Тръмп също е предложил намаление на бюджета на Министерството на земеделието, което засяга средствата, разпределени за специалната програма за допълнителна храна за жени, новородени и деца от 6,4 млрд. долара до 6,2 млрд. долара. Понижение на средствата за включилите си в програмата за преференциални покупки на продукти не се предвиждат, тъй като тази програма не е част от разходите, за които отговаря този бюджет.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 5 rate down comment 1
ing5rov
преди 7 години
Нека , не им е излишно , и без туй взеха да преяждат от права !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 1
Стефчо
преди 7 години
за жените не знам, ама пеерасите ще го отнесат яко при Тръмп.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 1
ing5rov
преди 7 години
Време е жените да погледнат по сериозно на туй за което ги е създал Господ , а именно децата и семейството...в противен случай , Ердоган обясни доктрината си за завладяване на Европа / и не само /.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още